Skocz do zawartości

Rosyjskojęzyczne książki S.T.A.L.K.E.R. - Dyskusja ogólna

Agrael

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcam do dyskusji nt. rosyjskojęzycznych książek z uniwersum S.T.A.L.K.E.R-a. 

Uważam, że już dawno temu powinniśmy mieć takowy temat na forum. Z wiadomych powodów książki o stalkerze wśród naszych wschodnich sąsiadów cieszą się sporą popularnością, a niektóre zostały nawet przetłumaczone. W każdym razie jest ich bardzo dużo. 

Z czasem uzupełnię listę książek. Opisy niektórych z nich zapożyczyłem ze S.T.A.L.K.E.R. Wiki: [KLIK]

• Dodatnia 1

@Agrael - temat do rozwinięcia na Forum?  Zakładając , że oprócz pokolenia tzw "boomerów" , ktos jeszcze zna język rosyjski  - i alfabet oczywiście- na poziomie pozwalającym na w miarę płynne czytanie. Dodatkowo , wszystko co kojarzy się -oględnie pisząc - z konstruktem rosyjskim nie jest zbyt atrakcyjne (z wyłączeniem kobiet ☺️) dla  centralnych europejczyków .  

Z ta obecnością na Forum w/w literatury w natywnym dla wykreowanego Swiata  języku,  to bym nie przesadzał. No chyba że książki przetłumaczone na język polski. A o ile się nie myle,  to takowy temat dotyczący universum Stalkera i Metro to chyba już mamy. 

Oczywiście to jest moje  subiektywne spojrzenie na w/w temat .

• Dodatnia 1

Czytałem, czytam i będę czytać w oryginale.

Na forum nie raz prezentowałem w/w książki w oryginale lecz dyrekcja kiedyś uznała, że nie potrzebna nam jest tego rodzaju lektura - w oryginale

więc dałem sobie spokój z prezentowaniem tychże pozycji w oryginale.

p.s. w związku z powyższym, polecam zapoznać się z:

Pokaż ukrytą zawartość

https://knijky.ru/seriya/stalker

https://mybook.ru/sets/4919-stalker-poryadok-chteniya-i-vse-knigi-cikla/

http://stalker-books.ru/stalker.php

W dniu 8.09.2021 o 11:22, vidkunsen napisał(a):

Na forum nie raz prezentowałem w/w książki w oryginale ....

Rozwiń  

@vidkunsen - i z jakim odzewem społeczności ? Mimo iz literatura nie zna granic .Szczególnie ta dobra.  Dla Nas to niszowy i nepopularny język.

Drogi @vidkunsen -  W całej środkowej i wschodniej Europie  mozesz się też dogadac po niemiecku i angielsku . 

BTW: cała wschodnia i środkowa Europa az się pali do tego,  aby dogadywac sie po "kufajmańsku". Wrecz jest dumna  - że tak wspomne ciut ironicznie -ze znajomości tego języka. Z wszelkimi konsekwencjami tej "znajomości".

• Za szczególną pomoc 1

@boberm Chyba samo przybliżenie o czym są te powieści byłoby w porządku, w końcu trochę modów bazuje na rosyjskich książkach albo ma jakieś nawiązania, a u nas pewnie nieprędko wydadzą po polsku.
Ja nie jestem z pokolenia baby boomerów, a uczę się języka między innymi, żeby sobie poczytać te książki :D Ale fakt, raczej nie za wiele u nas osób się tym interesuje.

@Metastophalius - primo - szanuje i podziwiam twoje zinteresowanie w/w językiem , i to w celach "niekomercyjnych". 

A  - secundo- w kwestii poznawczej - przetłumaczonych  na język polski - tak oficjalnie , jak i "third party" tychże  książek juz troche wyszło , ergo - nie ma co za bardzo przybliżać . Blizej juz nie będzie. 

@boberm Masz dużo racji, ale zauważyłem, że nawet przetłumaczone książki z uniwersum stalkera cieszą się średnim zainteresowaniem. Może to wynika też z tego, że Polacy niewiele czasu poświęcają na czytanie. W każdym razie, warto jest '' kolekcjonować " na forum wszystko, co ma jakiś związek ze stalkerem ;) 

W dniu 9.09.2021 o 19:31, Agrael napisał(a):

W każdym razie, warto jest '' kolekcjonować " na forum wszystko, co ma jakiś związek ze stalkerem ;) 

Rozwiń  

Drogi @Agrael - generalnie tak. Tyle , że to jest tak trochę "sztuka dla sztuki". Powiedzmy ,że wpisuje się  w ogólnie pojętą "estetykę"  Forum.

BTW: Śmiem twierdzic że szybciej uczestnicy tej Platformy pokleją sobie  figurki stalkerskie , niz siegną po literaturę w obcym im języku.  

• Dodatnia 2
  • Za szczególną pomoc 1

Nie tylko figurki, jeszcze nalepki, odblaski na kurtki, rowery etc.etc. a wystarczy przestać patrzeć w telefon a zacząć czytać książki ale ze zrozumieniem wtedy fabula moda jest bardziej zrozumiała a i Kisztymski termin Stalker będzie bardziej zrozumiany i odpowiednio kojarzony i nie z dewiantem podglądaczem. :) 

• ? 1

• 6 miesięcy temu...
  • Meta zmienił(a) tytuł na Rosyjskojęzyczne książki S.T.A.L.K.E.R. - Dyskusja ogólna
  • Meta przypiął/ęła ten temat