Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

@ojciecmajster Jakbyś przeczytał instrukcję instalacji w paczce ze spolszczeniem, albo tu na forum to byś zauważył, że Modded exes już od dawna nie są potrzebne bo autor Gammy czyli Grok na bieżąco aktualizuje ten mod. 

Wystarczy pobrać spolszczenie i zainstalować je zgodnie z instrukcją pomijając (jeżeli instalujesz używając instrukcji wideo) część z Modded Exes. Ba, nawet nie trzeba już ustawiać spolszczeniu priorytetu - wystarczy je wrzucić do folderu mods, w MO dezaktywować mod Tactical fonts for Anomaly 1K i aktywować spolszczenie i to wszystko. 
Powinno działać na wersji 0.9.3 tylko z pierwszego posta w tym dziale musiałbyś jeszcze sobie pobrać mini-łatkę i wrzucić ją do plików spolszczenia, żeby nie mieć wylotu po najechaniu na broń w oknie ekwipunku. 

A tak poza tym no to zacząłem dziś dostosowywanie spolszczenia poprzedniej wersji do 0.9.3, ale w tym tygodniu na pewno nie wydam zaktualizowanego spolszczenia bo jest trochę roboty - może w następnym tygodniu, może później, aczkolwiek postawiłem sobie wczoraj od zera Gammę 0.9.3 wymieniając przy okazji Anomaly 1.5.2 na 1.5.3, dorzuciłem mini-fix do spolszczenia z pierwszego posta i spolszczenie chodzi bez problemu. Więc jak ktoś jest niecierpliwy to to jest tymczasowe rozwiązanie, aczkolwiek warto w takim przypadku sobie skopiować z folderu appdata, który jest w folderze z czystym Anomaly plik user.ltx, żeby nie stracić swoich ustawień i klawiszologii (po pierwszym uruchomieniu Gammy stworzy się nowy z domyślnymi ustawieniami, więc wtedy wystarczy go podmienić na nasz i powinniśmy z powrotem mieć swoje ustawienia itd.).

Dzieki kolego za info. 

Doszedłem do tego punktu:

Ba, nawet nie trzeba już ustawiać spolszczeniu priorytetu - wystarczy je wrzucić do folderu mods, w MO dezaktywować mod Tactical fonts for Anomaly 1K i aktywować spolszczenie i to wszystko

Mogę rosić o pomoc w jaki sposób aktywować spolszczenie. W MO daje instaluj mod, wskazuję folder Polish localization - Szczepan9205, potem pojawiają się podfoldery gamedata/scripts, configs, ale żaden nie ma w sobie pliku, który rozpoznawałby mod menager. Wcześniej instalując mody był jakiś plik zip. który można było otworzyć w MO.

@ojciecmajster Yyy, no rozpakowujesz sobie pobrane spolszczenie i kopiujesz z niego folder Polish localization - Szczepan9205, który ma w sobie pliki spolszczenia, wchodzisz w folder, w którym są pliki Gammy, w mods i tam wklejasz. Jak się wklei to odpalasz MO i aktywujesz je - na samym dole listy powinno się pojawić.

Owszem - większość dodatków do Anomaly/Gammy instaluje się klikając "Zainstaluj mod" i wskazując .rar z dodatkiem/modem, ale w przypadku translacji wrzuca się je ręcznie. Jak Grok się w końcu wywiąże z obietnicy i doda spolszczenie na stałe do Gammy to nie będzie trzeba w ogóle grzebać przy tym, ale miał to zrobić w 0.9.3 i wyszło jak wyszło...

@Kotlet00No niestety nie bardzo bo to by wymagało przeróbek tekstur czcionki dla rozdziałek 2k i 4k - i tak mieliśmy farta, że jeden z forumowiczów podjął się przerobienia teksturek dla 1k i dobrze mu to wyszło, ale potem przepadł gdzieś i od dawna już go na forum nie widziałem, a ja niestety nie potrafię tego zrobić 😕 Ta czcionka i tak jest wyraźniejsza przy wyższych rozdzielczościach niż oryginalna z Anomaly bo tamta z tego co widziałem to przy 2k już jest prawie nieczytelna tam gdzie gra używa małej czcionki (np. w okienkach z nazwami i opisami broni).

• Dzięki! 1