Jump to content

Wylot z logiem Out of memory

JARO19
 Share

Recommended Posts

Witam,od jakiegoś czasu ponownie zacząłem grać w Tajne Ścieżki 2 i dzisiaj 1-szy raz miałem wypad z logiem, out of memory przy przejściu z martwego miasta do lasu,(po zadaniu z Mahometem).

Czytałem że jest na to fix, ale dla Soljanki i od 3GB ramu,a ja mam tylko 1,5GB. Moje pytanko czy mogę użyć tego sposobu?

Exp[b][/b]ression	: fatal error
Function	  : _out_of_memory
File		  : E:stalkerpatch_1_0004xrCorexrDebugNew.cpp
Line		  : 359
Description   : <no exp[b][/b]ression>
Arguments	 : Out of memory. Memory request: 72230 K

Niestety, ramu nie poszerzysz na siłę. Ten fix umożliwia grze używanie więcej niż 2 GB RAM. Natomiast w odpowiednich tutoriałach opisano jeszcze kilka środków optymalizacji wykorzystania pamięci, przede wszystkim to co pisze scigacz1975. Jeszcze warto wyłączyć wszystkie zbędne programy w tle. Jeżeli wylot zdarza się tylko na przejściach między lokalizacjami, to wystarczy włączyć grę ponownie i wgrać autosave.

• Positive 1

Grając w Powrót Szramy cz.1 miałem ten wylot za każdym razem jak wchodziłem na lokacje Wilcze Legowisko. Ładowałem autosave z wejścia na Wilcze Legowisko i szedłem dalej bez problemów. Niestety jeśli błąd pojawia się konsekwentnie za każdym razem, to raczej trudno się go pozbyć.

Czytałem że jest na to fix, ale dla Soljanki i od 3GB ramu,a ja mam tylko 1,5GB. Moje pytanko czy mogę użyć tego sposobu?

Fix jest ogólnie do gry Stalker i działa niezależnie od modów. Problem to ilość RAM w komputerze...u Ciebie jego zastosowanie nic nie zmieni ponieważ patch odblokowuje obsługę ponad 2 gb RAM.

Ustaw pamięć wirtualną tak jak mówi @scigacz1975 i jeżeli błąd zacznie pojawiać się często to wyłącz grę i komputer co jakiś czas...wówczas zwolni się plik wymiany.

Powinieneś pomyśleć nad zakupem RAM bo 1,5 GB to bardzo mało nie tylko do gier, ale nawet dla systemu...może nie na jałowym biegu, ale po uruchomieniu kilku aplikacji.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,zrobiłem tak jak zaproponował ścigacz1975 i problem znikł;).Mam nadzieję że się nie powtórzy. Co do ramu to zdaję sobie z tego sprawę że to mało 1.5GB, miałem mocniejszego kompa, ale wyszło tak a nie inaczej i na razie muszę zadowolić sie, tym co mam.

• Positive 1