majber Posted August 30, 2010 Report Share Posted August 30, 2010 Czy to normalne żeby savy się długo wczytywały? (nawet 2 min)Win 7 , 8gb ramu, 4 rdzeniowy procek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted August 30, 2010 Report Share Posted August 30, 2010 Ogólnie w Soljance zapisy ładują się długo ...zależy to na pewno też od wydajności systemu.Najdłużej wpisuje się zawsze synchronizacja ...ale 2 min. to trochę przesada . Win 7 , 8gb ramu, 4 rdzeniowy procek sprawdź jak duży jest plik stronicowania , pamięć wirtualna i czy jest na tym samym dysku co gra.( tzn. teoretycznie gra powinna być na partycji systemowej ) Win 7 powinien mieć ustawiony plik stronicowania na 6100 . Jaka grafika siedzi w tym pudle ile pamięci graf...? to, że masz 4 jaja to mała pociecha bo gra nie korzysta nawet z 2 do końca ( stary silnik graficzny ).Możesz wykorzystać program CoreTuner i dołączyć resztę rdzeni do .EXE gry. Mam ten sam system Win7 64-bit , ale nigdy niema 2 minut. Jak dawno robiona defragmentacja dysku i czyszczenie rejestru..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
trurl3 Posted September 30, 2010 Report Share Posted September 30, 2010 Niestety, w Soljance czas wczytywania sejwa to właśnie ok 2 minuty i nie ma na to rady. Jedyne co trochę może pomóc, to dodanie klucza -noprefetch do skrótu uruchamiającego grę. Spowoduje on to, że będą ładowane tylko te elementy, które aktualnie są potrzebne, a nie będzie wczytywane nic na zapas. Ale może to mieć wpływ na płynność działania w czasie gry (ujemny oczywiście). Jest jeszcze inny klucz -nointro który powoduje opuszczenie wszelkich filmików podczas uruchamiania gry - to na pewno trochę skraca czas uruchamiania a nie ma żadnego ujemnego wpływu na grę. Dla niezorientowanych jak aplikować te klucze: klikasz PKM na skrót uruchamiający grę i wybierasz 'Właściwości'. W linijce zwierającej 'Element docelowy' na końcu adresu po spacji dopisujesz kluch, każdy kolejny klucz też po spacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiedzianeJaja Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Testowałem na dwóch komputerach które mam w chacie wczytywanie tego samego save-a (Solianka) i : Komputer starszy : System operacyjny Microsoft Windows XP Professional Service pack Service Pack 3 DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Typ procesora Intel Pentium III Xeon, 2533 MHz (4.5 x 563) Pamięć fizyczna 2048 MB Karta wideo NVIDIA GeForce 9600 GT (512 MB) Karta dźwiękowa Intel 82801GB ICH7 - High Definition Wczytanie Save-a 2 min 30 sek Komputer nowszy : System operacyjny Windows 7 Home Premium Home Edition Service pack - DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 11) Typ procesora AMD Athlon II X3 440 Processor 3.00 GH Pamięć fizyczna 4096 MB Karta wideo GeForce GT 240 (1024 MB ) Karta dźwiękowa Digital Output Device HDMI TX0 Wczytanie Save-a 1 min 42 sek Może ktoś jeszcze bedzie miał ochote sobie zmierzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobal Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 No u mnie też tak niecałe dwie minuty.Najgorzej jak trzeba sie tak przebiec n/p z Wysypiska na Elektrownię to smiało w tym czasie kolację zdążysz zjeść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted February 1, 2011 Report Share Posted February 1, 2011 Testowałem na dwóch komputerach które mam w chacie wczytywanie tego samego save-a Na nowym kompie trochę za wolno...dopisałeś rdzenie i trzeci GB RAM do .exe stalkera..? U mnie wygląda to tak... Procek.... Intel Core2 Quad 9550 x4 @ 3,4 ghz RAM.....4gb DDR3/ 1600 Mhz System....Win 7/ 64 bit Grafika...ATI 4870 Ładowanie Soljanki mierzone od momentu naciśnięcia przycisku ..TAK...to 58 sekund. Uruchomione wszystkie rdzenie i dodany RAM do ..exe Stalkera. Stoper mam na klawiaturze G-15..więc pomiar dokładny bez opóźnień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MiedzianeJaja Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Na nowym kompie trochę za wolno...dopisałeś rdzenie i trzeci GB RAM do .exe stalkera..? Zrobił bym sobie z tymi rdzeniami i pamięcią ale link do poradnika "Żelazny temat..." gdzie miało być opisane jak to zrobić jest nieaktualny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malakas Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 masz link do tematu... Zelazny temat wydajności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts