Terixo Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) Hej Stalkerzy. Zwracam się do was z prośbą. Ostatnio naszła mnie ochota na ponowny powrót do zony Jednak napotkałem problemy. Zacząłem od Czystego Nieba bo to było moje pierwsze spotkanie z Zona i tak również chciałem do niej wrócić. Niestety problem pojawił się przy próbie odpalenia Zewu Prypeci. Pierwsza próba instalacji była z płyty. Jakie było rozczarowanie gdy po próbie uruchomienia gry komputer chwile mieli jakby gra miała się odpalić, niestety tak nie jest jednak w menedżerze zadań za każdą próba pojawia się x-engine ale gra się nie uruchamia. Po kilku/kilkunastu próbach potrafi odpalić jednak jest to tak losowe i irytujące, że postanowiłem kupić grę w wersji cyfrowej mając nadzieje że problem zostanie rozwiązany. Jakie było moje rozczarowanie jak po ściągnięciu gry wystąpił ten sam problem 😞 Próbowałem szukać info co może być tego przyczyną jednak bez skutku. I teraz przychodzę tutaj prosić was o pomoc. Nazwa urządzenia DESKTOP-OLO51AB Procesor Intel(R) Core(TM) i5-3470 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz Zainstalowana pamięć RAM 8,00 GB Typ systemu 64-bitowy system operacyjny, procesor x64 Karta Graficzna NVIDIA GeForce GT 320 BŁAGAM POMÓŻCIE !! Edytowane 14 Września 2021 przez Terixo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @Terixo Wiesz gdzie szukać loga błędu? Jak nie, to poczytaj dział dla początkujących. Bez Fatal Error z loga, na Twoje pytanie może odpowiedzieć tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terixo Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @kondotier Właśnie to zrobiłem jednak plik jest całkowicie pusty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @Terixo To podaj takie informacje. Płyta z której instalowałeś, jakie ma pochodzenie? Odkupiona od kogoś używka? Nie było problemu z instalacją przy rejestrowaniu gry? Gra cyfrowa kupiona Na GOG czy Steam? Na forum jest temat od @Pirunvirsi z wszystkimi podstawkami. Tyle tylko, że trzeba je poskładać. Ale spróbuj jeszcze w skrócie pulpitowym w elemencie docelowym dodać -skip_reg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terixo Opublikowano 14 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @kondotierPłyta była z czasów dzieciństwa pewnie z jakiegoś czasopisma(problem z weryfikacja był ale zainstalowanie patcha pomógł jeśli o to chodzi ) a wersja cyfrowa z GOG'a. Ale z tego co pamiętam płytka wcześniej chodziła bez problemu na starym pc na win xp i jakies 2 lata temu ale tez na innym sprzęcie ale tez miałem lekkie problemy ale nie tak jak teraz tutaj i to głownie przy modach. Nie wiem czy problem nie jest spowodowany niekompatybilnością z win 10. Gra sie niby uruchamia ale nic sie nie dzieje. Nie wyskakuje żadnego błędu a menadżer zadań pokazuje uruchomiony program uruchomiony tyle razy ile prob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @Terixo Tak nie powinno być z tymi silnikami. Powinien być tylko jeden. I po zamknięciu gry, powinien zniknąć. Zew Prypeci jest bardzo czuły na brak wpisu w rejestrze. A jak kiedyś tam miałeś grę zarejestrowaną i nie dokonałeś wyrejestrowania, to gdzieś tam wisi na Steamie, bo lata temu tylko tam gra się rejestrowała. Samo dodanie patcha to za mało. On tylko usuwa niedoskonałości w grze. Masz dostęp do Bibliotek Steama? Sprawdź jaki status ma tam gra. Natomiast dziwnym jest to, że nie działa Ci ta gra z GOGa. Z nią problemu być nie powinno. Nie korzystam z tych cyfrowych, to się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 14 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 @Terixo co do wersji gogowej i win 10 to tak na szybko co znalazłem: https://www.gog.com/forum/stalker_series/call_of_pripyat_wont_launch_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Z jakiego miejsca odpalasz grę? /bin/ czy bezpośrednio z głównego folderu, spróbuj usunąć plik ustawień profilu (user.ltx), i uruchom grę z parametrami -r4xx -nointro -noprefetch. Jeśli gra nie uruchomi się raz, zamknij z menadżera xrEngine.exe bo Ci nie wystartuje. Z tego co widać silnik nie zaczął nawet ładować plików gry do RAM, więc na pewno problem leży gdzieś w konfiguracji lub twoim systemie. Możesz popróbować z trybami zgodności we właściwościach najlepiej z Windows XP ( Tak stary jest to silnik robiony jeszcze z taką optymalizacją ). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 15 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 @Terixo Powyższy wpis + ta ilość uaktywnionych siników na Twoim zrzucie podsunęły mi myśl. Pamiętasz o tym, że ZP uruchamia się nie z silnika czy skrótu pulpitowego od niego, ale od startera Stalker-COP.exe w kat. głównym gry, albo z jego skrótu? Parametr -noprefetch przyśpiesza wczytywanie, ale w grze musi dogrywać tekstury, więc może mieć małą czkawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi