bolo Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Witam wszystkich a szczególnie tych co są bardziej zaawansowani w wiedzy na temat specyfikacji komputerów. Niestety padła mi karta graficzna Radeon MSI Rx 270. Teraz mam dylemat co wybrać aby płynnie pograć w ukochanego STALKERA. Mój wybór to MSI RX 570 lub jakiś inny w miarę cichy Radeon czy sprawdzona grafika Geforce 1060. Proszę o sugestie i fachowe porady, mój komp : Asus M5A 99 X Evo R2.0 AMD X6 FX 630 Silentium PC Fotris HE 1225 Enermax T>B Silence PWM UCTB 12 P Viper xtreme series division 2 1600MHz, 2 x 4 GB, DDR3, CL8-9-24 XMP, 1,65 V zasilacz ma 530 wat Z góry dziękuję za grzeczność. bolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 37 minut temu, bolo napisał: . Mój wybór to MSI RX 570 lub jakiś inny w miarę cichy Radeon czy sprawdzona grafika Geforce 1060 Radeon RX 570 i GeForce GTX 1060 to trochę inna kategoria cenowa, więc nie wiem co tu porównywać. Do jakiej ceny karta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 do ok. 1000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
portals Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Radeon teraz raczej kupisz że względu na boom na kryptowaluty są braki w sklepach. Więc o podobnych parametrach zostaje Ci GTX 1060 jednak on jest droższy o około 300 - 500 zł a wersje 3 GB moim zdaniem nie mają sensu. Za jakiś czas mogą się pojawić znowu używane tanie Radeony ale mogą być już bardzo mocno wyeksploatowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 17 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Wszędzie sprawdzałem i mogę kupić Radka Gigabyte za 950 w zależności od sklepu z tym, ze chcę cichą kartę to poczekam ewentualnie na MSI. Pytanie takie czy warto brać tego Radeona, nie jestem fanatykiem ale lubię pograć, czy ona jest wystarczająco mocna. Co o tym sądzisz?. Dodam, że z ciekawości sprawdzałem recenzje i wyniki w grach i ta karta wypadła całkiem przyzwoicie. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez bolo poprwawa tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 @bolo, widzę, że kładziesz nacisk na cichą pracę karty. Nie powiem tu nic nowego, ale cicha praca wiąże się ściśle z wentylacją obudowy. Jeżeli wnętrze obudowy jest chłodne, to wentylatory karty wolniej się kręcą i jest ciszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Mam na sprzedaż MSI GEFORCE GTX 970 4GB Edytowane 17 Czerwca 2017 przez carlopapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 @bolo jakbyś dogadał się z @carlopapa co do ceny to warto Ciekawy film na temat porównania wydajności kart 3GB RAM vs 6GB RAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek48 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 @carlopapa za ile chcesz ją sprzedać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 17 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Najpierw kwestia przesyłki bo z Anglii jest to około 50 zł i czy to ci pasuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 18 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 W obudowie mam zamontowane 2 dodatkowe 12 cm wentylatory z regulacją obrotów, wentylacja jest naprawdę dobra, teraz najgłośniejszą częścią komputera jest zasilacz, który chciałem wymienić na cichszy ale wypadła mi karta to muszę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) 9 godzin temu, bolo napisał: W obudowie mam zamontowane 2 dodatkowe 12 cm wentylatory z regulacją obrotów, wentylacja jest naprawdę dobra, teraz najgłośniejszą częścią komputera jest zasilacz, który chciałem wymienić na cichszy ale wypadła mi karta to muszę poczekać. A czy nie lepiej wymienić wiatrak w zasilaczu? Gdyby coś mam do sprzedania za niewielkie pieniądze wiatrak Silent Wings 2 z zasilacza be quiet 630 W 12 cm. Wymieniłem bo chciałem mieć z LED`ami. Mój zasilacz Pure Power L8 CM 630W przed: Mój zasilacz PO chociaż tutaj jest jeszcze zdjęcie z okleiną a teraz ten bok jest malowany: A to jest wiatrak który był wcześniej w zasilaczu: Jest bezgłośny ale nie świecił Edytowane 18 Czerwca 2017 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Do Stalkera spokojnie styknie 1050Ti, karta cicha i nawet wersję pasywną dostaniesz. Cena przyjemna bo w graniach 550-700zł. Wazne byś brał 1050Ti, bo zwykła 1050 ma mniej pamięci i jest trochę wykastrowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Kolejny ciekawy filmik GTX 1050TI (4GB RAM) vs GTX 1060 (3GB RAM) Moja opinia jak grasz tylko w STALKERA to spokojnie starczy 1050ti np: Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 (128 Bit) HDMI, DVI, DP, BOX, (GV-N105TOC-4GD) https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1050-ti-oc-4gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-dp-box-gv-n105toc-4gd-975508/?reviews_page=3 659,00 zł Jednak gdybyś myślał o nowszych tytułach to trzeba celować MINIMUM w GTX 1060 Mój kumpel dwa tygodnie temu kupił w promocji GTX 1060 za 899zł może znowu będzie jakaś promocja. Możesz też kupić kartę PNY Technologies GeForce GTX 1060 3GB GDDR5 (192 Bit) HDMI, DVI, DP, BOX (GF1060GTX3GEPB) https://www.morele.net/karta-graficzna-pny-technologies-geforce-gtx-1060-3gb-gddr5-192-bit-hdmi-dvi-dp-box-gf1060gtx3gepb-1059737/ za 911,02 zł z tym, że od razu trzeba zdjąć z niej plastik z wiatrakiem i zamontować dwa lub trzy wiatraki. Chłodzenie na karcie na pewno nie będzie ciche. Jak kupiłem swoją GTX 760 to od razu zmieniłem chłodzenie na trzy oddzielnie kupione wiatraki. Gdyby coś pomogę w doborze Edytowane 18 Czerwca 2017 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Chętnie ten wiatraczek kupię, odnośnie karty to w dalej nie jestem zdecydowany, nie uśmiecha mi się kupować co 2 lata karty w związku z tym myślałem, że rx 570 jest nowocześniejsza a nie jestem znawcą na tyle żeby samemu wybrać. Co do zmiany chłodzenia na grafice to jeszcze nie zmieniałem z prostej przyczyny, nie umiem i trochę się boje eksperymentować, mam już swoje lata i nie jestem za dobry w informatyce Edytowane 20 Czerwca 2017 przez bolo poprwawa tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Jeśli rozważasz Radeona RX 570 warto poczytać: http://pclab.pl/art73744.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) RX 570 w dobrych pieniadzach do września nie kupisz. Górnicy kupuja wszystko jak leci. Ogólnie średnia półka GPU teraz leży. Nigdy nie przypuszcałbym, że to powiem - ale najbardziej opłacalny teraz jest GTX 1080. Tutaj wyjaśnienie całej sprawy: https://www.purepc.pl/felietony/geforce_gtx_radeon_rx_gdzie_jestescie_i_czemu_jest_drogo Edit: 100 postów pykło Edytowane 20 Czerwca 2017 przez R4KET 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Cenię chłodzenie MSI mimo tego, że MSI R9 270 mi padła, ponoć te karty padały jak muchy. Z tego co czytam to muszę poczekać z zakupem, głową muru nie przebiję, kupiłem na teraz Sapphire 5670 za grosze to w Stalkera popykam a inne gry mogą poczekać. Jak mi się trafi Geforce 1060 za rozsądną cenę to może się skuszę, ceny teraz są kosmiczne, za MSI 1060 3 giga 1300 zł to chyba lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Przeczytaj ostatni artykuł w Twoim wątku. Wychodzi z niego, że teraz jest najgorszy czas na zakup nowych kart czy to AMD czy Nvidi. Jest to sztuczna sytuacja i ma właśnie na celu wykupowanie hurtowe kart (CAŁYMI PALETAMI) ze średniej półki 900 do 1500zł. Teraz przez to zrobiła się dziura w tym segmencie kart może na jesieni coś się w tym zakresie zmieni... p.s. I pomyśleć, że 5 maja karty Gigabyte GTX 1060 3GB można było kupić w promocji: Mój kumpel skorzystał i czekam na trochę % wdzięczności pewnie w piątek ;) Mam konta w paru sklepach internetowych i przychodzą do mnie często informacje na temat promocji. Jak otrzymam jakieś info na maila o kartach i będzie to ciekawe dam Ci znać Edytowane 20 Czerwca 2017 przez kazik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 "A teraz panowie newsflash jedna z hurtowni i kilka sklepów w naszym kraju dostały dziś telefonik od SOKiK (Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów), że są skargi i wchodzą w tryb sprawdzania. czytaj za dwa tygodnie urzędowe pismo, za miesiąc kontrola" Z innego forum komputerowego. Pisownia oryginalana. A jaki z tego wniosek? Może sklepy obetną januszowe, bo to chore, że trzeba kartę z Niemiec czy UK w normalnej cenie sprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 No i stało się, dzisiaj mi komp nie odpalił, oddałem do sprawdzenia do serwisu. Zobaczę co powiedzą, ale już się nastawiam na zmianę płyty głównej, procesora oraz RAM , proszę o pomoc, czy wybór jest rozsądny i o ewentualne wskazówki. To mój wybór: ASrock B450M PRO4 Patriot Viper 4 16GB (2x8GB) DDR4 3400MHz CL16 (PV416G340C6K) Procesor AMD Ryzen 5 3600 Z góry dziękuję za grzeczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 @boloJeszcze może dopisz jaki budżet masz bo jak ludzie zaczną rzucać propozycjami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Tak już na upartego 2 tysiaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 AMD Ryzeny to trochę nie moja bajka ale... Znalazłem ciekawy test (i moim zdaniem prawdziwy) z wieloma wskazówkami ja do Ryzena 3600 dobrać pamięci RAM. Ważna wskazówka jakiej płyty byś nie kupił to pierwsza konieczna rzecz (przy Ryzenach) to aktualizacja BIOS! Inaczej RAM może działać niestabilnie (aczkolwiek nie musi). Druga sprawa. Pamiętaj, że przy Ryzenach RAM wydajniej pracuje w trybie synchronicznym (1:1). Tu jest więcej informacji i test. https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-do-procesora-amd-ryzen-5-3600-test-ddr4-2133-4000 Co do płyty głównej to zmieniłbym na https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b450m-mortar-max-5939675/ Ma według producenta większą tolerancję na szybsze RAM przewidziane przez producenta niż wybrany przez Ciebie ASRock. Czyli jeśli kupisz RAM powyżej 2666 MHz to po aktualizacji BIOS (to podstawa !) i tak będzie trzeba ponownie wejść do BIOS i wczytać profil XMP, żeby RAM pracował szybciej niż taktowanie bazowe 2666MHz I na koniec nie kupowałbym pod chip AMD kości szybszych niż 3200MHz ponieważ żeby kości pracowały np na 3400MHz trzeba bawić się w OC a to już loteria czy to się uda. Jeśli zdecydujesz się na to MSI to tu masz listę kompatybilnych RAM do tej płyty. https://pl.msi.com/Motherboard/support/B450M-MORTAR-MAX#support-mem-14 Tam jest po prawej u góry szukajka i można wpisać częstotliwość (max 3200 bo i tak wyższej nie ma na liście kompatybilnych) i sobie dobrać RAM. Jak zaktualizować BIOS i najnowsza wersja na stronie https://pl.msi.com/Motherboard/support/B450M-MORTAR-MAX 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi