Skocz do zawartości

Rozserzone Granice - próbne opowiadanie

MaklerR

Rekomendowane odpowiedzi

Zawszę miałem chęci żeby napisać coś dłuższego tylko nie wiedziałem czy umiem,więc przedstawiam moje próbne opowiadanie.Akcja rozgrywa się w polsce we wsi w wielkopolsce a bohaterem jest 14 chłopak który na własnej skórze odczuł rozrost czarnobylskiej strefy zamkniętej.Proszę o budującą krytykę :)

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 3

Kolejna część.

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 2

Pomijając błędy ort/gram/log/styl których trochę w tekście znalazłem:dry:, narracja chaotyczna i bez wyraźnego mocnego akcentu/zakończenia, czegokolwiek co wyróżniało by ten tekst na tle wielu innych. Wiem że masz tylko 14-lat (przynajmniej tak jest napisane w twoim profilu) i jak na ten wiek nie jest może tragicznie ale musisz jeszcze bardzo dużo ćwiczyć. 

Tekst musi mieć to coś w sobie, co przyciągnie naszą (czytelników) uwagę. Jeśli nie - skazany będziesz nie tylko na zapomnienie, ale i na falę hejtu za miałkość i nijakość (dobrze że nie za wtórność:huh:). 

Dużo czytaj (niekoniecznie literaturę s-f, post-apo). Pisz mało, ale jak to mawia mój kolega 'cedź słówka' - postaw na jakość nie na ilość (choćby miało to być opowiadanie, swoją drogą bardzo ciekawe i zaskakujące opowiadanie pisze Stephen King, poczytaj jeśli będziesz miał czas/okazję).

Ćwicz, ćwicz i jeszcze raz ćwicz - dużo (nawet do szuflady). Publikuj po korekcie i dopieszczeniu tekstu. 

I najważniejsze - nie poddawaj się. Nie każdy może być pisarzem, ale każdemu pisanie może sprawiać dużo radości (nawet pomimo małej wartości tekstu). Trzymam kciuki:thumbupright: 

@blablabla  Czytając Twoje opowiadanie przypomniałem sobie jak kilka lat temu będąc mniej więcej w twoim wieku pod wpływem zafascynowania Stalkerem pisałem bardzo podobne opowiadanie również o rozszerzeniu się zony na terytorium Polski i losach grupy młodych ludzi z jak to wtedy nazywałem "obozu szkoleniowego " czyli szkoły o profilu wojskowym którzy podczas wielkiej emisji która spowodowała rozszerzenie się strefy zostali uwięzieni w obozie i musieli wydostać się z niego aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości dostać się do swoich domów i sprawdzić co stało się z ich rodzinami , mimo iż nie posiadali jeszcze odpowiedniego wyszkolenia by przetrwać w tych warunkach . Aż mi się łezka w oku kręci .:021: Muszę tutaj zaznaczyć , że marzyłem wtedy o dostaniu się do szkoły o profilu wojskowym , więc tak , jak i Ty utożsamiałem bohaterów swojego utworu z własną osobą i osobami bezpośrednio z mojego otoczenia kumplami , rodziną itp. Niestety (a może dobrze , że tak się stało) życie pozmieniało plany , poszedłem do innej szkoły prace nad opowiadaniem zostały zaprzestane a sam utwór gdzieś zaginął.Najprawdopodobniej został omyłkowo wyrzucony wraz ze stertą starych szkolnych zeszytów , gdyż właśnie w jednym z takich się znajdował. Ehhhh ile ja bym dał żeby teraz mieć te kilkanaście zabazgrolonych kartek.

Tak więc chłopie czytaj , ćwicz i  pisz dalej i doprowadź to do końca żebyś nie żałował tak jak ja , bo ja bardzo żałuje że tego nie skończyłem. Myślę sobie teraz żeby zacząć pracę od nowa teraz kiedy jest czas , są chęci ,chociażby tylko dla samego spokoju duszy ,gdyż tak jak napisał @Anton Gorodecki pisanie  naprawdę daje olbrzymią satysfakcje i radość a jestem nawet gotów stwierdzić że potrafi leczyć.

Muszę się też przyznać , że Twoje opowiadanie wywołało u mnie tak wiele wspomnień i emocji , że aż trudno było mi się skupić podczas pisania tego posta. Być może to dlatego, że obrałeś podobną koncepcje jak niegdyś  ja  i wydaje mi się że mamy ze sobą wiele cech wspólnych. Jednak dowodzi to , że wcale nie trzeba być znanym pisarzem czy też polonistą, żeby swoją twórczością zaskakiwać , poruszać , docierać  do czytelnika. Istnieje wiele książek które nie wcale  są pisane językiem literackim a wręcz potocznym.Na myśl przychodzi mi tu nie tak dawno przeczytana powieść Sergiusza Piaseckiego pt." Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy " , który to był przemytnikiem , więźniem osadzonym na Świętym Krzyżu i o pisaniu tak naprawdę niewiele wiedział a mimo to jego  powieść jest na swój sposób wspaniała.

Twórz dalej , wkładaj w to serce a nie pożałujesz.Trzymam za Ciebie kciuki.

• Dodatnia 3

Pokminiłem trochę i chciałem się spytać, czy już jest lepiej?

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 1

W dniu 7.12.2016 o 16:43, blablabla napisał(a):

Nasza mała wieś, blokowisko, domki wielorodzinne,

Rozwiń  

Na której MAŁEJ wsi w Polsce są bloki?:D

Czarnobylska strefa, od lat zamknięte piekło do którego nikt nie chciał się  zbliżać, 

Rozwiń  

Piekło na ziemi, jakim była Strefa Wykluczenia, od którego zwykli ludzie raczej stronili, a nawet... i dalej jakoś w ten deseń.

miejsce gdzie  morderstwa, gwałty i korupcja  były codziennością.

Rozwiń  

Gwałty? ale chodzi o stosunki z tamtejszą florą i fauną jako pogwałcenie praw natury czy może o KOBIETY w Zonie?:D Temat rzeka ale na ogół kobiet w Zonie albo nie ma albo jest ich sztuk 1 czy 2 i na ogół są jakoś związane z głównym bohaterem (choć nie zawsze). 

W jednym momencie Polska stała się  taka sama.

Rozwiń  

Pasowało by bardziej: W jednej chwili mój kraj zmienił diametralnie i permanentnie swe oblicze.

Nasze małe państewko które tak wiele przeszło, musi zmagać  się  z kolejnym problemem.

Rozwiń  

To że tak wiele przeszło nie ma znaczenia - teraz zmagać się będzie z nowym zagrożeniem, prawda? Brak logicznego powiązania.

Czarnobylska Elektrownia Jądrowa która była żródłem wszystkich złych wydarzeń na Ukrainie znów pokazała swe koszmarne oblicze.

Rozwiń  

Nie ma złych i dobrych wydarzeń - wydarzenia, mają swoje skutki, które są złe dla ciebie czy ogólnie dla państwa lub narodu.

Pokazała że jeden raz nie wystarczy

Rozwiń  

Pokazała raz jeszcze swą wszechpotężną, niszczycielską moc.

Kolejny wybuch był potężniejszy i bardziej katastrofalny w skutkach.

Rozwiń  

Kolejny wybuch był jeszcze potężniejszy i jeszcze bardziej katastrofalny w skutkach.

Polska, Białoruś, Litwa, Słowacja, w tych krajach życie ludzi odmieniło się  na zawsze.

Rozwiń  

W krajach takich jak Polska, Białoruś, Litwa czy Słowacja żywot ludzi odmienił się na zawsze.

Progres jakiś tam jest.... Za karę będziesz grał 4h w Stalkera:D.

Oj @Anton Gorodecki żeś się rozpisał :) . " Gwałty? ale chodzi o stosunki z tamtejszą florą i fauną jako pogwałcenie praw natury czy może o KOBIETY w Zonie?:D Temat rzeka ale na ogół kobiet w Zonie albo nie ma albo jest ich sztuk 1 czy 2 i na ogół są jakoś związane z głównym bohaterem" - W zonie nie ma kobiet bo tak nam wmówiła gra, a że ja nie opieram się w 100% na grze to mogę po fantazjować. A poza tym po prostu wzbogaciłeś moje słownictwo. Krok po trochu i w końcu dojdę do poziomu pisarza amatora, ale na razie mam zbyt dużo zajęć. Youtube, poprawa ocen, zabawa w grafika itp. :037: .

Ps. I tak dzięki że chciało ci się tyle pisać.

Edytowane przez blablabla

O kobietach w Zonie napisałem z przymrużeniem oka, możesz nawet zasiedlić nimi Strefę:052:

Nie chciałem zmieniać twojego tekstu, tylko pokazać jak nieco go poprawić aby miał on ręce i nogi. Według mnie oczywiście, ponieważ również ze mnie żaden pisarz - nawet amator.

• Dodatnia 1

Pomyślałem sobie że dodam do mojej książki nawiązania do naszego forum.

Na razie mamy Cichego - profesjonalnego stalkera który przemierzał zonę od samych jej początków oraz Agraela - szefa bandyckiej szajki który zdobył szacunek nie tyranią a dbaniem o swoich.

Ale to nie wszystko, zmieniłem trochę zonę np. Gdy pojawi się nowa anomalia jest ona niestabilna więc nawet "Elektra" może rozerwać na strzępy cały oddział złożony z piętnastu chłopa :D .

Więc jeśli ktoś ma pomysły jak "urozmaicić" strefę albo chciałby znalezć się w książce to piszcie swoje pomysły (w przypadku postaci napiszcie krótką historie postaci oraz jej charakter).

• Dodatnia 1