Jump to content

Poprawna polszczyzna.

Recommended Posts

Dosyć dawno chodziłem do szkoły, więc sporo już zapomniałem. Chciałbym więc zapytać kogoś bardziej wykształconego, które z podanych niżej zdań są bardziej poprawne. 1a. Dookoła zwierzęta, tak czworo jak i dwunożne. 1b. Dookoła zwierzęta, jak czworo- tak i dwunożne. 2a. Twój przyjaciel, okazało się, sam cię oszukał. 2b. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie oszukał.

Dosyć dawno chodziłem do szkoły, więc sporo już zapomniałem. Chciałbym więc zapytać kogoś bardziej wykształconego, które z podanych niżej zdań są bardziej poprawne.

1a. Dookoła zwierzęta, tak czworo jak i dwunożne.

1b. Dookoła zwierzęta, jak czworo- tak i dwunożne.

2a. Twój przyjaciel, okazało się, sam cię oszukał.

2b. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie oszukał.

Wydaję się, że w tekście było "Twój przyjaciel, okazało się, sam cię odszukał".

Według mnie powinno być "Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Ciebie odszukał".

Słowo "ciebie" można napisać też z małej litery.

Co do pierwszej sentencji - 2b bardziej do mnie przemawia, ale to tylko mój punkt widzenia.

Dookoła zwierzęta tak dwu-, jak i czworonożne. Twój przyjaciel, jak się okazało, sam Cię oszukał...tutaj powinno być również bez wyrazu sam...Twój przyjaciel, jak się okazało oszukał Cię. Jeżeli ma być odszukał...Twój przyjaciel, jak się okazało sam Cię odnalazł. Cię jako zwrot grzecznościowy powinien być z dużej litery...ciebie jest tutaj błędnie użyte, choć często używane w języku potocznym.

• Positive 1