Skocz do zawartości

Suplement OP-2 do poradnika Soljanki

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Z racji dużej ilości pytań wstawiam tutaj odpowiedzi na najczęstsze pytania:

Pamiętamy aby sejwy robić przez konsolę! (tak jak w każdym modzie):

Pokaż ukrytą zawartość

save nazwasejwa - Zapisanie gry

load nazwasejwa - Wczytanie gry

Jak uniknąć ACHTUNGA na początku gry?:

• Idąc do wioski dajemy wódkę wojskowym
  • Schodzimy pod most (ten drugi, nie wojskowych) i bierzemy PDA żołnierza
  • Zabijamy snajpera, który do nas strzela (sposób dowolny)
  • Bierzemy PDA snajpera
  • Idziemy do wioski i dalej już normalnie

Jak mam niby zabić tego snajpera kiedy on ma WSSK i egzo?:

• Polecam skradanie albo podbiegnięcie i z obrzyna w łeb. Jeśli nie wychodzi to obniżcie na chwilę poziom trudności i go zabijcie.

Pomocy mam ACHTUNGA w pieczarze!:

• Musisz swoje artefakty zostawić ręcznie, kwest ich nie zabiera.

Nie mogę skórować/zbierać trofeów z mutantów!:

• Do tego musisz mieć nóż. Najszybszym sposobem na otrzymanie go jest wzięcie od kuźniecowa zadania na pijawkę.

A niby jak mam ją zabić nożem?:

Pokaż ukrytą zawartość

Gdzie ten schowek ze spodniami tolika?

Pokaż ukrytą zawartość

Nie da się wziąć schowka kolekcjonera spod mostu!:

Pokaż ukrytą zawartość

Nie da się zabić Dzika w DM!:

• No i bardzo dobrze bo zabijając go popsułbyś grę. Masz się z nim zaprzyjaźnić lecząc rannego bandytę przy wejściu na DM.

Krugłow mi się buguje/zacina/coś odwala na Rostoku:

1. Idziemy do Krugłowa po drodze wybijając nieco najemników
  2. Gdy dojdziemy do rozbitego helikoptera nie zabijamy głównego najemnika! Zamiast tego idziemy pogadać z Krugłowem
  3. Krugłow się ruszy i zacznie łazić, to znak, że możemy już szykować kulkę dla dowódcy najemników skampionym w tym zielonym domku
  4. Sprzedajemy kulkę
  5. Odprowadzamy Krugłowa dalej, sprzedajemy kulki najemnikom
  6. Dochodzimy do tunelu, przechodzimy go samemu i idziemy kawał dalej żeby nie widzieć Krugłowa. Dzięki temu przejdzie w tryb "offline" i przeniknie przez anomalie.
  7. Dalej to już tylko kawałeczek terenu, kasujemy najemników i gotowe.

Nie mogę znaleźć Archary/Dana/Gawra:

• w/w persony respią się dopiero po spełnieniu szeregu warunków a najważniejszym z nich jest postęp w innych nitkach Nowego Scenariusza. Musisz po prostu wykonać resztę kwestów.

Gdzie jest lornetka OPTIMUS dla czapy?:

Pokaż ukrytą zawartość

Gdzie jest kamaz w zadaniu "Poznać imię stalkera"?:

Pokaż ukrytą zawartość

Przy zadaniu na obronę Chalawy wojskowi z mostu zaczynają do mnie walić!

Pokaż ukrytą zawartość

Gdzie są jajka dla Akima? (boberm)

Pokaż ukrytą zawartość

Gdzie jest prosiak w ZL? (Junx)

Pokaż ukrytą zawartość

Nie krępujcie się dopisywać do suplementu nowe porady :)

A niby jak mam ją zabić nożem?

Mój sposób był trochę inny niż na filmie. Zagrowałem pijawkę, wskoczyłem na podwórku na samochód z samochodu na dach i stamtąd strzelałem do niej z obrzyna. Trzema trafieniami w głowę wystarczająco ją nadwyrężyłem żeby następnie padła od jednego ciosu nożykiem.

A z Sidorem rozmawiałeś o Kolekcjonerze? Sidor ci powiedział, żebyś przeszukał wioskę? Wtedy spawnuje się list Kolekcjonera. Nie powiem ci dokładnie kiedy rozmawiałem z Sidorem, ale było to jeszcze podczas pierwszej wizyty na Kordonie. Coś zaraz po oddaniu fleszki Żwawego.

W dniu 1.09.2015 o 13:47, kobal napisał(a):

A z Sidorem rozmawiałeś o Kolekcjonerze? Sidor ci powiedział, żebyś przeszukał wioskę? Wtedy spawnuje się list Kolekcjonera. Nie powiem ci dokładnie kiedy rozmawiałem z Sidorem, ale było to jeszcze podczas pierwszej wizyty na Kordonie. Coś zaraz po oddaniu fleszki Żwawego.

Jo.Prošel jsem všechny dialogy.Vím že v Solance byl taky s listem problém.Zkusím starší save.

Dla tych którzy mają problem z zadaniem "Brzytwa dla Wilka"  

Ja zombiaki ściągnałem na Pietruchę trochę ich razem ubliśmy i dużą grupkę odciągnąłem i zaprowadziłem pod wiadukt do Kuzniecowa :) Zginął jeden z wojskowych dzięki czemu mam AKM i pancerz :)

Dotarłem na Wysypisko :)

Mam dwa pytania:

1. Jak zwiększyć udźwig? (gram w Repacka)
2. Na Kordonie już po przejściu nasypu spotkałem Bagiennego Doktora. O co chodzi z tym
    leczeniem ludzi? Nie gadałem z nim o tym - czy to będzie do czegoś potrzebne?
3. Czy 12 flaszek starczy żeby zrobić zadanie dla Kuzniecowa na Agropromie?
   Jestem na Wysypisku i nie mogę zdobyć 13-stej butelki.    

Edytowane przez kazik

W dniu 6.09.2015 o 19:06, kazik napisał(a):

2. Na Kordonie już po przejściu nasypu spotkałem Bagiennego Doktora. O co chodzi z tym
    leczeniem ludzi? Nie gadałem z nim o tym - czy to będzie do czegoś potrzebne?
3. Czy 12 flaszek starczy żeby zrobić zadanie dla Kuzniecowa na Agropromie?
   Jestem na Wysypisku i nie mogę zdobyć 13-stej butelki.    

2. Leczymy apteczkami rannych NPC. Uleczyłem na razie z 5 "pacjentów"....

3. 12 butelek w zupełności wystarczy. 

• Dodatnia 1

kazik

ad 1- jeżeli grasz repack op2 od Goodlike - to masz juz chyba 500 kilo udżwigu - jeżeli nie to :https://stalkerteam.pl/topic/7348-op-2-repack-rekomendowana-instalacja/?page=1

ad2 - musisz uleczyc określona liczbę NPC - juz nie pamietam ilu - generalnie przeciwników - czyli tych na czerwono

ad3- ja miałem 3 butle - tak dla pewności - ale chyba faktycznie 12 bedzie wystarczające - nie liczyłem ile mi zeszło

Edytowane przez boberm
  • Dodatnia 1

DZIEKI za odpowiedzi !

Tak się zastanawiam czy cofać się na Kordon żeby wziąć to zadanie na leczenie ludzi bo z tego co pamiętam
następnym razem spotam się z Bagiennym Doktorem w Prypeci i nie wiem czy jeszcze pojawi się ten dialog.

1. Czy to leczenie ludzi jest takie istotne?
2. Dlaczego na mini mapie widze tylko kropki "przyjaciół" a wrogów nie?

Edytowane przez kazik

W dniu 7.09.2015 o 03:29, de Vries napisał(a):

Cześć. 

Czy u wszystkich były narzędzia  na ATP na Kordonie? Bo u mnie ich nie ma. I co z tą książką lotów? Przeczesałem Agtoprom i nic.

Odnośnie narzędzi zerknij tutaj. Odnośnie książki lotów, hmm, a gadałeś z Szerstiukiem?

W dniu 7.09.2015 o 04:41, kazik napisał(a):

DZIEKI za odpowiedzi !

Tak się zastanawiam czy cofać się na Kordon żeby wziąć to zadanie na leczenie ludzi bo z tego co pamiętam
następnym razem spotam się z Bagiennym Doktorem w Prypeci i nie wiem czy jeszcze pojawi się ten dialog.

1. Czy to leczenie ludzi jest takie istotne?
2. Dlaczego na mini mapie widze tylko kropki "przyjaciół" a wrogów nie?

Leczenie jest istotne. Bierz ten quest i tyle. Z Doktorem spotkasz się później dopiero w Prypeci i naprawdę nie wiem czy da ci jakieś inne zadania jak nie zrobisz tego questu z leczeniem. Zadanie jest banalne, jak widzisz rannego to go leczysz. Jeżeli to wróg to tym lepiej, liczy się podwójnie :). Wyleczysz kilku i Doktor wyśle ci smsa że wszystko gra.

Kropek na minimapie nie ma bo zostały wyłączone. Zostały wyłączone by było trudniej. Z tokiem gry zdobędziesz bioradar, który ci wszystko będzie pokazywał.

• Dodatnia 1

W dniu 7.09.2015 o 03:29, de Vries napisał(a):

I co z tą książką lotów? Przeczesałem Agtoprom i nic.

Po poinformowaniu Kostii, że Akim chce za karabin nie 3 tylko 6 artów 'oko wrony'  obserwujemy wymianę wiadomości i dostajemy nowe zadanie: Książka lotów. 

Bu1sr4V.jpg

Udałem się oczywiście do rzeczonej bazy wojskowej na Agropromie, wyeliminowałem wszystkich sołdatów, znalazłem rzeczony sejf... i nic. Biegam po pustej bazie 20 minut, aż w końcu postanowiłem sprawdzić historię wiadomości (nie zwróciłem uwagi w natłoku walki [w co wątpię] lub wymiana wiadomości po prostu się NIE WYŚWIETLIŁA).

4Jw5t6D.jpg

Przy wieży strażniczej wszedłem do podziemi, gdzie po walce z kontrolerem, biegającym kontrolerem i poltergeistami nastąpiła wymiana wiadomości z Adrenaliną i "la grande finale" czyli odstrzelenie kilku wojskowych, spośród których jeden miał przy sobie knigę lotów.

Wiadomości tekstowe w OP-2 są podzielone na "atmosferyczne" i "nieatmosferyczne". Co za tym idzie, nie wszystkie są wyświetlane na ekranie. Niemniej takie na czerwono powinny się pojawiać. Pamiętam z OOP, że był problem z wyświetlaniem wiadomości w zależności od rozdzielczości ekranu. Nawet to zaznaczałem w opisie polonizacji. Może tu tkwi problem.

• Dodatnia 1