Jump to content

Znikająca zawartość pulpitu

metek58

Recommended Posts

Mam problem z pulpitem. Parę dni temu, pojawił się komunikat w Windows Update (zwykle przedtem pojawiało się to przez Panel sterowania Nvidia) , że jest aktualizacja sterownika do mojej karty graficznej. Jakoś nie przyszło mi na myśl, sprawdzenie tej informacji we wskazanym tu panelu Nvidii i kliknąłem pobierz. Pobrał dość szybko i aby wprowadzić aktualizację, należało uruchomić komputer ponownie, co też uczyniłem. Po uruchomieniu systemu, włączyłem samoocenę kompa i wynik był niższy o 1,6 od tego sprzed instalacji tego ciulowego sterownika. Nie było tej aktualizacji w zainstalowanych aktualizacjach. Trochę wkurzony, postanowiłem odinstalować sterowniki z mojej karty i to zrobiłem. Pobrałem przez panel Nvidii właściwy i najnowszy sterownik, zainstalowałem go, a po uruchomieniu kompa i włączeniu samooceny, pojawił się poprzedni wynik dla grafiki - 7,9. Cóż, po każdym uruchomieniu kompa, na ekranie pojawia się teraz ten komunikat, co widnieje po lewej stronie załączonego screena. Sądzę, że jest to przyczyna znikania zawartości pulpitu, gdy komp pozostanie na jakiś czas w bezruchu. 

Proszę o pomoc, bo obalanie systemu nie jest mi na rękę.

Pulpit_po_zgrzycie_2015-08-15_08.39.28.jpg

Witam,

Cholera. Możesz próbować AdwCleanerem tak jak @smox powiedział. Polecam też instalację jakiegoś mocarza typu Kaspersky na próbnej licencji żeby wszystko przeskanował. To powinno wystarczyć. Po tym wszystkim możesz też użyć polecenia "sfc /scannow", które sprawdzi czy masz uszkodzone pliki systemowe.

Przeskanowałem, @smox, ale nic nie znalazł podejrzanego. Zastosowałem wiersz polecenia cmd i potem sfc / scannow (zgodnie z zaleceniami) i cisza. Myślałem, że doda się jakoś ten niby brakujący składnik, ale to chyba niemożliwe. Czekam na kogoś, kto może zetknął się z czymś takim.

A przy tym mieszaniu ze sterownikami nie odłączałeś monitora przypadkiem? Ja kiedyś zrobiłem taki błąd. Włożyłem kabel nie do tej wtyczki co trzeba i komp zaczął korzystac ze zintegrowanej grafiki zamiast z karty. A ja sie ciężko zastanawiałem dlaczego wydajność mi spadła. To by tez tłumaczyło dlaczego system nagle zaczął się domagać usług powiązanych  z Intelem ( pewnie masz taki procek z opcją wspomagania GPU) 

możesz też spróbować opcji naprawy systemu za pomocą płyty instalacyjnej. Albo przywróć którąś z kopii bezpieczeństwa, przed instalacją nowych sterowników powinna sie taka tworzyć automatycznie. Albo przeskanuj kompa którymś z  skanerów online.

• Positive 1

Po odinstalowaniu sterowników karty graficznej, zniknął mi całkowicie obraz monitora. Po restarcie też obrazu nie było, więc odłączałem kabel monitora, by sprawdzić, czy się nie obluzował. Trochę panikowałem, ale po którymś restarcie, obraz pojawił się, taki jak przy instalacji systemu. Pobrałem nowe sterowniki (jak widzę w menadżerze urządzeń, to jest Intel(R) HD Graphics 4600 i NVIDIA GeForce GTX 770) przez panel Nvidii i zainstalowałem. Oprócz tego denerwującego komunikatu na ekranie (po uruchomieniu systemu), reszta wydaje się w normie. Skanowałem jeszcze raz dziś i to dogłębnie kompa, ale nawet włosa nie znalazł, taki niby czysty.

Dopisek: Pośpieszyłem się z tym, że reszta w normie. Opcja samooceny pokazała, że wymaga ponownej samooceny. Wynik dla grafiki znowu spadł do 6,7 z 7,9. Pobrałem na nowo sterownik i zainstalowałem, samoocena systemu pozostała na tym niższym wyniku. Chyba bez postawienia systemu na nowo się nie obejdzie. 

Edited by metek58

Hej,

No troche za bardzo sie chyba pomieszalo. Jak juz masz zamiar instalowac od nowa to pomysl od razu o windows 10 Bo opinie sa jak dotad pozytywne.

Sorry nie mam polskich znakow na fonie

System po reinstalce, zostałem przy Windows 7 Professional 64 bity. Ocena podniosła się na 7,9 i system śmiga teraz szybciej, a to mnie zadowala. Podpiąłem w nerwach przewód HDMI w innym miejscu, a nie do wyjścia karty graficznej, bo przy sprawdzaniu podłączenia, odpinałem wszystko i na nowo wkladałem w gniazda, ale nerwy zrobiły swoje i HDMI trafiło w inne gniazdo i to już powoduje spadek oceny. Jest dobrze i dzięki za porady. Trzeba działać, bo Reborn na ukończeniu.:biggrin: