Szczepan9205 Opublikowano 17 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 @LisKot Zielonego pojęcia nie mam Chociaż jak tak sobie myślę teraz, że ten modzik, o który pytał @Mayer99 trzeba usuwać, żeby gra zrobiła autozapis w momencie wchodzenia do tego labu to może ten mod wyłącza autozapisy (oprócz tych z wejść na lokacje), ale to tylko moje domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Właśnie odwiedziłem WC... Warto było? Jeszcze nie wiem. 40 kafli to trochę sporo. Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dave23 Opublikowano 17 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Szybko poszło. Pobrałem gre z nowych linkxray_48721.logów, wszytsko zrobione jak nalezy. Gra odpaliła bez problemów. Dostałem zadanie na odbicie Lisa i był pierwszy wylot. FATAL ERROR [error]Expression : fatal error [error]Function : xrServer::Process_update [error]File : xrServer_process_update.cpp [error]Line : 37 [error]Description : <no expression> [error]Arguments : Beer from the creator of 'O_ACTOR '; initiator: 0x00000001, r_tell() = 66, pos = 5, objectID = 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @dave23 już miałeś ten problem ale za bardzo nie wiadomo jak go rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sin member Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Mayer99 napisał(a): A kiedy zaczyna się ta zadyma na linii Sin - Duty?? W LA grałem lata temu i zapomniało mi się … Długo by pisać, dlatego daje poradnik (pisze że to do wersji 1.4005 i 1.4007, ale myślę że w wersji 1.4008 nic się nie zmieniło, a droga do wstąpienia do Duty i walki z Sin jest bardzo podobna): https://lost-alpha.fandom.com/wiki/Joining_Duty Jest wersja tylko po ang. Ogólnie taka podpowiedź, jeśli macie jakieś pytania odnośnie LA, czy to misji, znalezienia przedmiotu, dołączenia do frakcji itp, to wpiszcie w google "stalker lost alpha ..." i w miejsce kropek co was interesuje, ale po angielsku. Jest też wiki do LA w ang wersji i można się dowiedzieć wielu fajnych rzeczy, jak np takich, że mamy przez krótki czas możliwość współpracy z Monolitem na Radarze, jak i ogl pogadania z nimi. Możemy się dowiedzieć też o 2 misjach po wejściu w gre free play (następuje ona po przejściu gry) LA jest bardziej rozbudowane niż nam się wydaje, tylko dużo rzeczy pozostaje ukrytych i czeka na znalezienie. Tak swoją drogą, zawsze mówiłem że to najlepszy mod przedstawiający najlepszą historie Streloka i wersje Zony. Gdy grałem pierwszy raz w tego moda, to ah. OLR jest również super, ale rozbudowa LA przebija tego moda. Edytowane 18 Listopada 2023 przez Sin member Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKot @Szczepan9205 jak tu się przeładowuje broń? mam ustawione oczywiście R a nic sie nie dzieje? dziwne, druga sprawa to jak tu jest z HUDem? bo nie mam rodzaju i ilości amunicji w prawym dolnym rogu a pasek zdrowia jest jakiś taki cienki i w lewym dolnym rogu, widać na foto, tak ma być czy to się gdzieś ustawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) @cez137 Musisz przenieść amunicję na pas. Najlepiej dwuklikiem, bo najszybciej. Edytowane 18 Listopada 2023 przez LisKot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 A hudy sobie możesz wybierać w menu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKot, @Mayer99 W razie byście się natknęli w czasie gry na jakieś błędy lub dziwnie brzmiące zdania w dialogach lub opisach zadań to wrzucajcie zrzuty jak coś bo zabrałem się za poprawianie tych nieszczęsnych dialogów do zadań u Żwawego i wychodzi na to, że trzeba cały plik sprawdzić i poprawić, ale trochę ponad pół już zrobiłem i zostały mi same zadania od Żwawego, a potem zajmę się porównaniem plików z zadaniami i opisami dla fabuły, co by była pewność, że się na 100% wszystko zgadza i razem z plikami od @LisKotzrobi się z tego łatkę do spolszczenia do tej wersji i dla zwykłej 1.4008 bo spolszczenie do niej służyło mi jako baza, więc tam też jest pełno baboli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cez137 Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKot @tom3kb dzięki, dobra to jeszcze tak na szybko 😬 gdzie jest en klucz dla Wilka w tych podziemiach? pamiętam że w którymś pokoju z łóżkami ale nie wiem w którym miejscu dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Szczepan9205 Postaram się parę zrzutów wrzucić, ale może być ciężko. Wiele tekstów jest nieaktualne i np. obiecują nam w nagrodę automat(konkretny model), a dostajemy całkowicie co innego. Z tym jednym dialogiem trochę improwizowałem, bo w dialogu jest napisane, że mamy przynieść Złotą Rybkę, a w zadaniu potrzeba 10 tysięcy rubli (w angielskiej wersji też jest o artefakcie). Musi być o rublach, bo później według nich idzie dalej zadanie. Chciał nas oszukać albo coś tego pokroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @cez137 mówił @LisKot o poradniku/wiki do LA DC nie raz też wrzucałem linki tam masz całe walkthrough moda to sobie popatrz jak ci się nie chce kilku pokoi sprawdzić. O to zadanie ci chodzi? https://lost-alpha.fandom.com/wiki/Find_the_missing_wagon_key Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) @cez137 Nie pamiętam już, ale nie zapomnij przeszukać wagonu(Wysypisko) przed jego oddaniem. @Szczepan9205 Spoiler Tego zapomniałem podmienić. Spoiler Edytowane 18 Listopada 2023 przez LisKot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKotPierwsze już poprawiłem, drugiego bez folderu scripts z gamedata nie poprawię bo chyba ten tekst raczej będzie w skryptach. Tego robala już zamieniłem na pluskwę, heh no może brzmi trochę nie stalkersko - to chyba jeszcze z poprzednich spolszczeń, więc "Zdaj majorowi raport z postępów" będzie brzmieć lepiej, a co do ostatniego no to ten art już po angielsku i nawet po rusku ma nazwę "Pupil", więc raczej trzeba by to zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Szczepan9205 scripts.zip Tylko w tym znalazłem coś o tym blow_sleep A wiesz jak naprawić ten problem z O_ACTOR? Prawie cały internet sprawdziłem, a niewiele znalazłem. Tu masz jeszcze folder z wypakowany z gamedata. scripts.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) Lisku - weź mi zaspojleruj plz jak zacząć ten wątek z Sin. Ja jestem w trakcie Lab x16 i beztrosko polazłem tam bez granatnika podlufowego - durak. Ogólnie też cała ta „Wieś” bez pojazdu to kawał przygody jest…🫣 Edytowane 18 Listopada 2023 przez Mayer99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Mayer99 Robiłem zadania dla Pietrienki i w końcu weszło zadanie na zajęcie się Grzechem. I jak jesteś na Wsi, to gdzie to kurde jest? Cztery chimery ubiłem a tu nic. @Szczepan9205 Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKotHmm rzeczywiście, jest ten blow_sleep - co się okazało, ktoś już wcześniej modyfikował ten la_actor_sleep i linijki do tych komunikatów były źle wpisane - czemu? Nie wiem, może w poprzedniej wersji spolszczenia lub moda, który dodaje te komunikaty było inaczej. W każdym razie skopiowałem ze skryptu, który wypakowałem z bebechów 1.4008 i teraz powinno być już git. Co do tego "O_ACTOR" to nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić, obił mi się kiedyś o uszy ten problem, ale nie został chyba nigdzie rozwiązany - może to jakaś przypadłość LA 1.4008, bo nie kojarzę, żebym miał taki wylot w 1.4007 jak ogrywałem parę lat wstecz. Dialog z Iwańcowem też już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Szczepan9205 O znalazłem. To co dało mi deja vu z wcześniejszej wersji. Jak już wspomniał @Sin member , on i wydarzenie z nim związane zostało wycięte. Spoiler @Szczepan9205 + Spoiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayer99 Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKot ale co gdzie jest…? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Na zdjęciu masz. Ta chimera. Robiłeś to zadanie? Daje je wojskowy przy przejściu na lokację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @Mayer99Chodzi o chimerę na Wsi bodajże - to zadanie daje major niedaleko przejścia do Opuszczonej Fabryki. @LisKotHmm a to ciekawe bo ja jak grałem to u mnie bez problemu się generowały te ksywki Ech... wychodzi co się dzieje jak ludziom, którzy nie mają pojęcia zachce się modyfikować mod, ekipy, która pracowała nad nim latami wprowadzając jakieś własne zmiany - jedne na plus, ale inne więcej psują niż naprawiają/poprawiają... masz w text/pol na pewno pliki stable_generate_fnames i stable_generate_snames? Bo to z nich mod generuje imiona, nazwiska i ksywki NPCów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) @Szczepan9205 Ale tylko z PDA bandytów tak mam. W PDA Stalkerów nazwy generują się normalnie. Są obydwa. Nie miałem jeszcze problemów z nazwami postaci. Edytowane 18 Listopada 2023 przez LisKot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 @LisKotHmm no to nie wiem o co tu może chodzić - może się jakiś skrypt wysypał, albo cholera wie - ja jak grałem to nie miałem czegoś takiego, ale też nigdzie nie mogę znaleźć jakiegoś naprowadzenia na to... dodatkowo - jeżeli prawidłowo generują Ci się ksywki bandytów przy przeszukiwaniu na przykład to w teorii przy PDA też powinny, ale dlaczego tego nie robią to pojęcia nie mam - przekopałem cały config i scripts i słowa GENERATE_NAME_bandit występują jedynie w plikach w folderze gameplay, a tak jak pisałem - jeżeli przy przeszukiwaniu trupów bandytów normalnie Ci się wyświetlają ksywy to tu też powinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Tak, wyświetlają się normalnie @Mayer99 Chyba musisz dołączyć do powinności. Może jest jakaś alternatywa, ale nie wiem. Ja to miałem jako chyba 3 zadanie dla powinności. Możesz też spróbować pójść do jaskini, może wtedy będziesz mógł się wkręcić w konflikt. Wie ktoś czy zadanie z Nabojem jest ważne? Przypomniało mi się, że jakoś je pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi