vidkunsen Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Ty ktora/ry tu się zjawiłeś, posłuchaj, oceń i dożuć coś od siebie coś co ci "gra w duszy"Dla ciebie i innych ;) Fferyllt - 'Yule' 'Йолль' :http://www.youtube.com/watch?v=SZ7HV5fwhkw&list=RDl0hZQ6jo_Tw&index=3Крепкие весла врезаются в волны,Северный ветер несет корабли,К дому плывут седовласые воины,Земли чужие оставив вдали.Вороны хищною стаей кружилиПод покрывалом ночных облаков,Черным крылом сонный берег накрылиТени от мрачных драконьих голов.Вихрем неслись под луною кровавой,Мы не считали убитых врагов,Силою взяли богатство и славуВ прах обращенных чужих берегов.В ножнах молчит теперь сталь ледяная,Небо сменило багряный свой цвет,Скрылись от глаз черных воронов стаи,Ломятся трюмы от вин и монет.Зимнее солнце сквозь тучи нам светит,Бросит свой луч на заснеженный фьорд,Рвет паруса ледяной сильный ветер,К брегу родному драккары несет.Встретят нас верные жены с сынами,Спрячется в горных ущелиях тролль,Рвущимися в небеса языкамиЗимних костров начинается Йолль!Вновь будут полны глубокие чаши,Льются заморские вина рекой,Вновь одолеет хмель головы наши,Хмурый певец, свою песню нам спой.И сквозь века будут скальда петь струныПесни о наших победах лихих,Но Боги вновь режут нам войны Руны,Значит, Их дух в нас еще не утих.Снова закат алой кровью окрашен,Снова надолго оставим свой дом,Мир содрогнется под силою нашей,Снова в походы за славой уйдем…Silne wiosła przecinają falePółnocny wiatr niesie okrętyW kierunku ich domu płynie rząd siwowłosych wojownikówZostawiając dziwne lądy daleko w tyleZachłanne stado krążących kruków,Pod zasłoną nocnych chmur,Śpiące wybrzeże zostało zakryte czarnym skrzydłemZ cieni przerażających smoczych głów* - Draken - smoczy tułów czyli okręt nie mylić z dziobem czyli smocza głową - drakaremJak trąba powietrzna jechaliśmy pod krwawym księżycemNie liczyliśmy zabitych przeciwnikówPrzez naszą siłę zyskaliśmy chwałę i bogactwoPrzekształcając w pył obce wybrzeża!W pochwie spoczywa teraz chłodna stal,Niebo przybrało szkarłatną barwę.Poza zasięgiem wzroku stad czarnych krukówŁadownie są wypchane winem i monetami.Zimowe słońce zaświeciło przez chmuryRzucając swój promień na ośnieżony fiordChłodny wiatr rozpruwa żagle-Przywodzi nasze drakkary do rodzimego brzegu.Przywiązane żony z synami przywitają nas,Troll ukryje się w górskim wąwozie,Z językami zimowych stosów, docierają do niebaŚwięto Jul* rozpoczyna się teraz! - *dla mniej kumatych i pogan: 21/22 XIIZnów napełniamy nasze miski,Obce wino płynie, jak rzekaPijaństwo znów owładnie nasze głowy,Ponury śpiewaku, zaśpiewaj dla nas swoją pieśń!I przez wieki śpiewa skalda strunaO naszych śmiałych zwycięstwach.Lecz bogowie ponownie wyryli dla nas wojenne runy,Ich dusza w nas nigdy nie skona!Znowu zachód słońca przybrał kolor karmazynowej krwi,Znowu na długo opuścimy nasz dom.Świat zadrży od naszej potęgi,Znowu przechodzimy w marsz, dla chwały! http://www.youtube.com/watch?v=bi49Xo0MzhA&list=RDSZ7HV5fwhkw&index=17 Höstens första gryning stiger stilla, sprider sinafärger över frostig äng. Löv faller mot marken,ett stormande hav av färger.Ett bidande mörker, står åter vid årets port...Landet fallermot en stilla dvala. Dunkla ter sig dagarna, under moln tyngda avregn. Isig är Rimfaxes fradgai arla timma.Ropen från skogen kallar mig hem, till minafränder...till min säng. Hemåt, hemåt...viskar mitt inreHem till djupa dalar och lövfyllda sänkorTill stigarna jag alltid vandrat, till bäckar som släckt min törstTill gölar och sjöar för mig så bekanta, där jag speglat mig, svalkatmig under stjärnklara nätterHem, för att känna morgonbrisens kylapå rådarnas berg...hemTankar vandrar över gammal mark. Ekon av detgamla arvets hopp. Sluten av gudarnas tunga andedräktAskens blad viskar stilla, täljer om jorden ochvärldar nedan, om bergen och de som där rådaViskar om det som är mitt hemDess rötter som sig svalka i underjordens kallaströmmar. Täljer om visdom som dväljs ochurkraften som glöder däri.Viskar om havet och bäckarna som där mynnarOm skogen som ruvar dunkel och stillafylld av minnen och gamla sårSeg och kraftfull, stolt och klok. Med roten i myllanfylld av livets dryckTäljer om de gamla folken, de vackra som dansaröver myren. Om skogens konung som stilla vakar vid tjärnenskantOm skogens härskarinna den fagra som förvillar.Detta kvinnliga väsen ljuvt doftande av lövDen viskar om himlen och stjärnorna där ovan,om hemligheterna som djäljes där. Viskar nordanbäckens friskavatten. Talar om Bifrost den slutliga vägen hem...Stilla går solen ned i horisonten, de två världarna möts...ett drömmens rike faller inpå.från tjärnen stiger en dimma, lätt som älvors tårar.vandrar ovan den svarta ytan.Än en gång står jag här. På rådarnas berg.Känner nattbrisens kyla. Månen sjunger sin full.Hör mina fränder ropa. Välkomnar mig hem.Aldrig mer lämnar jag detta. Detta eviga bo. Pierwszy świt jesienią powoli wzrasta, rozprzestrzenia się kolor na mroźnej łące. Liście spadają na ziemię, burzliwym morzem kolorów.Cienie nastały, ponownie zalegając w porcie... Kraj zapada w ciche odrętwienie. Ciemne wydają się dni, pod ciężkimi chmurami deszczu. Isig jest pianą z Rimfaxe we wczesnych godzinach.Krzyki lasu wzywają mnie do domu, do moich braci... do mojego łóżka. Do domu, do domu... Moje wnętrze szepczeDo głębokich dolin i liściastych sadzawek.Do ścieżek którymi wędrowałem, do strumieni które gasiły moje pragnienie.Do stawów i jezior, tak mi znanych, gdzie odzwierciedlenie mnie chłodzi się w gwieździstą noc.Dom, gdzie odczuwam chłód poranka na górze Fey... Dom.Myśli wędrują po pradawnym lądzie. Echa starego dziedzictwa nadziei. Zamknięty ciężki oddech bogów.Liście jesionu szepczą cicho, opowiadają o ziemi i światach poniżej i o tych w górze, które panują.Szepczą o tym, gdzie jest mój dom.Jego korzenie jak zimne prądy w ziemi. Opowiadają o mieszkańcach i sile pierwotnej świecącej nad nimi.Szepczą o morzu i strumieniach, które prowadzą do ciemnego lasu nadal pełnego wspomnień i starych ran.Mocny i silny, dumny i mądry.Z korzeni w glebie napełniony cieczą życia.Opowieści starożytnych ludów, piękny taniec na torfowiskach. Król Lasu spokojnie patrzy znad krawędziLas kochanką sprawiedliwie mylącą.To kobieta słodko pachnąca liśćmi.Szept nieba i ponad gwiazdami, gdzie tajemnice djäljes.Szept zdrowej wody północnego potoku. Mówią o Bifroście i ostatecznej drodze do domu...Mimo to słońce na horyzoncie, dwa światy spotykają się...Królestwo marzeń zrzuca liście.Od jeziora mgła unosi, lekkie łzy elfów.Wędruje po czarnej powierzchni.Po raz kolejny stoję tutaj. Na górze Fey.Czuć chłodny nocny wiatr. Księżyc śpiewa w pełni.Słuchajcie mego wołania bracia. Przywitajcie mnie w domu.Nigdy więcej nie zostawię tego. Tego wiecznego życia. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez vidkunsen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Najbardziej urzekła mnie (na teledysku) "księżniczka z diademem we włosach" oraz death-metalowy growl "elektryka" - w połączeniu oczywiście z "nordyckim" tekstem.Kawałek fajny, w moich klimatach; więc leci plusik a flacha "dojrzewa" w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Lista przebojów: http://zaycevnet.info/file/Velimor-Proud Serbia, Ponosna Srbija, Гордая Сербия/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Walik - Kroda - Чорні Хребти Карпат : http://www.youtube.com/watch?v=CReAsPQNZwM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 качать песню: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walik Czosnek Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Wow nie widziałem wcześniej takich tematów :DPierwszy który przesłałeś jest bardzo fajny (nie mam czasu na kolejne) czuć w nim tak twardą i niesamowitą słowiańską duszę :DTen gość tam mi nie pasuje, ale ogółem jest bardzo fajnie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Moja prywatna muzyczna recepta na szczęście w tym zwariowanym świecie....i jeden z moich ulubionych zespołów southern-rockowychhttps://www.youtube.com/watch?v=sMmTkKz60W8 Edytowane 11 Czerwca 2015 przez marycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Fajne taki kałbojskie ;)Dla ciebie o mnie, może skumasz czemu jestem taki a nie inny Edytowane 11 Czerwca 2015 przez vidkunsen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi