Skocz do zawartości

PRZEWODNIK PO NS - KOSTIA i jego schowki

trurl3

Rekomendowane odpowiedzi

Kostia i jego schowki!...

Najwięcej pytań generuje seria kwestów na poszukiwanie schowków od Kostii. Nagrodą za zakończenie serii jest urządzenie o nazwie "Ręczny teleport", które przy pewnych nastawieniach pozwala dostać się na Kordon, do baru lub na Jantar z dowolnej lokacji.

Kostia pojawia się na Kordonie, w wiosce kotów po tym, jak uratujesz Żwawego i dostaniesz od niego fleszkę.

Jest "nieśmiertelny", dlatego możecie go nie chronić, za to on sam może wam pomóc rozprawić się z tym czy owym (ma Grozę).

Kwesty obejmują poszukiwanie schowków rozrzuconych po wielu lokacjach, w których znajdują się PDA z częściami kodu od drzwi. Cała sprawa w tym, że miejsc w których spawnują się schowki jest dużo, i są wybierane losowo. Czyli doświadczenie kolegi w przechodzeniu scenariusza może się nie przydać, ponieważ schowek może być w zupełnie innym miejscu.

Ludzie chcą Teleport, a nie chcą szukać schowków.

Z drugiej strony, może ktoś szukał, ale nie znalazł. I dlatego chciałby znaleźć podpowiedź konkretnie dla swojej sytuacji.

Specjalnie dla takich ludzi stworzyłem ten Poradnik.

Można będzie znaleźć informacje dokładnie o tym schowku, który sprawia problem ze znalezieniem.

Przy czym najlepiej robić to na dwa etapy - najpierw przeczytać dokładniejsze wskazówki, a jeśli i to nie pomogło, obejrzeć screenshoty.

! Rada:

Kiedy Kostia będzie przechodzić pod Mostem kolejowym na Kordonie, postarajcie się być w tym momencie jak najdalej (poza polem widzenia). W offline pomiędzy Kostią i Wojskowymi nie będzie żadnych nieporozumień, i rozejdą się pokojowo.

I jeszcze jedno!

Kiedy zameldujecie Kostii o znalezieniu schowka na Wysypisku, następne zadanie pojawi się dopiero po waszym powrocie z Х-18, oczywiście z dokumentami i walizką Wojskowych z posterunku na Kordonie. Ale nie zapomnijcie wziąć od Sidorowicza zadania, a po wzięciu, odmeldowywać się u niego w międzyczasie.

Porozmawiajcie z Barmanem, w jego dialogach pojawi się linijka -Nikt o mnie tutaj nie pytał?-. Po tym możecie iść do Kostii po nowe zadanie.

Kordon:

Pokaż ukrytą zawartość

Wysypisko:

Pokaż ukrytą zawartość

X-18:

Pokaż ukrytą zawartość

Agroprom:

Pokaż ukrytą zawartość

Jantar:

Pokaż ukrytą zawartość

Magazyny Wojskowe:

Pokaż ukrytą zawartość

Radar:

Pokaż ukrytą zawartość

X-10:

Pokaż ukrytą zawartość

No i na koniec... Dla tych, którzy nie zebrali kodu

Pokaż ukrytą zawartość

Prypeć:

Pokaż ukrytą zawartość

Od razu zaznaczę, że opisano tutaj daleko nie 100% schowków, po prostu ile bym Kostii nie pytał, nigdy mi nie dał zadania na inne niż opisane. Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś mi wyśle zapis z aktywnym zadaniem na schowek, który nie jest tu opisany.

• Dodatnia 3

• 10 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 lata później...

Musisz mieć przejście ATP Prypeć,potem szukasz drutów łączących Hotel z wieżowcem na przeciwko, patrząc w kierunku przejścia na Radar.Na druty musisz zeskoczyć z dachu hotelu,następnie dojść po drutach do wieżowca,dokumenty są w kilku miejscach na balkonach,nawet jak spadniesz na dach przybudówki budynku, to możesz wziąć jeden z plecaków znajdujący się na 1 piętrze na balkonie, co pozwoli ci na uaktywnienie teleportu znajdującego się w Gastronomie,który to teleportuje na druty.

• 6 lat później...

@Agrael @kondotier tak na szybko zetknąłem chyba wszystkie screeny są tu, można by przerzucić ;) tylko czy to na pewno to :) bo z dodatkiem DMX niby.

https://gk-stalker.xyz/forum/showtopic-630

Pokrywają się też z tymi z tego tematu  choć tu części brakuje.

https://stalkerfangroup.ru/prohozhdeniya/stalker-narodnaya-solyanka/stalker-solyanka-vse-kvesty-kosti-i/#comment-9986

Tych różnych wariacji NS 2010 i wersji z dodatkami, dopelnieniami trochę było ale chyba schowki Kostii to we wszystkich były te same?

Nawet niektóre z ns2016 pasują.

Poszukam też u siebie czy nie zgrywałem poradnika ale nic nie obiecuję.

• Dodatnia 1

Wygląda na to, że się udało i mamy wszystkie zrzuty. Mam niemal stuprocentową pewność, że nie popełniłem żadnej gafy, jednak różnie to bywa i jeżeli ktoś z was zauważy, że dany screen nie pasuje do schowka, to piszcie. 

Korzystałem z Tego poradnika. 

Ps.
Jeżeli dodajecie zrzuty, to prosiłbym o umieszczenie ich jako plik. Wtedy nie znikną i unikniemy takich sytuacji. 

• Dodatnia 1
  • Dzięki! 1