Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez Szczepan9205,

AKTUALIZACJA SPOLSZCZENIA:

21.10.2024do zakładki Linki do pobrania została dodana najnowsza wersja spolszczenia dostosowana do łatek, które wyszły między majem 2024, a 21.10.2024. Dodatkowo zmniejszył się trochę rozmiar spolszczenia z racji usunięcia z paczki ze spolszczeniem dodatku Modded Exes - Grok do większości łatek, mini-łatek czy fixów wrzuca od jakiegoś czasu najbardziej aktualną wersję dlatego Modded Exes nie musi już być częścią spolszczenia. Oprócz tego spolszczenie zostało dostosowane do działania z Anomaly 1.5.3 i do wszystkich dodatków jakie w międzyczasie Grok dodał do Gammy. Do tego poprawiono trochę błędów, ujednolicono wielkość liter we właściwościach przedmiotów, a same opisy w większości dostosowano do konkretnych przedmiotów. 

Pliki polskiego lektora są INTEGRALNĄ częścią spolszczenia, więc jeżeli ktoś nie chce lektora to instrukcja jak go usunąć jest w zakładce "INSTRUKCJA INSTALACJI SPOLSZCZENIA". Żeby spolszczenie działało też jak należy trzeba zaktualizować też Launcher Gammy do wersji do 6.4.0.0 - linki do pobrania Launchera są dostępne na serwerze Discord Gammy w zakładce "Announcements".

Rekomendowane odpowiedzi

@cinkoczentoNa poprzedniej stronie w jednym z postów dodałem poprawiony arti_jamming.script jako załącznik do posta - wystarczy go pobrać i wrzucić do spolszczenia i przestanie wylatywać.

EDIT. Na wszelki wypadek dodałem mini-łatkę do spolszczenia czyli właśnie ten skrypt do posta #1, więc jeśli ktoś będzie miał ten sam wylot to może sobie pobrać mini-łatkę zamiast szukać tego pliku po postach :)

• Dodatnia 1
  • Dzięki! 1

Cześć.

Na początek bardzo dziękuje za pracę jaką wkładacie w "obsługę" gry. Dzięki waszej pracy mogę cały czas cieszyć tą grą. Ale do rzeczy. Po ostatnie j aktualizacji Gammy mam błąd wyświetlania siatki celowników optycznych typu Acog i lunet. Polega to na tym, że nie widzę siatki celownika kiedy zaczynam celować, Czy ktoś z was ma lub miał podobny problem? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

8 godzin temu, Czarnobylec napisał(a):

Witam, ja również chciałbym podziękować za super tłumaczenie, ale niestety po przeczytaniu kilku ostatnich stron i stosowaniu się do porad ( dodaniu arti_jamming ) nadal wywala mnie po najechaniu na broń ;:(

zzz.PNG

Mi pomogła reinstalacja Gammy i podmiana pliku (pamiętaj aby spolszczenie było ostatnim modem na liście). Ale potem pojawił mi się błąd wyświetlania siatki celowników optycznych z wyjątkiem kolimatorów. Szlag mnie trafia, bo nie mogę korzystać ze snajperek. Miałeś coś podobnego?

@Czarnobylec A spróbuj wywalić ten skrypt całkowicie i zobacz czy problem zniknie, może Grok w międzyczasie jakąś kolejną mini-łatkę wrzucił, która zmieniła ten skrypt. 
Ewentualnie możesz całkowicie wyciąć wszystkie pliki z folderu scripts, który jest w folderze gamedata spolszczenia. Potem sprawdź czy nadal masz problem, jeśli zniknie to po kolei wrzucaj skrypty z powrotem i zobacz po wrzuceniu którego znowu problem się pojawi.

@piotrecAkurat to może być kwestia już samej Gammy bo podobno ta wersja 0.9.3 to taka średnio udana wyszła i sporo z nią problemów. Ewentualnie co mi jeszcze przychodzi do głowy to to, że może grasz na widescreenie? Niektóre dodatki na celowniki, które są w folderze mods Gammy mają fixy lub oddzielne warianty tego samego dodatku dla innych proporcji ekranu niż 16:9 tylko są domyślnie wyłączone chyba. A jeżeli nic z tych rzeczy no to musiałbyś raczej spytać na serwerze Dsc Gammy - jeśli problem leży po stronie modpacka, to na pewno ktoś jeszcze miał ten sam problem i o nim pisał, więc i może rozwiązanie się tam znajdzie.

@CzarnobylecNo to nie wiem tak szczerze - innym podmiana tego skryptu pomogła. Hmm, a Gammę stawiałeś od zera? W sensie teraz jak wyszło 0.9.3 to od nowa całość stawiałeś czy zrobiłeś po prostu update z 0.9.2 na 0.9.3? 
Spróbuj może jeszcze dezaktywować spolszczenie w Mod Organizerze, odpal grę i zobacz czy po angielsku będzie to samo - jeżeli tak to coś z samą Gammą jest u Ciebie nie tak i niekoniecznie kolejne łatki to naprawią - możliwe, że najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie po prostu usunięcie tej Gammy, którą masz na dysku i postawienie wszystkiego od zera. Z kolei jeśli nagle wszystko by zaczęło działać jak należy no to po wyrzuceniu wszystkich skryptów z folderu scripts z folderu ze spolszczeniem też powinno zacząć działać bo to co jest w folderze configs nie spowoduje żadnego wylotu, a gdyby nawet miało powodować to jedynie zanim się jeszcze menu główne pokaże.

Jakbyś się zdecydował na stawianie 0.9.3 od zera to w takim wypadku najlepiej plik user.ltx sobie gdzieś skopiuj bo w nim masz wszystkie ustawienia gry zapisane (sterowanie, ustawienia graficzne itd.), a ten plik jak i zapisy znajdziesz w tym folderze, w którym masz czyste Anomaly (bodajże to był folder _appdata_ ). Po postawieniu wszystkiego i pierwszym uruchomieniu świeżo postawionej Gammy wystarczy sobie wrzucić zapisy i user.ltx z powrotem do _appdata_ i raczej można grać dalej.

W dniu 15.12.2024 o 17:40, piotrec napisał(a):

Odkryłem co jest przyczyna nie wyświetlania siatki celownika w celownikach typu Acog i lunetach. Jest konflikt pomiędzy antyaliasingiem a shaderami 3d celowników. Ktoś wie jak to rozwiązać? Ps nie jest informatykiem więc proszę o wyrozumiałość.

Zobacz w mod managerze, powinna być opcja ew wyłacz antyaliasing i odpal przez sterownik karty graficznej, odpowiednio nvidia control panel albo amd. 

Działa. Nie moge nic "majstrować" przy ustawieniach antyaliasingu w opcjach graficznych bo nie wyświetla siatki celownika. Ale kiedy modyfikuje shadery i te inne opcje (bardziej robię to na czuja, bo nie wiem o co tam chodzi, choć udało mi się "polepszyć" wyświetlaną grafiką), to siatka celowników jest wyświetlana. Wywaliłem ten skrypt z katalogu bez kopiowiowania łatki i wszystko działa. Czasami jest tekst po angielsku ale nie stanowi, to jakiegoś wielkiego problemu.

Ps. Czy ktoś może mi pokazać ustawienia shaderów czy tych innych opcji aby "podkręcić" jakość wyświetlanego obrazu.

Ave!

@piotrecTekst czasami będzie po angielsku dopóki nie dostosuję spolszczenia do 0.9.3 :P Ale i tak powinniśmy twórcę Modded Exes całować po rączkach, że udało mu się stworzyć taką opcję, że gra brak translacji do czegoś w języku na którym gramy uzupełnia angielskim tekstem bo bez tego by w ogóle nie było żadnego tekstu.

@ralf237612Daj tylko znać czy jak najeżdżasz myszką na broń w ekwipunku z zabitego NPC lub randomowego znalezionego trupa to nie masz wylotu bo @Czarnobylec pisał wyżej, że podmiana skryptu, który dałem do postu #1 jako mini-łatkę przejściową dla ludzi, którzy zaktualizowali Gammę do wersji 0.9.3 i tak powodował u niego wylot przy tej czynności. Nikt inny nie zgłaszał po wrzuceniu do pobrania mini-łatki tego samego problemu, ale jeżeli będziesz miał ten sam problem to coś musiało się jeszcze zmienić od czasu jak wrzuciłem mini-łatkę :P 

Ja to walczę cały czas żeby mi stare savy gry działały i nie zacząłem nowej gry...ale niestety cały czas albo schader fail albo wyloty niezrozumiałe...nie wiem kurcze jak zrobić by mieć starą gammę- niestety gdzieś mi przepadła pliki a grę straciłem bo mi dysk padł...- zdążyłem tylko kiedyś savy zgrać ale nie działają z nową gammą ;(((((((((((