kondotier Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Tytuł oryginalny: Штопор Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004 (mod zawiera podstawkę) Data premiery: 05.11.2021 r. Autor: Андрюха Святой OPIS: Spoiler Za podstawę wzięto mod FOTOGRAF. Nie ma tu nowej grafiki, broni, mutantów. Jest nowa fabuła. Jest listopad 2006. Minęło 6 miesięcy od drugiej emisji. Do strefy wysłany zostaje pracownik GRU dla wykrycia winnych i zlokalizowania następstw. SCREENY: Spoiler INSTALACJA: Spoiler 1. Wypakować w pożądane miejsce. 2. Uruchomić i grać. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Mod: Yandex - [KLIK] Google Drive - [KLIK] Źródło: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Sens moda - fabuła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 5 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Pierwsze wrażenia po zakończeniu gry na pierwszej lokacji. jestem mile zaskoczony, bo mod utrafił w moje gusta. Przede wszystkim tym, że nie wprowadza żadnych teksturowo-uzbrojeniowych fanaberii. To klasyka Stalkera. Ksywki enpeców to nie jakieś Brauny, Johny, lecz dobrze nam znani jak Jurik czy Bies i jeszczeparu innych. A w małej wiosce, jakże mogło by być inaczej, stary znajomy Sidorowicz. No a nasz protagonista, to Kuzniecow. Występują na razie dwie nacje. Wojska rosyjskie i ukraińskie. Stalkerzy też rodzimi, bez NATO, Korpusów Pokojowych itp. udziwnień. Główna lina fabularna wzięta z Fotografa, a że GB to wojak, więc do tego dostosowana. No i nie ma tu tego przekształcania jednych artów drugie i tych pól do ich przemiany. Mod na pewno przypadnie do gustu tym, którzy zaczęli grać w Fotografa, ale właśnie przez tę przemianę zrezygnowali. No i kilka zrzutów. Zaczynamy na Obrzeżach ( Przedzoniu ) po katastrofie śmigłowca. Nasze rzeczy w skrzyni, ale środki łączności koś ukradł. Kiedy ruszamy do działań, autor moda przysyła nam wiadomość. Wita nas niezbyt ciekawa pogoda i zgraje kotów i psów. Bywa też mglisto. Ale trochę później będzie lepiej, a nawet klimatycznie. Po zabiciu bandytów i najemników, dostajemy namiary na ich schowki. Są zaznaczone na mapie i warto się po nie wybrać. A zdjęte z nich łupy ( patrz plecak ) dadzą kasę i to niemałą. I małe pytanie do pamiętających jeszcze Fotografa. Znalazłem schowek Dziada Zapadło z informacją o przeniesieniu łupów. Może to jest nieusunięcie wątku z Fotografa, albo robiący wideoporadniki byli zbyt szybcy i nie poszli tam gdzie ja polazłem. Kto mi podpowie, puki jeszcze z lokacji nie wyszedłem, czy schowek jest na tej lokacji, czy już na innej i gdzie. Jednego grającego już widzę, a innych potrafiących grać po rosyjsku - zapraszam do współpracy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 5 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 Przedzonie, poligon, bagna doktora i znowu poligon. Mod prosty, fajny, bez m.in. w/w udziwnień i żadnych tam czarodziejskich sztuczek. Widziałem zjawę na wzgórzu - Świadomość Zero, a zamiast sfer/pól mam po prostu zwiedzać m.in. laboratoria i szukać dokumentów dla Sacharowa. Ja - wojsko, wojsko Ukraina i Rosja, uczeni, stalkerzy, bandyci, maruderzy, najemnicy, Świadomośc zero. Brak wylotów, akcja sie klei od razu bez kretyniady w stylu przynieś, wynieś, pozamiataj, polecam. Nowy wątek - broń rakietowa, rakiety, atom itd, itp. p.s. świadomość zero i schowek z pismem od dziada Zapadły Spoiler p.s. 2 ten schowek na swałce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 Misja w Maartwym Mieście - co ja sie tego naszukałem! Teleport nie puszcza, ciąg dalszy przygód w MM - przed i po zmianie świata: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 Dotarłem, cężko było, a dalej tylko mgła wojny (kołchoz/sowchoz Czerwone Drzewce (sztandaru, czerwone dyszlo): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 8 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2021 Małe ostrzeżenie dla tych, co ewentualnie wezmą się za grę, a grali w Fotografa i pamiętają dobry egzoszkielet przy zagrodzie koło torów. On tam dalej jest, ale tym razem nie do wzięcia. Mod bazuje na klasycznym CCz, a w nim takiego egzo nie ma. Więc jak go podniesiemy, to nie pojawi się w inwentarzu, a strzelanka z kontrolerami skończy się gibielą GB. I drugie ostrzeżenie. Będąc na Wysypisku, trzeba zachować priorytet zadań. Pierwszoplanowe jest to na likwidację najemników. Wyjście z lokacji bez jego wykonania powoduje przewalenie zadania. Nie sprawdzałem, czy da się z tą przewalanką ciągnąc dalej, ale nie sądzę. I ilustracje do bajeczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 PODBICIE. Jeszcze jeden odsyłacz do moda, bez autorskich zapisów z gry. https://drive.google.com/file/d/1VG2vk6GRKAs1FZPOPf43z7LOW_2wRAYj/view Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2021 Po odfajkowaniu ponad setki zadan pora na te powazniejsze i krwawsze: p.s. to jest kameleon we własnej osobie: Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Czerwone Drzewce, Prypeć i podziemia generatorów - tu dopiero idę z Prypeci. Spoiler p.s. a tak wygląda obiekt "Korkociąg". Spoiler Jakby tak z pewnego starego filmu kosmicznego p.s. 2 - i to by było na tyle: Spoiler 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 No i również u mnie kpt.Kuzniecow wypełnił swoją misję. W deszczu i mgle przedarł się do celu. Tu się dowiedział, że "korkociąg" nie jest korkociągiem, a jakąś żyroskopową maszyną. Zobaczył jeszcze mafijne rozgrywki w armii i od Kameleona w kolejnej postaci poznał w co został wplątany. A co było dalej, grający dowiedzą się z wideoepilogu. I kilka zrzutów z gry. Spoiler Są w modzie również kobiety Szukając schowków Dziada Zapadło ( samej linii scenariuszowej z nim, w modzie nie ma ) oprócz zbędnych rupieci i "listów od dziada ), można znaleźć też taką nie do zdobycia czy kupienia broń, jak Sajga 12K. W tym domu wioski na Czerwonym Dyszlu. Skaczemy z płotu domu na przeciwko. Zrzut zrobiony już po wzięciu Sajgi. W dalszej grze wielokroć ratuje życie. A teraz różne. Ze skrzętnie gromadzonego wyposażenia, zostało Kuzniecowowi tylko tyle. To jest zawartość mojego plecaka i jedynego schowka, oraz zawartości plecaków zabitych przeciwników. SEVY cz Egzy nie były rzadkością. A teraz podsumowanie. Moda nie należy utożsamiać z lżejsza wersją moda Fotograf. Owszem, dzieje się na lokacjach z niego i linia fabuły jest wzięta z niego, jak i również część zadań. Ale naprawdę jest oddzielnym modem, któremu warto poświęcić te kilkanaście godzin gry. To co mi się najbardziej spodobało, to to, że nareszcie inne osoby w Strefie, a szczególnie najemnicy opancerzeni jak czołgi, nie żywią się powietrzem, leczą zaklęciami, a ich pancerze i broń nadają się tylko do huty. Nawet na najtrudniejsze zadania można iść z minimalną ilością jedzenia, medykamentów lub amunicji, a wrócimy ze sporą ilością. Szkoda tylko, że jest na tak starej podstawce ze słabym silnikiem i wykorzystaniem naszego RAMu. Pod koniec gry musiałem zejść z pierwotnych ustawień z powodu wylotów z braku pamięci. Z innych powodów się nie zdarzyły. Polecam tym, co bez nadwerężania sobie nerwów, chcą zagrać w nietuzinkowego moda, na nie oklepanych lokacjach i nie powielanej fabule podstawek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2021 Zaciekawiły mnie opinie o tym modzie, więc zainstalowałem i zagrałem. Mod naprawdę godny polecenia z dobrą fabuła i mało oklepanymi lokacjami, bez przeładowania mnóstwem pobocznych zadań nic nie wnoszących do rozgrywki. Nie ma żadnych udziwnień i utrudnień co tylko sprawia, że granie jest tutaj niestresujące, do dyspozycji będą różnego rodzaju pancerze i bronie (w pewnym momencie, aż w nadmiarze wszystkiego). W chwili w której w moje ręce trafił sztylet (nie ulegał zużyciu i nie musiał być naprawiany), praktycznie żadnej innej broni nie potrzebowałem, amunicji tez nie brakowało i dość łatwo było ją zdobyć w sporych ilościach. W modzie jest możliwość napraw sprzętu, ale brak modernizacji (trafiają się i kombinezony i bronie już zmodernizowane). Artefakty raczej zdobywamy w schowkach i na poległych przeciwnikach (brak detektora), jedyny jaki posiadamy to detektor anomalii bardzo przydatny, ale musi być umieszczony w slocie jak na zamieszczonym screenie. Głód i pragnienie nie są upierdliwe , tu też wszystkiego jest pod dostatkiem. Jest też trochę biegania tam i z powrotem, ale w trakcie postępów w fabule pojawiają się nowe przejścia między lokacjami co ułatwia późniejsze przemieszczanie się. Jedyny problem jaki u mnie pojawił się w rozgrywce to zbyt wczesne udanie się do baru po zdobyciu fiolki z wirusem w podziemiach labu, po powrocie na poligon Somow był wrogo usposobiony i nie można było porozmawiać z Ploimarem o lekarstwie na wirusa. Po cofnięciu się w zapisach i udaniu się na poligon w pierwszej kolejności wszystko było w porządku. Końcówka zaskakująca, ale bez szczegółów, warto samemu sprawdzić. Mod jak najbardziej polecam do zagrania, dla mnie to była czysta przyjemność. Fajnie by było gdyby został przetłumaczony i udostępnionym szerszemu gronu graczy. 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi