Mrzjadacz Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Pytanie raczej do wyjadaczy: O ile wiem, to tylko Soljanka i SGM oferują wszystkie mapy stalkera. Soljanka jest jednak do starszej częsci gry, więc który mod jest według was lepszy? Chodzi mi o kryteria takie jak możliwości ulepszania, różnorodność broni i przedmiotów, grafika, płynność gry, stwory i elementy typu fleszki z pamięcią, które po użyciu dodają na PDA schowek lub nowe ulepszenia do broni. Jednym słowem, jak najwięcej RPG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кристофер (Kpuc) Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 SGM to głównie masa sprzętu a NS to taki wszystko w jednym. SGM jest do każdej części stalkera a NS tylko do podstawki. Warto zagrać w obydwa mody, ale tobie myślę lepiej przypasuje NS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Uważam , N Soljanka jest lepsza niż SGM i bardziej rozbudowana. Jest nowy dodatek do NS po polsku. SGM ma dużo mniej map niż Soljanka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrael Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Także polecam Soljankę. Dodatek OOP dodaje kolejne masę nowych rzeczy jak i trochę zadań, przejście moda zajmie ci bardzo dużo czasu jak i masę zabawy, ale musisz być cierpliwy do tego moda. Co do SGM, grałem w niego na każdej podstawce i najlepiej wypadł na Zewie Prypeci, też nie jest to zły mod ale osobiście wolę NS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDino Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 A ja bym się rozgrzał przy użyciu SGMów wszystkich potem ruszyłbym na NS. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzjadacz Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Ech, no cóż... Wielkie dzięki za odpowiedzi. Posłucham i pewnie niedługo zabawię się z NS. Na razie nawet nie dotarłem w SGM do Prypeci. Powinienem grać w NS bez dodatków, czy od razu ściągać wszystkie możliwe? PS. Raczej wątpię, że będzie mi się chciało przechodzić wszystkie SGM-y. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кристофер (Kpuc) Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Zależy o które pytasz, jeżeli graficzne to napisz jaki masz komputer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDino Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Jeżeli nie przejdziesz wszystkich SG, bo ci się nie chce to nie skończysz NS za długa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
apg2312 Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 PS. Raczej wątpię, że będzie mi się chciało przechodzić wszystkie SGM-y. NS zajmie Ci lekko licząc dwa-trzy miesiące gry, albo i więcej. Oczywiście z poradnikiem i podpowiedziami z Forum. Bez pomocy, to nawet nie będę zgadywał, jak długo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Powinienem grać w NS bez dodatków, czy od razu ściągać wszystkie możliwe Powinieneś pobrać nowy dodatek do Soljanki OOP/Master i nie stosować żadnych innych dodatków poza tymi z tematu...http://stalkerteam.pl/topic/4219-ооp-collector-master-addon/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzjadacz Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 (edited) Jeżeli nie przejdziesz wszystkich SG, bo ci się nie chce to nie skończysz NS za długa. A one się różnią fabułą? Myślałem, że to ten sam mod dostosowany do wszystkich części gry... Co do kompa, to na CoP mam czasami małe ścinki i gdy patrzę na ruszającą się wodę(falę), to mi laguje. PS. Malakas, tam piszą, że to mod raczej dla doświadczonych graczy, którzy przeszli Ns itp. Raczej ręcznie poszukam jakiś Gun packów itp. Mi zależy raczej na masie itemków, questów itp, a nie trudniejszej grze. Edited September 10, 2012 by mrzjadacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LordDino Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Każdy Sgm do osobnej części jest inny. Mi chodzi o to żebyś najpierw pograł w mody zajmujące kilka tygodni, bo na Sole to potrzebujesz masę czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzjadacz Posted September 10, 2012 Author Report Share Posted September 10, 2012 Ok, dzięki. Spróbuję ściągnąć SN, jak skończę SGM do CoP, czyli pewnie za ok. miesiąc(kilka tygodni? może dla pro mastera). Idzie mi wolno, ale mam fan. Chociaż, może po przejściu SGM przejdę najpierw czyste CoP. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ƉƐϼД Posted September 10, 2012 Report Share Posted September 10, 2012 Idzie mi wolno, ale mam fan. Chociaż, może po przejściu SGM przejdę najpierw czyste CoP. Pamiętajmy o tym że, zanim zaczniemy grać w mody to najpierw skończmy grać w podstawkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzjadacz Posted September 13, 2012 Author Report Share Posted September 13, 2012 Ok. Posłuchałem rady. Zgodnie z poradnikiem z forum założyłem sobie nowego stalkera, bez modów. Jak go skończę, to wrócę do SGM, potem NS. Pytanko: Czy w NS mogę grać na wyczucie, czy też niestosowanie się do dokładnie wytyczonych instrukcji znajdujących się na forum spowoduje niemożność wykonania pewnych q lub brak możliwości zdobycia czegoś fajnego? PS. Zna ktoś może jakiś polski lets'play z soljanki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ƉƐϼД Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Ok. Posłuchałem rady. Zgodnie z poradnikiem z forum założyłem sobie nowego stalkera, bez modów. Jak go skończę, to wrócę do SGM, potem NS. Pytanko: Czy w NS mogę grać na wyczucie, czy też niestosowanie się do dokładnie wytyczonych instrukcji znajdujących się na forum spowoduje niemożność wykonania pewnych q lub brak możliwości zdobycia czegoś fajnego? PS. Zna ktoś może jakiś polski lets'play z soljanki? solianka jest taka że zmienia całą grę, więc wyczucie ci tu nie pomoże. co do lets pleyów to nie polecam takiego stylu grania ponieważ psuje cały klimat samej gry i nie tylko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agrael Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 Jeżeli się gra w soljankę pierwszy raz to zaleca się obowiązkowo korzystać z poradników, to nie jest mod w którym robisz co chcesz, trzeba wszystko uważnie robić aby nie było później problemów. Co do lets pleyów to na 100% niema z soljanki, i z żadnego moda fabularnego, moim zdaniem to i lepiej. No chyba że po rusku znajdziesz, mnie się udało. A mianowicie z Tajnych Ścieżek 2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
korn06 Posted September 13, 2012 Report Share Posted September 13, 2012 (edited) Użytkownik MrDisappearing nagrał prawdopodobnie przejście całej Solianki i LW TOD, możesz przejrzeć- bardzo dużo filmów jest . Można dodać link do poradników. Edited September 13, 2012 by korn06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzjadacz Posted September 14, 2012 Author Report Share Posted September 14, 2012 (edited) Wielkie dzięki. Gram w podstawkę, jestem w Prypeci. Znajomy (weteran stalkera) ma zamiar nagrać serię z soljanki/SGM, moge za podać linka, gdy juz zacznie. Szkoda, że w NS nie można grać na luźno, no ale dzięki za informację przynajmniej. Zawsze lepiej być z góry przygotowanym. http://www.youtube.com/watch?v=zUMK7P82JD0&feature=plcp Edited September 15, 2012 by mrzjadacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts