Jump to content

Gothic II - The Dark Saga

Agrael
 Share

Recommended Posts

Fani gothica będą wniebowzięci, mam dla was mega modyfikację która jest od niedawna w pełni spolszczona z języka Rosyjskiego. Tak więc zaczynajmy .. :thumbsup:

W ramach wstępu:

Projekt był zaplanowany jako niezależne wydarzenia pomiędzy G2 i G3. Został wybrany silnik G3, ale z powodu braku moskita postanowiono realizować go na silniku Obliviona. W 2007 roku został przygotowany i wydany mini-demo moda, które zawierało sam tylko początek historii. Potem projekt został zawieszony z szeregu powodów. Scenariusz w tamtej chwili był gotowy na 90%. Wyrzucać do kosza pół roku pracy było bardzo szkoda, więc podjęto decyzję aby spróbować jeszcze raz, ale tym razem innym składem, a dokładniej członkami grupy MAGIC Team i tym razem na silniku G2.

Historia moda:

Nasz mod opowiada o losach nowych bohaterów - Alasterze i jego przyjacielu Mariku. Obydwaj są poszukiwaczami przygód, z natury awanturzyści. Swoje próżne życie w Vengradzie postanowili urozmaicić wielką podróżą, celem której było poszukiwanie pradawnego skarbu. Nie powiedziałbym, że wszystko im wyjdzie zgodnie z początkowym planem, ale przygód mają pod dostatkiem, a nawet więcej.

Oto niewielki fragment z dziennika Alastera opowiadająca o początku przygody:

Po raz pierwszy legendę o Czarnym Mieczu – źródle potężnej magii – usłyszałem w portowej knajpie w Vengradzie, stolicy Myrthany. Opowiedział ją nam podpity pirat i nie byliśmy skłonni wierzyć w pijackie brednie, ale później słyszałem o tej broni znów i znów, od różnych ludzi i powoli zaczynało być dla mnie jasne, że taki miecz naprawdę istnieje, ale nikt z tych którzy wybrali się na jego poszukiwania nie powrócił. To rodziło jeszcze więcej plotek i domysłów. Pewnego dnia w nasze ręce trafiła mapa z miejscem, w którym może znajdować się pradawna świątynia, gdzie według opowiadań był pochowany miecz wraz z jego poprzednim właścicielem. Poszukiwacze skarbów, tacy jak my, po prostu nie mogli nie udać się na poszukiwania. Gdybym tylko wiedział, gdzie doprowadzą mnie te poszukiwania, pewnie bym spalił mapę, ale bogowie przygotowali mi zupełnie inny los…

Alaster otrzymawszy mapę wyruszył na wyspę, na której znajdowała się Świątynia Czaszki. Ale podli piraci wciągają go w pułapkę. Po nieudanej bitwie i próbie się uratować, wraz z Marikiem trafiają do niewoli, następnie wysyłają ich do kopalni, gdzie panują surowe zasady i gdzie życie każdego jest warte nie więcej niż parę kawałków rudy. Czy zdołają się oni wydostać stamtąd i znaleźć pradawne ostrze, dowiemy się akurat przechodząc modyfikację.

W modzie czeka na nas wielka wyspa, na której toczy się akcja moda.

Oto co o niej mówią kronikarze:

Ta wyspa jest wspaniała ze względu na swoją starożytną kulturę, pozostałością cywilizacji niegdyś wielkiego narodu – ferokijców. Oprócz tego zachowały się tu ogromne zasoby magicznej rudy, której potrzebują zarówno paladyni króla, jak i wojowniczym orkom. W centrum wyspy znajduje się Świątynia Czaszki, a nieopodal wejście do ogromnej kopalni, gdzie pod kontrolą orków setki niewolników wydobywają rudę. Piraci, obozujący na jednej z plaż, zajmują się akurat polowaniem na statki, a ci nieszczęśnicy którzy trafiają do niewoli, są sprzedawani orkom w zamian za złoto i muszą dla nich niewolniczo pracować.

Resztki ferokijców chowają się w lasach na wyspie w swoim tajnym obozie. Zostało ich niewielu, ale są niezłomni i żywią nadzieję pozbyć się najeźdźców z własnego domu.

Zmiany:

W modyfikacji zrealizowano kilka oddzielnych lokacji.

-trzypoziomowa kopalnia niewolników

-duża wyspa

-podziemia starożytnego fortu

-świątynia czaszki

-kilka niedużych lokacji

4 różne frakcje, z masą nowych kwestów, do każdej z nich można i trzeba wstępować

-niewolnicy

-najemnicy orków

-myśliwi-ferokijcy

-paladyni

-piraci

Występują nowe stwory, animacje, umiejętność itd. Scenariusz liczy około 300 stron tekstu, zawierający ponad 90 zadań. Średni czas grania z przejściem dosłownie całego moda zajmie nam ok.40 godzin.

(Od siebie dodam że wyszedłem dopiero z wielkiej kopalni, czekałem na spolszczenie tego moda już bardzo długo, jego autorzy wykonali je bardzo starannie, i niema się do czego doczepić. Poradnik jest w trakcie, lecz sami rozumiecie, tak rozbudowana modyfikacja wymaga czasu. W razie czego służę pomocą, naprawdę zachęcam do pobrania)

INSTALACJA:

1. Pobieramy samą modyfikację która jest w 5 częściach ze strony niżej.

2. Pobieramy patch 1.0.0.4 (WYMAGANY!)

3. Pobieramy spolszczenie

4.Cieszymy się modyfikacją

Wszystko czego potrzebujemy do instalacji znajduje się na stronie autorów spolszczenia

DOWNLOAD:

1.Strona twórców spolszczenia (dam link na ich stronkę, nie chcę zamieszczać bezpośrednio spolszczenia, ponieważ mogą sobie tego nie życzyć, a to trzeba uszanować. Daję słowo że wszystko czego potrzebujecie, właśnie znajdziecie na stronie)

http://thedarksaga.cba.pl/

• Positive 6

• 5 months later...

Czasem robię sobie przerwę ze Stalkerem i gram właśnie w Gothica. Grałem we wszystkie części łącznie z modami, ale ten mod jakoś mi umknął. Ciekawie się zapowiada i muszę w niego zagrać, tym bardziej, że do tej pory pojawiło się sporo nowych patchy.

Ostatnio grałem w Gothic 3 - Zmierzch Bogów Edycja Rozszerzona i podobało mi się. Natomiast co do Arcania: Gothic 4 mam mieszane odczucia.

Swojego czasu sporo grałem w Gothica, wszystkie części, dużo czasu spędziłem także przy modach. 

Dark Sagę nie przeszedłem, sama pierwsza lokacja zajęła mi jakieś 2 dni, potem jakoś nie chciało mi się dalej grać, ale mod warty pobrania, zresztą.. to chyba najlepsza modyfikacja do Gothica 2 jaką widziałem, ruski dubbing orków jest genialny a samo spolszczenie na wysokim poziomie. 

W Returninga także grałem, ale nie ukończyłem, bardzo trudny mod, można go porównać do soljanki ze stalkera. 

• Positive 2

• 2 years later...
  • 1 month later...

Oczywiście ! W grze wcielamy się w hamerykańskiego agenta który musi odnaleźć broń masowego rażenia gdzieś na zapomnianym krańcu Rosji . Pod przykrywką podróżnika lądujesz balonem gdzieś w lesie i już na samym początku gry będziesz musiał zmierzyć się z gwałcicielem... Ucieczka to najlepszy wybór. Gra jest przesiąknięta takimi smaczkami, a ponadto zapożycza się dosyć często ze znanych produkcji filmowych ,growych itp. Ponadto logika jest tutaj zapędzona w kozi róg , kwesty zapętlone są pod-kwestami i czasem trzeba się porządnie nagłowić przy jakimkolwiek zadaniu. Trzeba zwracać uwagę na wszystko , bo zostać np. "homoseksułałem" jest łatwe a to też blokuje wiele pożytecznych umiejętności , a nawet samą możliwość ich nauczenia.  Staram się mówić ogólnikowo ponieważ nie chcę odbierać frajdy potencjalnym graczom, a " grając w grę " mogę zapewnić częstego banana na twarzy :) . Grałem dawno ,ale sam zastanawiam się czy nie wrócić do tej modyfikacji ,której ze względu na błędy niestety nie ukończyłem. Nadal polecam i czekam na opinie innych graczy !

• Positive 1

• 1 month later...
Dnia 30.04.2013 o 15:26, kozaq94 napisał:

Dzięki wielkie za moda , z wielką chęcią go sprawdzę . Natomiast ja polecam Podróżnik : za liniami wroga . następny mod do Gothic 2 NK . Jedna wielka karykatura matki Rosji :tongue: ,a czarny humor ,to tytuł przewodni moda . Szerze polecam :) .

Ogladalem filmiki z tego moda i muszę przyznać że zaciekawil mnie. Ale teraz może z innej beczki panowie gdyż potrzebuje pomocy :-( 

A mianowicie, ostatnio zainstalowałem sobie gothica 2 i mam problem gdyż się niemiłosiernie zacina. Windowsa mam 8.1, dodam że takie gry jak risen czy sniper ghost warrior 2 chodzą mi na laptopie bez problemów, jest jakiś patch, modyfikacją lub coś podobnego co usuwa przyciecia i spadki wydajności? Z ramka w grze sobie poradzilem, ale zacięć nie mogę ogarnąć, co do laptopa to górna półka nie jest bo jest dwurdzeniowy  Intel i5 a karta geforce 940m ( o ile dobrze pamiętam) a także jest jakaś zintegrowana Intel graphics, na obydwóch się tnie, i za cholerę nie wiem jak sobie z tym poradzić. Za każda pomoc będe niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam

4 godziny temu, czernobyl10 napisał:

Zaktualizuj sterowniki, od tego bym zaczął, potem ustaw w opcjach zgodność ze starszymi wersjami systemu.

Sterowniki mam zaktualizowane :) a co do zgodności odpalam z XP sp3, dam sobie spokój chyba, bo w dzielnicy portowej nie da się przejść, takie lagi. Zmieniłem ustawienia na 1024x768 oraz dodałem XP sp2, ustawiłem na kartę zintegrowaną, nadal dupa, najwidoczniej nie jest mi dane w to grać :D

Pobawiłem się opcjami, zmieniłem grafikę znów na 1024x768x32, zmniejszyłem odległość rysowania i zanikanie obiektów na 160% i niby trochę lepiej jest, aczkolwiek dalej tak jakby szło po pile. Mógłby któryś z kolegów podesłać screena ze swoimi ustawieniami?  chodzi mi o rysowanie obiektów, zanikanie tychże obiektów, szczegółowość tekstur,modeli i takich tam, oraz rozdziałkę na jakiej gracie? bo ja na 1024x768 mam dwa czarne paski po bokach, Z góry dziękuję.

Jutro poszukam Gothica 1 i zobaczymy czy taki cyrk też występuje

Edited by Naznaczony

7 minut temu, metek58 napisał:

@Naznaczony, napisz po kolei, co i jak instalujesz, by można było się odnieść do ewentualnych błędów, czy braków czegoś przy instalacji.

fakt, strzeliłem babola niemiłosiernego :( chodzi mi o zwykłą wersję gothica II, bez modów. Mój błąd,że prędzej nie poinformowałem.

Nie poddawaj się, jeśli lubisz klimat Gothic, to walcz z tym problemem do upadłego, aż uruchomisz grę i zapuścisz się w niezbadane lasy i jaskinie, tłukąc po drodze podstępnych i krwiożerczych przeciwników. Jakby co, możesz na moją i @smoxa pomoc liczyć. Nadmieniam, że paramy się też tłumaczeniami modów do Gothic 1, Gothic 2 i nawet tłumaczyliśmy Gothic Alternatywa 3. Trochę pojechałem z chwalusiem, ale co tam.

• Positive 4

1 godzinę temu, metek58 napisał:

Nie poddawaj się, jeśli lubisz klimat Gothic, to walcz z tym problemem do upadłego, aż uruchomisz grę i zapuścisz się w niezbadane lasy i jaskinie, tłukąc po drodze podstępnych i krwiożerczych przeciwników. Jakby co, możesz na moją i @smoxa pomoc liczyć. Nadmieniam, że paramy się też tłumaczeniami modów do Gothic 1, Gothic 2 i nawet tłumaczyliśmy Gothic Alternatywa 3. Trochę pojechałem z chwalusiem, ale co tam.

Obadałem lepszy pomysł, olałem laptopa, przytargam stary komputer, powinno lepiej chodzić :D Stary dobry XP, bo dla mnie win 8.1 to shit, mam na lapku takie zamuły,że szok, ewentualnie nie chcie się kutafon włączyć i pisze aby jeszcze raz uruchomić. Albo laptop pójdzie do serwisu albo ja do lekarza po środki uspokajające :D

• Positive 3

No i chwała Ci. Jak uruchomisz kompa i ruszysz grę, to nie zapomnij tu o tym wspomnieć, jakby coś tam jeszcze zgrzytało. Ja też nie mam zaufania do Windows wyżej jak SIEDEM, ale to tylko moje odczucie, inni mogą mieć odmienne zdanie i jak im hula wszystko, to nie spodziewam się z ich strony skarg na system.

Na razie komputer stoi w koncie, nie mam jak go podłączyć...a  tak na serio mam takiego lenia w dupie że nie chce mi się kabli do niego szukać :) Co najlepsze miałem go przez jakiś czas podłączony, a nawet na nim grałem,lecz dostęp do niego był zły gdyż miejsca by się rozsiąść nie miałem więc odłączyłem kable z zamiarem przeniesienia go, aczkolwiek znalazłem co innego do roboty i kable gdzieś pizgłem :Dfakt faktem tamten komputer to już dziadek i mam z nim taki problem,że windows sie nie chciał zainstalować, ale po kiku próbach jakoś się udało, będę musiał w nim tylko wymienic procesor i płytę główną, na jakieś leciwe już modele i znów wgrać XP i dziadek jeszcze mi posłuży :D Miałem po prostu nosa, bo chciałem go oddać kumpeli, ale powiedziałem,ze może jeszcze się przydać, i się przydaje, diablo II na nim śmiga aż miło :D

A co do gothica II jak odpalę to na pewno dam znać, wiem,że na nim Gothic Mroczne tajemnice fajnie śmigały.

Na iGPU Gothic II będzie ciął, nie ma siły. Ja się mierzyłem z tym samym problemem. Jednakże: 

Jeśli należysz do grupy uparciuchów jak Ja to możesz spróbować kilku rzeczy.

Zmienić ustawienia relokacji pamięci: http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/630027-Gothic-2-is-going-down-with-HD4870-1GB

Ustaw np. na takie:

zTexCacheOutTimeMSec=960000
zTexCacheSizeMaxBytes=128000000
zSndCacheOutTimeMSec=40000
zSndCacheSizeMaxBytes=80000000

Możesz zainstalować Gothic Service Pack 1.4 - http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=29382

Gothic II Community Patch - http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/848246-Release-Gothic-II-Community-Patch-v2-10

Ewentualnie w BIOSie twojego lapka przydziel mu więcej pamięci dla grafiki.

Zmniejsz zasięg widzenia.