Jump to content

Zawłaszczanie internetu

Recommended Posts

Obserwuję to zjawisko już od kliku lat i ogarnia mnie zgroza... Jesteśmy coraz mnie anonimowi, coraz więcej treści jest dostępnych odpłatnie i niesamowita ilość reklam - spamu. Nawet ściągając darmowy program trzeba uważać przy instalacji, bo razem z pożytecznym programikiem zainstaluje się horendalna ilość wtyczek, i kolorowych reklam. Wiele for internetowych poszło na całość w kierunku reklam i korzystanie z nich jest już niemal nie możliwe. Nie powstają żadne przepisy w kierunku ograniczenia lub eliminacji tych zjawisk, sądzę, że ludzie decyzyjni czerpią z tego po prostu profity i przymykają oko na tą działalność. Szczytem nie uczciwości w legalnej oprawie są różnego rodzaju konkursy na te. komórkowe. - Nikt nie informuje uczestnika, że oby faktycznie wziął udział w losowaniu musi wysłać 5-7 sms-ów za 3.69 a cała otoczka reklamowa skonstruowana jest tak, że wynika z niej jasno, że wystarczy wysłać jeden...

Nie wiem czy można prawnie wpłynąć na ilość reklam w internecie.Przecież to samo jest gdy kupisz zwykła gazetę , połowa zawartości to reklamy i ulotki.W radiu to samo reklama jest wszechobecna i albo się przyzwyczaisz albo .... :( .Na szczęście są wtyczki pozytywne na przykład adblock blokujące reklamy w internecie a przynajmniej wiekszość.Jeśli chodzi o darmowe wersje programów czy też aplikacji cóż w końcu ktos za tę darmochę musi zapłacić.Przy większości po prostu trzeba uważać przy instalacji i odhaczać niechciane elementy.Ważną sprawą jest oszukiwanie można powiedzieć wszechobecne.Jakoś coraz częściej zaczyna obowiązywać zasada by byle wyciągnąć pieniądze od klienta a potem jakoś to będzie.Z internetowych oszustów wspomnę o Pobieraczku.Aż dziw ile ludzi sie na to nabrało.Sprawa ciągnie sie już ze dwa lata.Ludzie wytaczają im sprawy sądowe, sprawdzał ich Urząd Ochrony Praw Konsumenta i co ? I nic strona dalej działa i nabiera ludzi.nie dalej jak dwa dni temu przybiegła do mnie kumpela co ma robić bo Pobieraczek straszy ją sądem.

Miałem to samo :( Ale jak to ja najzwyklej to olałem. Przychodziły mi groźby że sprawa trafiła do firmy windyfikacyjnej - czy jakoś tak. Ale po jakimś miesiącu sobie odpuścili. Wiedziałem przecież że założeie sprawy kosztuje dość dużo i nikt normalny by jej nie zakładał za 100 zł nie wpłacone. A po drugie posiadają pirackie pliki więc sami łamią prawo.

Do Internetu wdziera się komercja i reklama, to prawda. Ale jeśli chcemy mieć nieocenzurowany Internet, nie możemy żądać regulacji prawnych dla takich zjawisk. Trzeba po prostu uważnie wybierać strony, na których chcemy się logować i materiały które chcemy ściągać. Internet utracił niewinność już dawno - pora zmądrzeć. Ograniczanie zawartości Internetu to broń obosieczna... Co innego spam. Natomiast co do kłamliwych reklam i naciąganych konkursów, jestem jak najbardziej za bardzo surowym karaniem takich praktyk. Jak to możliwe, żeby po jednokrotnym, często przypadkowym zaakceptowaniu oferty konkursu być wciągniętym w tryby bezdusznej maszyny i być zmuszonym do płacenia za OTRZYMYWANE od organizatorów konkursu sms-y? I to bez możliwości przerwania tej farsy?

Z tym pobieraczkiem to trzeba uważać bo oni tylko czekają na ofiarę,a z drugiej strony to też jest internautów wina dlatego że, nie czytają uważnie regulaminów a naciągacze tylko na to czekają.Moim zdaniem nasz rząd powinien wypuścić jakąś ustawę która by zobowiązywała właścicieli takich portali żeby koszta korzystania z serwisu podawali na samej górze umowy.