portals Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Mam taki problem i nie mogę znaleźć rozwiązania. Komputer dość często zawiesza się gdy podłączam coś pod USB. Nie ważne co, jaki system; komputer zamarza całkowicie. Dziś podłączyłem np. kabel mini usb(sam kabel) i komputer się zawiesił. Wydaję mi się że może być to jakaś wada obudowy(napięcie elektryczne?). Ma ktoś pomysł? Nie raz przez to traciłem mnóstwo czasu. Z tego co zauważyłem komputer zawiesił się przy podłączeniu:Pendriva (szczególnie często)Kamery internetowejDysku przenośnegoKablaTelefonu Więc urządzenie nie ma znaczenia. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 ''Wada obudowy'' Czyli to jest interfejs zewnętrzny ? Czy po podłączeniu do wbudowanych USB dzieje się tak samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 1 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 ''Wada obudowy'' Czyli to jest interfejs zewnętrzny ? Tak, przedni. Nie jestem ekspertem z fizyki ale cała obudowa(Cooler Master HAF 932) jest metalowa(okolice usb też), jest na gumowych kolkach i jakoś połączyłem te fakty. Postaram się sprawdzić z tylu. Jednaka wiadomo że to mniej wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 1 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 Tak będzie najlepiej, ponieważ jeżeli jest zwarcie gdzieś w przedłużaczu do przedniego panelu to można upalić chipset i po ptokach. Oczywiście płyty mają zabezpieczenia, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 3 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Z tyłu nie ma problemu na 99%. Jak rozwiązać problem z "przodu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Wymienić uszkodzony element obudowy, skoro robi zwarcie. Sprawdzić czy jakiś element przedłużki nie dotyka, jakimś pinem do obudowy, która jest uziemiona do zasilacza. Powinieneś mieć w zestawie z płytą gł. takiego śledzia z dodatkowymi 2 gniazdami USB, zamień przedni panel z tym i zobacz czy komputer się zwiesi po podłączeniu pendrive. Jezeli nie to wiadomo, przedni panel ma zwarcie, jeżeli tak to płyta gł. do serwisu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Kpuc ma rację..nie widziałem wcześniej tego tematu...jeżeli masz problem tylko z przodu to są dwie opcje ... 1..uszkodzony front panel..przykra sprawa bo bardzo potrzebny, ale da się zastąpić innym modułem który można kupić dla kieszeni 5,25, lub nawet dla małego 3,5. 2..problem na płycie głównej z łączem dla front panel i dalej kontroler USB...to już gorzej bo jeżeli raz działa, a raz nie to serwis będzie trudny. Jeżeli próba opisana przez Kpuc się uda to winowajca będzie znany.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 Miałem podobny problem, usb było lekko skrzywione i masowało. Robiło się w ten sposób zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Sprawdziłem kabel i wydaję się być ok, problemu nie rozwiązałem nadal. Między masą usb a obudową jest połączenie ale to chyba normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zaktualizuj bios, albo go zresetuj, jak nic to nie wskóra to serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Na serwis za późno, nowy bios tylko w wersji beta. Trudno, jakoś wytrzymam :(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Portalas ostatecznie to możesz sprawdzić te przewody w obudowie może to być ich wina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Portalas ostatecznie to możesz sprawdzić te przewody w obudowie może to być ich wina. Jakie przewody ? Przecież sprawdzał całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waler11 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Ja też tak miałem czasem po podłączeniu wejścia usb komp zamarzał i nie mogłem nic zrobić. Okazało się że gniazdo przednie miałem uszkodzone i ono robiło przebicie. U mnie nawet obudowa od kompa kopała odłączyłem w biosie przednie wejście wymieniłem na nowe i teraz gra jak złoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Czasem wina może leżeć w jakości wykonanego lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waler11 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2012 Czasem tak bywa że coś w kompie było robione na szybko i zapomina dolutować kabel i to lata jakiś czas po upływie czasu dzieją sie rużne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi