portals Opublikowano Czwartek o 06:32 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 06:32 Ze względu na zmiany licencyjne IPB oraz ograniczanie funkcjonalności w wersji self-hosted rozważamy migrację forum na Discourse. Delikatnie mówiąc, Discourse jest trochę inny od IPB i pierwsze wrażenie może być dość negatywne ale po chwili przyzwyczajenia używa się tego systemu dość przyjemnie. Główne zalety Discourse w porównaniu do IPB: Pełna funkcjonalność w wersji self-hosted: Wszystkie nowe funkcje i aktualizacje są dostępne również dla użytkowników hostujących platformę samodzielnie. Tak jak my. Nowoczesny interfejs użytkownika: Interfejs jest bardziej nowoczesny ze wszystkim zaletami i wadami tego rozwiązania. Na pewno będziemy go dostosowywać graficznie pod nasze forum. Interakcje w czasie rzeczywistym: Sporo rzeczy które w IPB wymaga odświeżenia strony w IPB w Discourse dzieje się bez przeładowania. Zaawansowane narzędzia moderacji i antyspamowe: Zaawansowane funkcje moderacji i walki ze SPAMem. Nie ma sensu się rozpisywać ale chociażby można używać LLMów do określania jakości postów. Bardziej zaawansowane captche. Sugerowania kategorii, tagów itd. Znacznie wydajniejsza wyszukiwarka: bez szczegółów ale technicznie jest bardziej nowoczesna. Może być używana z LLM. Znacznie lepsze czat: Dostęp do czatu na każdej stronie, lepsza integracja z Discordem. Aktualna wtyczka której używamy w IPB jest niewspierana i niedługo przestanie działać. Lepszych alternatywy nie widać. Dodatki i rozszerzenia najczęściej są darmowe. Post bazujące na Markdown i HTML: HTML w IPB to porażka i sprawia dużo problemów. Wady: Tłumaczenie na polski czasami ma błędy, trochę tekstu jest nieprzetłumaczone. W nowszej wersji zostało to trochę poprawione ale instancja testowa działa na starszej. Jak wspomniałem interfejs jest mocno inny. Często na forach z początku jest dużo narzekania a potem ludziom jednak pasuje. Testowa instancja do przejrzenia/zabawy: https://discourse.stalkerteam.pl/ Ważne informacje o instancji testowej: Nie wszystkie załączniki działają. Dotyczy to szczególnie innych plików niż graficznych, docelowo nie będzie to problemem. Brak reakcji pod postami. Będą docelowo przeniesione. Brak awatarów użytkowników, będzie poprawione. Logowanie wymaga ręcznego zresetowania hasła z panelu administratora. Jak ktoś chce się zalogować na swoje konto niech napisze mi PMa a podeślę hasło tymczasowe. Prawie każdy ma tylko uprawnienia zwykłego użytkownika. Wyjątkiem jest moje konto administracyjne. Logowanie po ewentualnej migracji będzie wymagać zmiany hasła, koniecznie będzie zresetowanie hasła używając e-maila. Dlatego proszę każdy kto będzie chciał dalej korzystać z forum aby sprawdził czy ma poprawy i aktualny adres e-mail. Chętnie poznam opinie co myślicie o tym pomyśle. Ewentualnie jakie inne alternatywy widzicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano Czwartek o 07:17 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 07:17 Jestem przeciwny, poczekajmy dla porównania aż przejdą z w/w systemem z fazy testów na gotowy produkt. Nie da rady się teraz zalogować bo trzeba korzystać z jakiegoś tam klucza? Wzorowane na AP-Pro, tam na Ap - Pro nie ma problemu z wejściem, nie ma jakichś tam kluczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano Czwartek o 09:15 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 09:15 3 godziny temu, vidkunsen napisał(a): Jestem przeciwny, poczekajmy dla porównania aż przejdą z w/w systemem z fazy testów na gotowy produkt To jest gotowy produkt. Produkt ciągle rozwijany ale zdecydowanie gotowy. Testujemy conajwyżej naszą migracje. 3 godziny temu, vidkunsen napisał(a): Nie da rady się teraz zalogować bo trzeba korzystać z jakiegoś tam klucza? W dużym uprosczeniu, nie da się latwo przenieść haseł między systemami. Rozwiązanie docelowym będzie to że każdy przez logowaniem zresetuje hasło e-mailem. Teraz e-maile są wyłaczone aby (pewne uprosczenie) nie powodowały zamieszania z głównym forum. 3 godziny temu, vidkunsen napisał(a): Wzorowane na AP-Pro, tam na Ap - Pro nie ma problemu z wejściem, nie ma jakichś tam kluczy. No tak bo tam już cały proces jest zakończony. Zreszta ap-pro bazuje na ipb i chyba tez cos beda musieli zrobić. Może jakoś przenieśli hasła? U nas będzie to ciężkie bo jest troche haseł w dość starych formatach. Niestety zostawienie jak jest nie jest możliwa opcją. Potrzebujemy aktualizacji bezpieczeństwa a płacenie za to wydaje już się kiepskim pomysłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anatolij Opublikowano Czwartek o 10:23 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Czwartek o 10:23 Jestem za. Fakt graficznie dziwnie wygląda ale to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu W dniu 17.07.2025 o 11:15, portals napisał(a): Niestety zostawienie jak jest nie jest możliwa opcją. Potrzebujemy aktualizacji bezpieczeństwa a płacenie za to wydaje już się kiepskim pomysłem. @portals, rób jak uważasz. Ty tutaj rządzisz i ponosisz koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 17 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 minut temu Divide et impera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi