qwert Posted September 15, 2013 Report Share Posted September 15, 2013 Witam Mam problem z jednym zwrotem, stąd prośba o pomoc do tłumaczyCo oznacza zwrot "Вали нах"Zdanie w którym został użyty to "Не хрен тебе тут гулять. Вали нах!"Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
trurl3 Posted September 2, 2015 Report Share Posted September 2, 2015 (edited) No cóż, być może problem został już rozwiązany, ale ponieważ potknąłem się o pytanie, spróbuję odpowiedzieć. Zwrot o który pytasz to skrócona forma odzywki 'Spadaj na chuj'. W całości zdanie będzie brzmiało: "Czego się tu kręcisz? Spadaj na chuj". Jak często bywa w takich przypadkach, nie musi być gramatycznie byle było obrazowo :). Edited September 2, 2015 by trurl3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Literalne tłumaczenie, nie zawsze jest właściwe. Szczególnie wtedy, gdy w dialogu jest idiomowe użycie pewnych określeń, których w języku polskim nie ma.Ja bym to przetłumaczył tak: Po jakiego chuja się tu kręcisz? Spierdalaj! Lub Wypierdalaj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
trurl3 Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 (edited) Też prawda... Czasem za bardzo się staram być możliwie blisko oryginału... a jak już napisałem, lepiej oddać sens wypowiedzi niż dokładną treść. Jednakże nadmierne odstępstwo od pierwowzoru może zniekształcić ogólny klimat wypowiedzi. Jak zwykle - prawda leży pośrodku i sztuką dobrego tłumaczenia jest właściwie utrafić :). Edited September 3, 2015 by trurl3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gatzek Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Tłumaczenie jest jak kobieta: albo piękne albo wierne? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatolij Posted September 3, 2015 Report Share Posted September 3, 2015 Dobrze powiedziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts