smox Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że temperatury poszczególnych podzespołów komputera, to istotna sprawa. Kto ma wątpliwości niech poczyta:1. http://www.pcworld.pl/news/384880/Chlodzenie.komputera.poradnik.html2. http://gameplay.pl/news.asp?ID=82430 Do rzeczy. Oto temperatury w moim komputerze mierzone programem AIDA64 Extreme. W spoczynku- W stresie - Moja obudowa to Zalman Z9 PLUS w której mam 5 wentylatorów 120 mm. We własnym zakresie dodałem drugi wentylator z przodu wdmuchujący powietrze do środka. Zachęcam do wstawiania Waszych wyników pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Pokażę swoje do oceny. Myślę, że jest ok.To temperatury w spoczynku:http://www.imagebam.com/image/e3b3f3380617165 To temperatury w stresie:http://www.imagebam.com/image/95562b380617201 To statystyki w spoczynku:http://www.imagebam.com/image/03c387380617230 To statystyki w stresie:http://www.imagebam.com/image/51b15c380617277 Jeśli jest coś nie tak, to proszę znających się w tych sprawach o komentarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Za wcześnie zakończyłeś test w stresie. Zauważ, że wykres nie ustabilizował się, a ciągle ma tendencję zwyżkową. Jednak już teraz wyraźnie widać, że karta graficzna (Dioda GPU) ma wysoką temperaturę - 80 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Dzisiejsza technologia wytrzymuje naprawdę sporo, często zapominam włączyć wentylator na Fortisie i morduję procesor główny ale ten nie chce oddać życia :) Temperatury masz w normie, nie wiem czym się obawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 A przy pełnym obciążeniu to chyba normalne, że podchodzi do takiej wysokości, bo nie wyobrażam sobie, aby nic się nie działo, albo minimalnie się podniosło w stosunku do stanu w spoczynku. Co na to znawcy tematu? @smox wydał opinię, proszę o dalsze innych. Mam problem z temperaturą, czy nie? Bo jeśli tak, to jakie mam podjąć kroki w tej materii? Mam jeszcze taki test: http://www.imagebam.com/image/ff7767380647260 Chodzi mi o tą ramkę z zielonym tłem. Coś tu można o tym powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vranorvs Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zanim zaczniecie się martwić najpierw sprawdzajcie specyfikację termiczną podzespołów. (wybaczcie nie oglądałem screenów mam powód) W mojej ocenie np. temperatura procesora nigdy nie powinna dochodzić do maksimum. Zawsze lubiłem mieć zapas. Kolejna sprawa to temperatura rdzeni procesora. te są wyższe ale równie istotne czy jest duża różnica pomiędzy "jajami". Niewielka różnica bywa i nie ma problemu. Jeśli nie mam zapasu kilku stopni odkurzam sprzęt, czyszczę radiator, (o ile aktywne) wiatrak (nawet jeśli to laptop) przyglądam się paście i najczęściej ją wymieniam. Ułożenie kabli w budzie najczęściej też potrafi to i owo zmienić. Bez kłębowisk po całej budzie tylko ładnie związane, nieużywane związane i gdzieś wciśnięte. Chyba że ktoś ma odczepiane od zasiłki wtedy to luksus. ;) Jednak wszystko zaczynam od zdobycia danych na temat maksymalnych dopuszczalnych temperatur dla GPU czy CPU.Albo na stronie producenta sprzętu albo na takiej stronie http://cpu-data.info/ znajdziecie potrzebne dane.Nie wiem czy pomogłem. Jeśli nie to wybaczcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) Patrząc na wasze temperaturki to mam teraz zgryz... czy to kwestia konfiguracji sprzętowej czy u mnie w domu panują upały :D ... Spoczynek : Stres: I5 4690 3,5Ghz ~~3,9Ghz Turbo Boost Radeon R9 280 Shappire 3GB 384 Bit Chłodzenie CPU SilentiumPC Spartan Obudowa Zalman Z3 Plus...Jak sądzicie, za gorąco u mnie? Edytowane 20 Marca 2015 przez ***Holligans*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Trochę za gorąco moim zdaniem. Trzeba pamiętać, że im wyższa temperatura, tym szybciej zużywają się podzespoły komputera, a sprzęt masz porządny.Zacznij od wyczyszczenia filtrów w obudowie i przedmuchania wnętrza obudowy sprężonym powietrzem. Ja używam do tego odkurzacza. Co prawda nowe odkurzacze nie bardzo się do tego nadają, ale można to zrobić. Wyjmuję pojemnik na kurz i wszystkie filtry. Tam gdzie wylatuje powietrze wkładam rurę i uszczelniam ją ręcznikiem. Działa.Jeżeli czyszczenie nie pomoże, to może wstaw więcej wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Sprawdziłem wszystkie dostępne testy tego procka i w stresie temperatury sięgają do 70 stopni a czasem ponad przy chłodzeniu boxowym więc chyba nie musze się martwić. Jestem "nadgorliwym czyściochem" jeśli chodzi o kompa, jest czyszczony co dwa tygodnie. Wymieniłem tez ostatnio pastę termoprzewodzącą. No nie wiem, co jeszcze mogę zrobić bo teraz czuję nie pewność co do tych temperatur.Obudowa znana, fabryczne 4 wentylatory, może dołożę piąty jak Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walik Czosnek Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Jeżeli komputer mocno grzeje, to raczej nie jest problemem ;pW zimę przy dobrym obciążeniu komputera może posłużyć do ogrzewania pokoju :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 @hooligans, napisz jaką masz generację procesora i5 dopiero potem porozmawiajmy o temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Jakiś czas temu wypowiedziałem się na forum w wątku technicznym i okazało się że nie mam racji chociaż nie o to mom zdaniem chodziło ;)Dzisiaj zaryzykuję drugi raz.... Gdybyś miał w spoczynku wyższą temperaturę to byłby powód do alarmuale moim zdaniem wszystko jest ok. A czy masz w stresie 60 czy 70 stopni to dla procka żadna różnica.Zgodze się z tym że wyższe temperatury skracają żywotność komponentów komputera ale gdyby na to zwracać uwagę to komp służyłby tylko do pisania dokumentów.Nie dajmy się zwariować ;) Edytowane 21 Marca 2015 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ja nikogo na siłę nie zmuszam do zmniejszania temperatur w kompie. Jak ktoś chce mieć dodatkowy grzejnik, to proszę bardzo. Nic mi do tego. Uważam jednak, że jeżeli ktoś wyda kilka tysięcy na komputer, to wydanie kilkudziesięciu złotych na wentylatory nie powinno być problemem. Patrząc z drugiej strony na ten temat odnoszę wrażenie, że jeżeli ktoś wyda swoją ciężko zarobioną kasę na kompa, to dba o niego. Natomiast jeżeli małolat dostanie kompa (nie tylko) od rodziców, to jest mu wszystko jedno. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 To procek który posiadam odnośnie pytania o generację, http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4690-3-5ghz-lga1150-box-bx80646i54690-haswell-refresh-636604/.Tez jestem zdania że nie po to wydajemy szmal ciężko zarobiony na kompa by go spalić w ogniu temperatur :D ... Dziś zmieniłem położenie wentylatora chłodzenia CPU, temperatura obnizyła się 4-6 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Więcej nie będę próbował wypowiadać się w wątkach technicznych ale na temat problemów ze Stalkerem o ile będę mógł to zawsze pomogę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiedzianeJaja Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Ja mam idle procesora około 33° a jak go zestresuję na pięć minut przy pomocy AIDA 64 Extreme to ma 81°. Nie wiem czy mam się martwić. Mój procek to i7 4790K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 To chyba norma, bo ja też mam przy pełnym stresie 80 schodków (stopni :D ) i jakoś sen mam dobry. Procek to Intel i5-4690 3.50 GHz. Wiadomo, że nie sztuka kręcić prockiem i go przysmażać. Wszystko trzeba robić z rozmysłem, a jak ktoś jeszcze dodatkowo dba o większe chłodzenie kompa, to rzecz jasna, to idzie tylko na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 To chyba norma, bo ja też mam przy pełnym stresie 80 schodków (stopni :D ) i jakoś sen mam dobry. Procek to Intel i5-4690 3.50 GHz. Wiadomo, że nie sztuka kręcić prockiem i go przysmażać. Wszystko trzeba robić z rozmysłem, a jak ktoś jeszcze dodatkowo dba o większe chłodzenie kompa, to rzecz jasna, to idzie tylko na plus.Oooo, mamy taki sam procek. Genialny choc bez K, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metek58 Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Prawdaż. Na literkę K pojawią się wyrazy, jak mi "Wiesiek" nie zakacza choć na średnich. Nie brałem z K, bo nie planowałem i nie planuję "sterydować" kompa, bo to dla młodszego pokolenia takie eksperymentowanie, czy komp i ile wyciśnie. Jasne, że lekkie i umiejętne podkopcenie nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Takie temperatury to norma dla procesorów 4tej generacji "haswell". Panowie z intela żydzą coraz bardziej i tym razem padło na lut który łączy "czapkę" z rdzeniem. Zamiast lutu wymyślili sobie pastę/klej termoprzewodzący. Teraz max temperatura pracy procesora oscyluje w granicach 100 st.C. a nie jak w 3ciej generacji i wcześniej gdzie ok 70 st. to był max. Winę za to ponosi głównie sama pasta która odbiera gorzej ciepło niż połączenie lutowane. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Teraz max temperatura pracy procesora oscyluje w granicach 100 st.C. a nie jak w 3ciej generacji i wcześniej gdzie ok 70 st. to był max. Zgadzam się w 100 procentach z całą reszta twojego posta kolego kfiat, gratuluje wiedzy popartej (zapewne) własnymi doświadczeniami;jednak wyjaśnij proszę którego procesora temperatura pracy oscyluje w granicach 100 stopni C.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mówię, że maksymalna bezpieczna temeratura pracy wyznaczona przez Intela oscyluje w granicach 100 st.C. Dotyczy to wszystkich procesorów z rodziny Haswell. Maksymalna temperatura w większości przypadków wynosi ok 80 st. w stresie (testy syntetyczne). porzy dobrej wentylacji w obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Mówię, że maksymalna bezpieczna temeratura pracy wyznaczona przez Intela oscyluje w granicach 100 st.C. NIE MA czegoś takiego jak cytuje "maksymalna bezpieczna temperatura pracy wyznaczona przez Intela".Intel natomiast wyznaczył dla każdego procesora TCASE czyli maksymalną temperaturę powierzchni "rozpraszacza ciepła" ("czapki") procesorai najlepiej byłoby gdyby nasz proc taką temperaturę utrzymywał. Pomijając zdarzenia losowe, praca stricte w TCASE (i poniżej)zapewni naszemu procesorowi najlepszą (najdłuższą) żywotność. JEDNAK w rzeczywistości trudno utrzymać w stresie temperaturę TCASE procesoraWIĘC: dla użytkowników procesorów Intela czwartej generacji - temperatury ok. 80oC w stresie są w pełni akceptowalne,i nie ma się czym przejmować. Jestem zwolennikiem jak najniższych temperatur w obudowie (co oczywiście przekłada się na nieco niższerachunki za prąd, który zużył zasilacz naszego PieCa [mniejsza moc wydzielana przez podzespoły] a swoistą codą tego posta niech będą słowa smox'a ...jeżeli ktoś wyda kilka tysięcy na komputer, to wydanie kilkudziesięciu złotych na wentylatory nie powinno być problemem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfiat Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Weż się chłopie ogarnij, przecież napisałeś dokładnie to samo, tylko innymi słowami. I jest to maksymalna temperatura pracy ponieważ powyżej zegar (mnożnik) zostaje automatycznie obniżony w celu ochrony rdzenia prcesora i owszem ustalili to inżynierowie intela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 24 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dzięki @kfiat za wyjaśnienie sprawy tych wysokich temperatur. Gdybym jednak ja miał jeden z takich procesorów i temperaturę około 80 st.C, to stanął bym na uszach (albo i na czymś innym), by ją zmniejszyć.Jest kilka możliwości i to bez dużych nakładów finansowych. Podstawą jest wymiana chłodzenia boxowego na bardziej wydajne. Wybór jest ogromny, ale nawet te tanie, są dużo lepsze. Standardowo mają one zazwyczaj jeden wentylator, dmuchający. Można dodać drugi, wyciągający. Druga sprawa, to ilość wentylatorów w obudowie. Tu bywa różnie, ale w tańszych obudowach są 2 - 4 wentylatory, chociaż miejsc może być i 6. No i same wentylatory. W tanich i średniej klasy obudowach są montowane wentylatory o średniej wydajności. Wymiana ich na coś lepszego z pewnością poprawi wentylację obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi