Jump to content

Alternatywny mini HUD z mapą o kształcie koła

malakas

Recommended Posts

Owszem, znam ten HUD. Nawet w pewnym momencie rozważałem pomysł dania go jako oficjalnego , ale zarzuciłem. HUD miałem w formacie pasującym do Soljanki, jedynie nie wyświetlały się kropki na mini mapie i wtedy zrezygnowałem. Poszukam w plikach, może jeszcze gdzieś mam. NA pewno mam go w stanie 'surowym' to znaczy tak, jak ściągnąłem ze źródła. Zobaczę co da się zrobić, mam trochę więcej doświadczenia niż kiedyś... //Edycja Znalazłem... jest to oprócz samego HUD-a trochę więcej zmian dotyczących wyglądu interfejsu gry, ekrany startowego i ekranu inwentarza. Ciekawa sprawa. Spróbuję, jak to chodzi. W mojej spakowanej wersji Soljanki jest to bardzo łatwe - wystarczy spakować cały HUD i dodać jeden plik do gry... :P Sprawdzanie zmian jest równie łatwe... //Edycja Działa, tylko te kropki w Minimapie... Trzeba znaleźć który parametr za to odpowiada

Wygląda na pewno bardzo ciekawie, ja też chętnie wypróbuje ten HUD. A przy okazji- nie wie ktoś czy da się naprawić ten kursor, żeby w czasie przerzucania rzeczy z ekwipunku do schowka nie zjeżdżał na samą górę (podobnie jak w menu handlu)?

Super Trurl3 ... to najlepszy HUD jaki widziałem do tej gry. Szacun duży za poprawki i adaptację. Będzie doskonałym uzupełnieniem dla celownika-kropki... dla graczy lubiących ciężkie wyzwania.

Przystąpiłem oczywiście do testów polowych....na fotce mini HUD po adaptacji Trurl3 w komplecie z nowym celownikiem od Yourek.

http://img64.imageshack.us/img64/3200/sswojtek010911093951l05.jpg

No nieee, to rozjechanie jest fatalne... Ale niestety nie znam na to lekarstwa. Teoretycznie HUD powinien działać na panoramie, ale... Spróbuj poeksperymentować z rozdzielczościami w grze. Czytałem o czymś takim na forach, ale dotyczyło to NLC6 gdzie HUD tez jest okrągły i składa się z dwóch elementów. Te dwa nałozone na siebie elementy sa róznej całkowitej wielkości i dlatego sa róznie rozciągnięte.

Jesli chodzi o zegar w HUD-zie serafim12 to w standardowej rozdzielczości wszystko gra. NAtomiast nie wiem dlaczego nie ma przy ekranie panoeramicznym. ALe jest na to sposób... doświadczalkny dla tych. co maja prawa i lewa ręke a nie tylko dwie lewe :P Wysiwtlanie zegara sterowane jest z plikuui_custom_msgs..ml. Podaję cytat wypowiedzi samego serfim12 na temat korekty położenia i parametrów zegara -------------------------------------------------------------- Zmiana polożenia, koloru cyfr i tła zegara (Serafim12) ------------------------------------------------------------- Katalog: gamedata\config\ui Plik: ui_custom_msgs.xml linie po <hud_show_time tam zmienia się kolor i koordynaty Dalej Plik: i_hud.xml tam na dole szukaj <!--<texture id="ui_hud_frame_clock_vergas" x="494" y="65" width="78" height="43" /> --> <texture id="ui_hud_frame_clock_vergas" x="1060" y="920" width="86" height="23" /> zakomentuj dolna linię w <!-- --> , a z górnej zdejmij. I będziesz miał teksturę jako tło. We wszystkich mouich HUD-ach to jest jednakowo (jesli tam jest zegar) - serafim 12 ----------------------------------------------------------------------------- Oczywiście, jest to skrót. Dodam że w pliku ui_custom_msgs.xml w liniach po <hud_show_time można eksperymentalnie zmienić koordynaty położenia zegara na ekranie w stosunku do lewego górnego rogu ekranu który ma koordynaty x=0, y=0. Barwa cyfr określana jest przez wartości kolorów składowych RGB

Linia artów w żaden sposób nie wpływa na resztę zawartości interfejsu. To po prostu osobna sprawa. Przy takich proporcjach ekranu całośc jest ściśnięta w osi Y. Wypróbuj rożne ustawienia rozdzielczości. Ależ egzotyczny format. C oż to za monitor? Jakiej rozdzielczości używasz na co dzień? Zrobiłem sobie w grze najbardziej zbliżona z możliwych rozdzielczość 1024x720 i zauważyłem, że zegar został wciśnięty za teksturę HUD-a. Wystarczy lekko zmienić parametr "y" położenia zegara w kierunku mniejszych wartości i powinien być widoczny. U mnie nawet troszkę wystawały szczyty cyfr na żółto

W moim przypadku parametr...załatwił sprawę zegara. <!-- Vergas zegar ------------------------ON-----------------------> <hud_show_time x="160" y="675" width="98" height="19" complex_mode="1" stretch="1"> <text x="20" y="1" font="letterica16" r="238" g="155" b="23" a="255"/> Tak naprawdę parametr... hud_show_time x="160"... jest do dowolnej kosmetycznej zabawy i przesuwa zegar w poziomie...min.=140 /max.=170

Dochodzę do wniosku żę w twoim przypadku to nie rózne rzeczy (jak czas i naboje) są przesunięte w dół, ale cała tekstura HUD jest przesunięta w górę i dlatego zasłoniła czas. W ten sposób ikonka PDA w teksturze jest przesunięta w stosunku do ikonki migającej i tekstura ramki minimapy - w formie okręgu lekko przyciętego z lewej i z dołu - tez jest przesunięta. Ale problem w tym, że nie mam pojęcia jak tę teksturę opuścić. Próbowałem rożnych rzeczy, aż mi się tło z mini mapą wysunęło do dołu. A ta tekstura główna stoi jak drut. A gdyby tylko tę jedną teksture opuścić o jakieś 10 pikseli w dół, to by wyleczyło i problem z rozdwajającym sie okręgiem, i z źle umieszczonymi nabojami i z zasłoniętym czasem. Może kiedyś jeszcze do tego podejdę, na razie mam dość. Mam kilka uwag na temat podstawowych poprawek w plikach zebranych w pliku tekstowym. Może umieszczę w poradnikach - zawze to praktyczne porady...