metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Mam problem. Dziś, po włączeniu kompa, znikło ustawienie aero pulpitu i jest uboga wersja. Próbowałem PPM i wejście w personalizację, ale okienko "Kompozycje systemu Aero" jest nieaktywne. Czy ktoś wie, co mogło spowodować wyłączenie tej opcji i czy wiadomo komuś, jak mam wymusić na kompie, powrót do normalności. Proszę o pomoc, bo na tym etapie, jestem za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 @Metek nie złapał Ci komputer czasem jakiegoś wirusa. Spróbuj przywrócić system z punktu przywracania, stan przed awarią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Chcę dodać, że poniżej w "Kompozycje podstawowe i o dużym kontraście", też okienko Podstawowy Windows jest nieaktywne. @Metek nie złapał Ci komputer czasem jakiegoś wirusa. Spróbuj przywrócić system z punktu przywracania, stan przed awarią. Spróbować można, ale mam płatnego Nortona i chyba by nie przepuścił dziada. Najlepiej przeskanuję cały system i wtedy się okaże, czy załapał jakiś szajs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Powyżej masz kompozycje systemu areo, tam spróbuk włączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Powyżej masz kompozycje systemu areo, tam spróbuk włączyć. W poście nr 1 napisałem, że nieaktywne to jest. Skanuję kompa i pokazuje, że wykrył i usunął 35 zagrożeń. Zobaczę ile wykryje po zakończeniu skanowania, ale to potrwa, bo jest 1500 GB do przejrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 A czy może coś robiłeś ostatnio ze sterami do grafiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Przeskanuj dokładnie Malwarebytes Anti-Malware i Spybot - Search & Destro- ja tych dwóch programów używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wczoraj był przy kompie mój 14-letni syn, może i on coś grzebał, ale jak zamykałem system, nic podejrzanego nie zauważyłem. Jak rano zapuściłem kompa, to od razu pojawił jakiś komunikat (nie zdążyłem przeczytać), było coś o tym, że nie może się połączyć, czy włączyć coś z opcjami systemu i miałem pulpit bez areo. Może pamięć siadła, czy co? Przeskanuj dokładnie Malwarebytes Anti-Malware i Spybot - Search & Destro- ja tych dwóch programów używam. W tej chwili, już od dobre pół godziny, Norton (wersja płatna, to chyba zrobi to dobrze) skanuje całego kompa. O wynikach poinformuję, po zakończeniu skanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zanim zaczniesz grzebać..idź do panelu sterowania zakładka..Informacje o wydajności i uruchom ocenę komputera przez windows. Po ponownej ocenie sprawdź czy styl aero jest aktywny. Napisz jaką ocenę dał system. Jeżeli nie pomoże trzeba szukać głębiej. // Komunikat mógł być o słabej wydajności dla aero i dlatego zablokowało styl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Ok, @malakas, uruchomiłem samokrytykę systemu jak przeleci, to dam znać. Tu wrzucam screena z CClinera z autostartu. Ten BCU po wyłączeniu w CCliner, za jakiś czas jak zajrzę w CCliner, to znów włączony, cholera. Tu screen wydajności. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez metek58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Mietek, większość z tych programów można śmiało wyłączyć: nvidia, winamp, shockwave,realplayer, picassa,google earth,google update, adobe. Ja bym te wyłączył. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez korn06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 To nie jest problem oceny dla systemu ani sterownika karty graficznej. Oceny grafiki są w porządku. Na początku zobacz czy zmiana planu zasilania nie przeskoczyła Ci na oszczędzanie energii. Jeżeli tak to zmień na normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Nie było mnie w pokoju, gdy podczas skanowania Nortonem, wyłączył się komp, tak jak przy resecie i po uruchomieniu, mam areo i wszystko w normie. Cud! Myślę, że jakiś wirusik, czy robal sobie krążył i robił mi hecę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 To wszystko OK. W razie kolejnych problemów można wykorzystać to...http://support.micro...cts_not_working Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Tu zamieszczę w kolejności screeny z CClinera, jakie opcje mam uruchomione. Włos się jeży, ale które można bezszkodowo wyłączyć?! Jak ktoś ma dobrze obcykane, co mógłbym spokojnie wyłączyć z tych podanych pozycji, to proszę o sugestie, za co z górki dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Otwórz: W pasku start wpisz msconfig i przejdź do zakładki uruchamianie. I jak możesz do daj screeny z całości. Niestety nie można powiększyć okienka więc nie wiem czy wszystkie uruchomione funkcje Ci się pokażą jak się nie zmieszczą to daj dwa screeny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 @Metek najlepiej to powiedz synowi aby uzgadniał z Tobą co chce instalować bo przez takie instalowanie można mieć problemy z systemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korn06 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Można wyłaczyć: Windows: u torrent Dropbox Internet Expolrer: wszystkie Firefox: adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne Zaplanowane zadania: ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy Menu kontekstowe: które są zbędne to wyłącz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Po namyśle, nie będę nikomu na odległość zawracał gitary. Sądziłem, że to łatwa sprawa, wyłączyć i kwita. A tu nie, trzeba głębszej analizy, więc zaproszę kogoś z odpowiednim doświadczeniem w tym temacie i sam obejrzy, co potrzeba, a co nie. Najprościej, to zrobić format i postawić system od nowa, to najlepsze lekarstwo. Ale tyle tu dobrych gier powgrywanych, to potraciłyby chyba coś, po obaleniu systemu. Dzięki wszystkim za rady, system wrócił i odzyskał sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malakas Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 W ten sposób nie nauczysz się nigdy a takie podstawowe rzeczy warto wiedzieć. Są do tego narzędzia bardzo proste w obsłudze np 1...http://www.programos...ess-viewer.html. 2...http://www.dobreprog...dows,12766.html. 3...http://www.dobreprogramy.pl/WinPatrol,Program,Windows,13058.html Można wyczyścić autostart i zbędne procesy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) @Metek najlepiej to powiedz synowi aby uzgadniał z Tobą co chce instalować bo przez takie instalowanie można mieć problemy z systemem. Tak, można synowi powiedzieć, ale przy jego 14-tu latach na karku, to ni jak oduczyć go eksperymentowania. Sądzę, że nieuchronnie zbliża się czas obalenia systemu. Ma dwa lata, to ma prawo nałapać różnego syfu. Można wyłaczyć: Windows: u torrent Dropbox Internet Expolrer: wszystkie Firefox: adobe, google,nvidia,picasa, realplayer, winamp Poza tym wejdź do zakładki Dodatki i tam wyłącz i usuń zbędne Zaplanowane zadania: ja mam aktywne 3, większość twoich nie wiem do czego służy Menu kontekstowe: które są zbędne to wyłącz Dzięki @korn06, wyłączyłem większość. Przyznam, że nie zaglądałem w dalej w okienka w CCliner, jak do pierwszego slotu. Czy to mogłoby być przyczyną zablokowania Aero w moim kompie? Coś dalej się dzieje, bo raz załącza się komp z Aero, a jak nie , to pokazuje się wtedy ten komunikat. To chyba czas na obalenie systemu i postawienie go od nowa. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez metek58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Czy aby na pewno masz admina? Sprawdź w ustawieniach konta czy coś przypadkiem syn Ci nie przestawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Tak, jestem administratorem. Jest też obok jakieś ASP.NET Machine Account, użytkownik niestandardowy, chronione hasłem. Czy to wywalić? Co to może być? Syn by to coś założył? Pokażę to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junx Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dziwna sprawa. To jakby twój syn utworzył konto i dał nawet hasło No, ale bądźmy poważni. Jak tego nie było wcześniej przed tymi problemami to wywal bo to mógł wirus lub coś innego utworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Wykonaj dwa razy. Uruchom komputer w trybie awaryjnymKliknij start, wpisz cmd i uruchom go jako administrator. w trybie poleceń wpisz: netsh winsock reset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi