Sin member Posted November 9, 2023 Report Share Posted November 9, 2023 (edited) Nie mam pomysłu na lepszy tytuł, jak ktoś ma lepszy to śmiało pisać. Na tym forum jest trochę osób które mają już grubo po kilkadziesiąt lat i mieli rodziców, wujków, dziadków którzy żyli w tamtych czasach, pomyślałem że może będziecie chętni opowiedzieć historie które usłyszeliście od waszych rodzin, znajomych itp, co na własne oczy widzieli i czego na własnej skórze doświadczyli, za czasów 2 wojny światowej. Mogą to być materiały, albo własne wpisy. Wielu ludzi nie ma pojęcia co naprawde wtedy się działo, oraz przez co ci ludzie przechodzili, lata mijają, pokolenie się zmienia, a wiedza i słuch o historiach tych ludzi zanika. Zaczne ja, krótkim filmem na który się natknąłem: Spoiler Mama mówi tak #shorts.mp4 Edited November 9, 2023 by Sin member Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted November 9, 2023 Report Share Posted November 9, 2023 Rejon Garwolina, 1942 - 1943, Bataliony Chłopskie. 1/Ktoś donosił na gestapo, tym ktosiem okazał się ksiądz. Kościół nigdy w tej okolicy juz nie odzyskał dawnej pozycji, nikt nie wierzy tej instytucji i jej pracownikom. 2/ Wtorek wieczór, oddział przyjął pod dach/ziemianki rodziny żydowskie, czwartek wieczór żydzi uciekaja z miejsca rozłożenia oddziału. Piątek około 4:00 trwa obława niemiecka i niemcy krzyczą o poddaniu sie do oczłonków oddziału waląc po pseudonimach. Wszystkiego sie dowiedzieli od żydów którym nie podobało sie życie w lesie i walka z okupantem. Po wojnie UB/SB ścigało zajadle (sporo trupów) członków oddziału bo znali prawdziwą naturę przedstawicieli w/w nacji. Zainteresowanych odsyłam w rejon Garwolina. p.s. w/w moi przodkowie - członkowie oddziału, opisana sytuacja jest wymieniona w książce - tylko raz wydanej i z ewzglądu na w/w wątki "niemile " widziane w świecie poprawionej polityczności. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrael Posted November 9, 2023 Report Share Posted November 9, 2023 Ciekawy temat @Sin member. Choć mieszkam w Warszawie od urodzenia, to za dzieciaka w czasie wakacji jeździłem do babci. Województwo lubelskie, a dokładnie wieś Milanów. Dziadek mi opowiadał, że okolicach tej wsi w lesie partyzanci wysadzili pociąg. W akcji uczestniczyli żołnierze z AK. To miejsce zostało nawet upamiętnione, choć ciężko o zdjęcia. Udało mi się znaleźć jedno. Spoiler Wiele razy tam bywałem, bo jak trochę podrosłem, to mi się po prostu nudziło u babci, także często znajdowałem sobie jakieś zajęcia i jeździłem do lasu na grzyby, albo jagody i bywałem obok tego miejsca. Dodatkowo w Milanowie jest cmentarz choleryczny. Tak właściwie to nie cmentarz, a pozostałości po nim. Byłem tam z raz, to znalazłem stary, powalony krzyż i raczej niczego więcej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts