Jump to content

Wojsko Polskie w NATO

Buber

Recommended Posts

Przypomniała mi się historia którą mi opowiedział kumpel , był w wojsku na Balicach, na wieży lotniska wojskowego Były pierwsze manewry NATO i któryś z zachodnich pilotów miał jakieś kłopoty i zgłasza przez radio ze ma problem z lądowaniem ( kumpel siedział przy radarze i słucha) Na to jeden z żołnierzy wykazując sie inicjatywą rzucił do mikrofonu : Moment , bitte :D I poleciał po porucznika Ten przybiegł przejęty i do mikrofonu : Yes? Pilot chyba zajażył że jest niedobrze i pyta : Do you speak english A porucznik: Eee...nie bardzo! ( Jak mój kumpel zawył śmiechem tak przez miesiąc go na stałke nie puścili) :D Nie wspominając, że kiedy odwiedził ich wtedy ówczesny Minister Obrony Narodowej Onyszkiewicz to " nasi " ukradli mu laptopa i kurtkę pilotkę prezent od amerykanów :)

Nie musiał w normalnych krajach obowiązuje znajomość angielskiego w ruchu lotniczym...mogli postawić kogoś kto zna język zwłaszcza na oficjalne manewry. Ale u nas większość kadry to komunistyczne nieuki.. :D..nie ubliżając tym co mają stosowne wykształcenie.

Masz rację ale z policją jest podobnie.Ostatnio jadąc z bratem jego samochodem który jest na niemieckich blachach zatrzymał nas policjant i mówi do brata:"Pana prawo jazdy Bitte"Brat mu pokazał dowód rejestracyjny i prawko.Policjant oddał dowód i spojrzał w prawku że jest Polskie nazwisko,po czym zapytał się brata czy samochód jest jego i poprosił jeszcze raz o dowód rejestracyjny, nie wiem czy myślał że te auto ukradliśmy czy coś ale później się uśmiechnął i puścił nas :D

Jak przerabiali nam w firmie wentylacje i do montażystów ( krajanie ) podeszedł nasz kierownik ( Norweg ) to odpowiedzi naszych wyglądały mniej więcej tak: yes...yes..no...no..ahaaa Ale najlepszy dla mnie motyw z lingwistyką odwalił Agent oddziału szóstego w filmie Transformers 3 Nie wiem czy akurat ktos oglądał , ale mieli wparowac do rosyjskiej knajpy i agent mówi zeby dali to zrobic fachowcowi który z ruskimi ma często styczność..tłucze sie do drzwi , okienko otwiera ochroniarz a agent :" Do swidanja", na to ochroniarz : "No to do widzenia" i zamknął