Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.07.2025 - do zakładki Linki do pobrania została dodana nowa wersja spolszczenia dostosowana najnowszej łatki do GAMMY w wersji 0.9.4 która miała swoją premierę 18.07.2025. Dla 100% pewności, że spolszczenie nie będzie powodować problemów ZALECA SIĘ ZAKTUALIZOWANIE GAMMY DO NAJNOWSZEJ WERSJI. ZALECA SIĘ RÓWNIEŻ USUNIĘCIE STAREJ WERSJI SPOLSZCZENIA I ZASTĄPIENIE JEJ NOWĄ.

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.7.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements" lub w zakładce "How-to-install" znajduje się też odnośnik do launchera.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po instalacji spolszczenia, przy kontakcie z npc nie pojawiają się napisy/dialogi po prawej stronie wiadomości, zaś w pda się pojawiają i można je przeczytać.
Słychać czasami lektora jedynie,
Co należy zrobić aby pojawiały się za każdym razem gdy npc coś mówią?
Włączyłem już w opcjach wyświetl wszystkie napisy ale to nie pomaga.

Hej, taka drobna prośba o zmianę kodowania w pliku ui_st_rax_nih. Bo co aktualizację brakuje polskich znaków w mcm dla moda "Podświetlenie nowych przedmiotów". Wrzucam tutaj poprawiony plik

ui_st_rax_nih.xml

Dwie sprawy: skrypt ui_hud_dotmarks jest stary oraz pojawiła się aktualizacja do pliku ui_st_dotmarks. Podrzucam aktaulny plik tutaj

ui_st_dotmarks.xml

1 godzinę temu, wojakson napisał(a):

Hejka.

Usunąłem stare spolszczenie, wgrałem nowe, wyłączyłem moda 308 i nadal w grze mam lektora a nie polskie napisy ;/. Wrzucam swój Mod Organiser - spolszczenie jest na samym dole, ale w GAMMA Disabled - tak powinno być?
Pozdro!

stalkerbug.png

Coś go tam nadpisuje wg zrzutu, co tam jest w Overwrite. Daj spolszcznie na sam koniec, tak by nic je nie nadpisywało.
A oprócz tego to jakaś własna konfiguracja, jak MCM? A plik users.ltx ze swoimi ustawieniami, czy ten, co był z gammą pobrany? Ja ostatnio miałem z nim cyrki.
No i na końcu (bo to nigdy jeszcze nie zaszkodziło) usuń proszę folder "shaders_cache" z "Anomaly\appdata".

Chociaż ja stawiam na to co nadpisuje Ci spolszczenie.

Edytowane przez skipi07
składnia

23 minuty temu, Tigus napisał(a):

Hej. Czy zaktualizowanie do wersji 9.4 i spolszczenie usuwa save z gry?   Pozdro

Ja aktualizowałem z 9.3.1 i save'y działają, choć zaleca się zaczęcie nowej gry. Są dwa mody w GAMMA, które mogą pomóc w przypadku kłopotów ze starymi zapisami. "Pre-0.9.3.1 Saves Fix" oraz "Pre-0.9.4 Saves Fix"
Nie, samo spolszczenie podmienia tylko pliki, które dotyczą tłumaczenia. Nie wpływają na zapisy.

46 minut temu, skipi07 napisał(a):

Coś go tam nadpisuje wg zrzutu, co tam jest w Overwrite. Daj spolszcznie na sam koniec, tak by nic je nie nadpisywało.
A oprócz tego to jakaś własna konfiguracja, jak MCM? A plik users.ltx ze swoimi ustawieniami, czy ten, co był z gammą pobrany? Ja ostatnio miałem z nim cyrki.
No i na końcu (bo to nigdy jeszcze nie zaszkodziło) usuń proszę folder "shaders_cache" z "Anomaly\appdata".

Chociaż ja stawiam na to co nadpisuje Ci spolszczenie.

Nie, nic innego nie wgrywałem.

Już niżej spolszczenia nie mogę dać. Jest na samym dole listy.

Wszedłem w "Overwrite" i zauważyłem tam plik "localization.ltx", który po otwarciu ma "language = eng". Powinienem to zmienić na "pol"? Albo jakoś rozwiązać ten konflikt z overwritem? 

stalkerbug2.png

4 minuty temu, wojakson napisał(a):

Nie, nic innego nie wgrywałem.

Już niżej spolszczenia nie mogę dać. Jest na samym dole listy.

Wszedłem w "Overwrite" i zauważyłem tam plik "localization.ltx", który po otwarciu ma "language = eng". Powinienem to zmienić na "pol"? Albo jakoś rozwiązać ten konflikt z overwritem? 

stalkerbug2.png

Weź proszę i skopiuj gdzieś cały ten folder "gamedata" z Overwrite, Nic tam nie powinno być. Jak będzie wszystko ok, to wtedy możesz całkowicie usunąć ten folder. Wszystko co jest potrzebne masz w folerze ze spolszczeniem.

• Super 1

4 minuty temu, skipi07 napisał(a):

Weź proszę i skopiuj gdzieś cały ten folder "gamedata" z Overwrite, Nic tam nie powinno być. Jak będzie wszystko ok, to wtedy możesz całkowicie usunąć ten folder. Wszystko co jest potrzebne masz w folerze ze spolszczeniem.

DZIĘKI SZEFIE! Działa jak trzeba, idealnie. Dzięki jeszcze raz!

7 minut temu, wojakson napisał(a):

DZIĘKI SZEFIE! Działa jak trzeba, idealnie. Dzięki jeszcze raz!

Nie ma sprawy. Miłej gry.

16 godzin temu, Diabolo napisał(a):

Cześć,

Po instalacji spolszczenia, przy kontakcie z npc nie pojawiają się napisy/dialogi po prawej stronie wiadomości, zaś w pda się pojawiają i można je przeczytać.
Słychać czasami lektora jedynie,
Co należy zrobić aby pojawiały się za każdym razem gdy npc coś mówią?
Włączyłem już w opcjach wyświetl wszystkie napisy ale to nie pomaga.

Hej, Tutaj zapytam, bo to fatycznie dziwne - MCM ustawienia masz własne, czy to z GAMMA? Dwa- dla pewności przenieś plik users.ltx z folderu "Anomaly\appdata" i niech gra wygeneruje nowy. Jak będzie to samo, to sobie go przywrócisz. No i na końcu (bo to nigdy jeszcze nie zaszkodziło) usuń proszę folder "shaders_cache" też z "Anomaly\appdata".
Jak nic się nie zmieni, to wrzuć proszę screena z MO2 z widocznym spolszczeniem, tak jak zrobił to 
wojakson

Edytowane przez skipi07