apg2312 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 W wieku 79 lat zmarł w Sankt Petersburgu autor kultowych powieści fantastyczno-naukowych Borys Strugacki. Wspólnie ze zmarłym wcześniej bratem Arkadym napisał między innymi "Drugi najazd Marsjan" i "Piknik na skraju drogi". Ta ostatnia książka posłużyła jako inspiracja do scenariusza filmu i gry komputerowej "S.T.A.L.K.E.R.". Jak informują rosyjskie agencje prasowe, Borys Strugacki od dawna chorował na serce. Przeszedł kilka zawałów. Jednak pracował do ostatniej chwili, współredagując czasopismo poświęcone literaturze fantastyczno-naukowej "Południe". Rosyjscy dziennikarze przypominają, że legendarny polski filozof i pisarz Stanisław Lem po przeczytaniu "Pikniku na skraju drogi" braci Strugackich przyznał, że tę powieść powinienem był napisać on. Bohaterowie światów wymyślanych przez braci Strugackich próbowali znajdować odpowiedzi na najprostsze pytania - o dobro i zło, sens ludzkiej egzystencji i granice poznania. Za Wirtualna Polska http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 A teraz wiem dlaczego kojarzyło mi się to nazwisko jak czytałem o tym na innym forum. Można powiedzieć że położył podkładziny do tego czym teraz jest S.T.A.L.K.E.R. [*s][*t][*a][*l][k*][*e][*r] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Fale Tłumią Wiatr, Żuk w Mrowisku i inne. Jakaś epoka się kończy. To był kawał dobrej, prawdziwej, twardej, fantastyki. To co dobre odchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Ludzie odchodzą, pozostają po nich dzieła. Będziemy go pamiętać długo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Myślę, że to odpowiedni czas abym w końcu rozpakował "Ślimaka na Zboczu" i wreszcie zdobył "Zapomniany Eksperyment". Bracia są już razem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalib99 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Gdyby nie on i jego brat Stalker nie miał by takiego klimatu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker64 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W Sankt Petersburgu zmarł autor powieści fantastyczno-naukowych Borys Strugacki. Pisarz miał 79 lat Większość swych dzieł stworzył wspólnie z bratem Arkadijem (1925-1991). Do ich najbardziej znanych powieści należą "Trudno być bogiem" (1964), "Poniedziałek zaczyna się w sobotę" (1965) i "Piknik na skraju drogi" (1972), który był materiałem wyjściowym dla słynnego filmu Andrieja Tarkowskiego "Stalker" No i dla Gier z seri S.T.A.L.K.E.R. Podaje link do wiadomości http://www.rp.pl/art...Strugacki.html1 Wstawiam to tutaj, bo nie bardzo wiem do jakiego tematu Kolga nie widział tematu i założył nowy. Scaliłem je, stąd brak kontekstu wypowiedzi. cichy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Ciut się spóźniłeś, kolego...jakieś 2 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi