Skocz do zawartości

"Rzeczy wspólne" w modach.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wątek zacznę od wyjaśnienia tytułu. Chodziło mi o tzw. "Common tropes". Oznacz to takie stereotypy w mediach, przykładowo złol mieszkający w wielkiej, mrocznej wieży. Nie wiem czy jest jakiś poprawny polski odpowiednik tego wyrażenia :smile:

A wracając, to za pasem mam parę modów. Złoty Kufer, Medeiros, OGSR, Łapacz Snów, i kilka innych. Jednak w prawie wszystkich jedna rzecz przykuła moją uwagę (no, dwie rzeczy).
Jedna to określenie "Bagienny Doktor" dla Doktora, a drugie to obracający się w powietrzu wagon. Takie rzeczy współdzieliło kilka modów które ogrywałem.

Ja nie siedzę w rosyjskich środowisku moderskim, więc mógłby mi ktoś wyjaśnić o co z tym chodzi? Czy to jakiś żart wewnętrzny, czy trademark VIVIENT-u?

Jeszcze przedłużając temat: Wy też spotkaliście jakieś inne "common tropes" w modach?

Edytowane przez Buszman

Tak Buszman, to jest topos, powtarzający się schemat.

Anomalie przestrzenne, grawitacyjne - wagon, samochody et cerata, cerata, bagienny konował jak zwykle niezwykle urzędujący z wiernym mutantem na bagnach, j******y stalker koło bazy na magazynach wojskowych, baza monolitu w pakamerze klubu Energetyk, na budowie zawsze są najmusy - rostok.

Rozbójnicy ciągle mają 1 tekst dyżurny: szast prast to czy tamto, wszystko jedno - чике брике то или тамто, все равно.

Taki jest klimat Europy wschodniej, zabija wszystko - wódka (nie mylić z likierem na rudych myszach pędzonym zwanym łyski), szlugi, kobity, aura.

• 3 tygodnie później...
W dniu 9.09.2024 o 01:36, Buszman napisał(a):

Jedna to określenie "Bagienny Doktor" dla Doktora, a drugie to obracający się w powietrzu wagon. Takie rzeczy współdzieliło kilka modów które ogrywałem.

Ja nie siedzę w rosyjskich środowisku moderskim, więc mógłby mi ktoś wyjaśnić o co z tym chodzi? Czy to jakiś żart wewnętrzny, czy trademark VIVIENT-u?

Słusznie zauważyłeś, "kanonicznie" takie określenie nigdzie nie pada.
To wydłużenie pojawiło się w książce z rosyjskiej serii, "Dom na bagnach" Kaługina, rzekomo po to, żeby się bardziej wyróżniał czy coś w tym stylu. No a potem widocznie fani to podchwycili na tyle, że zaczęli używać powszechnie i wielu przez mody tak Doktora mylnie nazywa.
Zone Chronicles kiedyś nawet napisało o tym z potwierdzeniem w artykule z serii, gdzie odkręcali różne przekłamania powstałe w społeczności fanowskiej. Do przeczytania tutaj.