Skocz do zawartości

Ostatnio oglądałem film i POLECAM.

OldMan

Rekomendowane odpowiedzi

image.jpeg

"Wszyscy" chwalili, że taki dobry horror....bo ja wiem. Ogólnie film mi się podobał, fajny klimat amerykańskiego południa z lat 30. Spoko muzyka, w sumie ten film to trochę musical 😁 patent na horror jak w Od zmierzchu do świtu.

Jak komuś nie przypasuje od początku to raczej mocno się wynudzi bo całość to ponad dwie godziny, a akcji niezawiele i głupotek w niej też trochę jest.

• Dodatnia 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

image.jpeg.c21f1a29d43109ca7fa92cceb276316c.jpeg

Wilhelm Tell (2024/2025), Szwajcaria, Wlk. Brytania, Włochy, historyczny, akcja.

1337 - 1477 - wojna stuletnia

1291 - powstanie 1 konfederacji/związku w Szwajcarii - koalicja przeciwko Habsburgom kantonów Uri, Unterwealden i Schwyz  

XIII/XIV wiek tzw. n.e. - 1307 W. Tell zestrzeliwuje z kuszy jabłko z głowy syna, konflikt z Geßlerem.

https://www.filmweb.pl/film/Wilhelm+Tell-2024-10044487

• Dodatnia 1

• 2 tygodnie później...

image.jpeg

Australijczycy robią fajne filmy to myślę skuszę się. Obejrzałem bo niby horror z rekinem ale koło horroru to nie stało, taki prosty lightowy filmikim z rekinem 🦈 polującym na nurków, którzy mają wyciągnąć skrzynki ze złotem, które wpadły razem z autem do rzeki gangsterom podczas ucieczki.

Na plus krajobrazy i czas akcji, trochę po 2wś.

Ogólnie 5/10 ale jak ktoś ma ochotę na takie klimaty.

image.jpeg.ec06736fb0c17c492f668b1f974cc442.jpeg

"Piekielna dziura" (2024), Rep. Serbii/USA

SF/Horror i ... ;) 

Moje: "Coś" po serbsku! :) polecam.

https://www.imdb.com/title/tt32394528/

Ртањ - Góra Rtanj, powiat Sokobanja, przy granicy z Bułgarią.

Na tej górze do dziś - 2025 - (od czasu przybycia z Łużyc (Wielkie księstwo Serbskie) w ten rejon Serbów (czyli około 5000 lat wstecz od dziś) czci się Peruna - Boga światłości i wojny.

W tym filmie jest swoisty dowcip zauważalny od razu przez Serbów, zmusza innych do poznania kultury Słowian by zrozumieć niuanse.