bober322 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Cześć, mam takie małe pytanie. Na jakim oświetleniu "pracuje" ten mod i czy da się go zmniejszyć? Bo szukam i szukam po opcjach graficznych i nigdzie tego nie mogę znaleźć. Problemem u mnie jest to, że po włączeniu gry karta nagrzewa mi się do 95 stopni a ustawienia są na minimalnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ranger801 Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 W tym modzie jest tylko oświetlenie dynamiczne i nie można go zmienić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Ok, dzięki za info zatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 1 godzinę temu, bober322 napisał: Problemem u mnie jest to, że po włączeniu gry karta nagrzewa mi się do 95 stopni a ustawienia są na minimalnych... Problemem nie jest mod ale nieprawidłowe działanie karty lub jej chłodzenia. Czy regulowałeś samemu prędkości obrotów wentylator(-rów) karty? Sprawdź mocowanie chłodzenia. Kiedy ostatnio wymieniana była pasta termoprzewodząca na karcie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Nic tam nie grzebałem, a karta zamontowana została może z pół roku temu, bo poprzednia mi się spaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Przy takich objawach (95 stopni na minimalnych) ta również się niedługo spali Podaj proszę model karty. Czy umiesz sprawdzić samemu poprawne mocowanie chłodzenia? Z jaką prędkością pracują wentylatory karty? Jaką masz konfigurację wentylatorów w obudowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Dla mojej starej R4890 temperatura 95 była idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 35 minut temu, Allen napisał: Dla mojej starej R4890 temperatura 95 była idealna Pali się dobrze na pewno , i nawet kolorek fajny http://okleina.pl/product-pol-36-Orzech-Artemida-R4890.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 Podobna ;), dla starych kart radeona szczególnie z serii 40nm takie temperatury to był standard. @bober322 Wyślij swój model karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 A w kompie sprzątasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FairFight Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) Oświetlenie dynamiczne nie powinno stanowić tutaj problemu, chodzi elegancko nawet na iGPU. Ja na Intelu HD 4400 gram na dynamiku + eksperymenty z blurem oraz bloomem i kilkoma innymi opcjami, chodzi płynnie bez zarzutu, sprzęt się nie grzeje, także to raczej wina twojego sprzętu. Wyczyść kompa, sprawdź zasilacz czy wszystko działa jak należy. Jeśli potrafisz sprawdź napięcia. Czasami kurz potrafi wejść głęboko w GPU, ciężko to potem wyczyścić bez odkręcania wiatraka, walczyłem z tym jeszcze jak miałem PC z NVIDIA GF 8600GTS na pokładzie. Może spróbuj przetestować kompa SpeedFunem i sprawdzić szybkość pracy wiatraków? Wiem, że pewnie nie to chciałeś usłyszeć, ale w razie co to zanieś kompa do jakiegoś serwisu, bo z takimi temperaturami na bank coś ci się zjara. Ewentualnie jeśli masz zapasowy zasilacz to go wymień i zobacz co się stanie. Edytowane 17 Lipca 2016 przez ярмарка борьба Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Takie coś pomocne będzie? Sprzątam w kompie regularnie Taka temperatura załącza się w zasadzie tylko przy odpalaniu stalkera, jak gram w inne gry typu mass effect to z reguły jest koło 85 stopni, przy korzystaniu z chrome'a to zwykle jest 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Dla tej karty takie temperatury to normalka niczym się nie przejmuj HD6780 = 40nm = 120Stopni max Moja stara 4890 chodziła 6 lat w takich temperaturach, oczywiście każdy model jest inny ale jak już mówiłem nie ma się czym przejmować. Bo jak ma się zepsuć to nawet w 50 stopniach się zepsuję. Sprawdź jeszcze prędkość wiatraków w stresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Tym samym programem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 A jakiego programu używasz? Jakikolwiek do odczytu prędkości wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Speedfanem możesz sam sterować wiatrakami komputera w zależności od temperatury Ja mam np tak. Jeśli w stresie wiatrak pracuję na 81% to możesz go dokręcić tą opcją do 100 w zależności od temperatury. PS. Zauważyłem że masz tego samego Intela co ja , kocham tego E7600 U mnie przy 4,2 GHZ (OC) temperatura max to 65-70 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Czyli w tym wypadku, jeśli na gpu meter mam ustawiony alarm na 95 stopni, mogę go "podkręcić" dajmy na to do 100 stopni, żeby sobie normalnie pograć w tego moda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Musiałbyś zobaczyć na jakiej prędkości pracuję wiatrak gdy ma te 95 C , jeśli nie dochodzi do 100%, a temperatura Ci przeszkadza to sobie podkręć. Polecam opcję Fan Control sam sobie wszystko dostosowujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Niestety, przy włączonym stalkerze, gra nie chce mi się zwinąć do paska przez co nie mogę zobaczyć obciążenia wtedy, a jak wychodzę to wiatrak jest na 70% i temperatura się waha koło 75-80 stopni. Zwiększyłem także alarm do 100 stopni i dalej się włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Użyj MSI Afterburner - powinien współpracować z Radeonami 6xxx (tak przynajmniej pisze w opisie): http://www.programosy.pl/program,msi-afterburner.html Możesz sobie ustawić sam, jakie obroty mają być przy jakiej temperaturze. U mnie krzywa wygląda tak : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Cytat Niestety, przy włączonym stalkerze, gra nie chce mi się zwinąć do paska przez co nie mogę zobaczyć obciążenia wtedy, a jak wychodzę to wiatrak jest na 70% i temperatura się waha koło 75-80 stopni. Zwiększyłem także alarm do 100 stopni i dalej się włącza. Nie rozumiem za bardzo o jaki alarm Ci chodzi, ten z zakładki "Events" w Speedfanie ? W zakładce Charts możesz zobaczyć historię prędkości wentylatora. OGSE można zwinąć tylko w menu, ale podczas gry alt+ctrl+delete powinien cię wyrzucić do pulpitu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bober322 Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) W GPU Meter mam ustawioną kontrolkę, jak przekracza daną temperaturę, to włącza sygnalizator. Użyłem tego MSI Afterburner i w szczytowym momencie pokazuje 102 stopnie. Edit: Zrobiłem tak jak apg2312 sugerował i temperatura troszkę spadła, w szczytowych momentach jest 92 stopnie. Czyli pomogło Edytowane 17 Lipca 2016 przez bober322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Już lepiej, ale jak na moje cztery oczy dalej jeszcze temperatura jest za wysoka. Mam prośbę - wrzuć, jeśli możesz, zdjęcie swojej karty. Zakładam, że : wentylator jest sprawny radiator jest wyczyszczony z kurzu radiator dobrze przylega do GPU pasta termoprzewodząca to jakaś porządna pasta, nie żaden glut Temperatury w stresie możesz sprawdzić np. Furmarkiem : http://www.programosy.pl/program,furmark.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Według mnie, to podstawą jest przewiewna, chłodna obudowa. Dopiero wtedy można kombinować z obrotami wentylatora na karcie. Nawet ustawienie na sztywno 100% obrotów nic nie pomoże, jeżeli będzie "mielone" gorące powietrze. Sporo o tym pisze w necie, więc nie ma sensu tego opisywać. W mojej obudowie dobrze spisuje się 5 wentylatorów 120 mm (3 wdmuchujące + 2 wyciągające). Dodam tylko, że komp nie powinien być wciśnięty w wąską półkę np. w biurku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi