LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Chłopaki mam sprawę. Posiadany prze ze mnie monitor ma już prawie 10 lat. Jego czas się pewnie niedługo skoczy. I dlatego będąc przewidujący chciałbym nabyć nowy. I tu pytanie czy patrzeć za jakimiś egzotycznymi czy kupić na pewno solidny np: Samsung. Lg. Nie potrzebuję jakiegoś super fajnego ma być solidny i wytrzymać kolejne 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirai Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Powiem Ci moje zdanie: jeśli masz szczęście to trafisz na jakiegoś skośnookiego Xiaomi czy inne Yijamy, które "dadzą radę". Jeśli masz pecha to kupić ultra undestructible LG+SAMSUNG, który padnie po roku. Niespełna miesiąc temu sam byłem w potrzebie zakupu czegoś nowego i porwałem się na LG 29UM58 LED (29''). Jest to monitor 21:9 więc dłuuugi jegomość i dość ciężko się przyzwyczaić do rozglądania po nim, tym bardziej że miałem przesiadkę z klasycznego 19''. Na chwilę obecną jestem piekielnie zadowolony. Oglądanie filmów w widescreen hd, granie w gry (S.T.A.L.K.E.R.a również!) czy nawet moja nauka programowania (na etapie raczkowania) to czysta przyjemność. Polecam - Adam Małysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Jeśli chodzi o monitor do grania to polecam jakiś 144Hz różnica między zwykłym 60Hz jest ogromna a granie chociażby w Stalkera o niebo przyjemniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Lepiej brać firmówkę, egzotyki też mają matryce firmowe bo niewielu producentów je wytwarza ale elektronika może być na niskim poziomie ( matryca będzie dalej Ok a reszta dużo wcześniej zdechnie bo komponenty w niej zastosowane będą niskiej jakości ). Jak zwykle zasobność portfela ma znaczenie i kwestia wielkości panelu, typu matrycy i sposobu podświetlenia Led ( krawędziowe są dużo tańsze ). Każda rzecz jak się ma pecha może paść bardzo szybko albo pracować bardzo długo bezawaryjnie, można wybrać firmę która daje dłuższą gwarancję. Edytowane 6 Lutego 2017 przez mkk7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Yiiama jest dość tania, ale za krótko ją mam żeby coś powiedzieć. 60hz ci wystarczy bo nie spodziewam się superkomputera jak u carlopapy, więc tych 144 możesz nie utrzymać. Szukaj monitorów z matrycamy IPS, bardzo wiernie oddają kolory. Co ma być ciemne, jest ciemne i vice wersa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Mi chodziło o firmę w rozsądnej cenie już Samsunga znajdę, a jak pisałem chcę zwyklaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apg2312 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 A konkretnie ile chcesz wydać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Myślałem o kwocie do tysiaka. Ważne żeby matrycę IPS miało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 @LordDino, szukaj monitora z matrycą IPS i wyjściem HDMI. Omijaj szerokim łukiem te z matrycą TN. Od dawna używam monitora IIyama ProLite X2377HDS i jestem bardzo zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 A Samsunga nie znalazłem z matrycą IPN mają PLS głównie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirai Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 @LordDino zerknij na tego LG co napisałem, masz tam matrycę IPS. Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz w fajnej cenie. Masz wersję 25" (moim zdaniem lipa) i 29". Zapłaciłem 999zł + Watch Dogs 2 ma w formie gratisu przyjść jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 29 to trochę za duży telewizor taki mam głupio by wyglądał poza tym to powinno się taki oglądać z 3-4 metrów inaczej psuje wzrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Można tez wybrać coś z matryca VA, to coś między TN a IPS. IPS mają lepszy obraz od TN ale gorszy czas reakcji, powoli w nowszych matrycach ta różnica się zmniejsza. Samsung niedawno wprowadził właśnie te matryce PLS i według nich ma ona być jeszcze lepsza od IPS, teoretycznie to to samo ( samsung podaje że zwiększył kąty widzenia i jasność o 10% ). Samsung LS22SD390QS to jakieś 615 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 @LordDino, nie odważę się polecić Ci konkretnego monitora. W razie czego miałbyś do mnie pretensje. Poczytaj w necie opinie użytkowników i testy. Radzę wybrać monitor z matrycą IPS, złączem HDMI (tylko z D-sub odpada), i szerokim kątem widzenia. To jest najważniejsze. Inne parametry są mniej ważne, chociaż producenci pewnie będą je wychwalać np. czas reakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Tak tylko czy iść w IPS i brać nie Samsunga. Czy brać Samsunga i mieć PLS. A ten ma 27 cali wszystkie wejścia i IPS i LG. https://www.morele.net/monitor-lg-27mp38vq-b-857198/ A jest różnica w poborze prądu mam LCD, a to będzie LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) @LordDino te matryce będą podobne a różnice praktycznie niezauważalne. Tak jak napisał @smox poczytaj recenzje danego modelu i musisz wybrać sam, ten LG też może być. Mam w domu dwa Tv od LG w tym jeden z matrycą IPS, a do kompa monitor samsunga i jest Ok. Możesz zwrócić tylko uwagę na matrycę czy jest błyszcząca czy matowa ( w matowych nie ma odbić z pomieszczenia ) i ewentualnie jeżeli potrzebujesz regulacji to czy takowa jest w pionie i w poziomie, ale to też Twój wybór. Tu masz jeszcze wybór z iiyama Prolite ( też znana i ceniona firma ) z matrycami AMVA, posiadają regulację i niektóre nawet najnowsze gniazdo DisplayPort ( gwarancja na zero bad pixel ). https://iiyama-sklep.pl/8-monitory-iiyama-led#/typ_matrycy-amva Edytowane 6 Lutego 2017 przez mkk7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Jeśli to ma być monitor do 1000 zł to polecam ci ten: Monitor BenQ GW2760HS jest to mój poprzedni monitor z funkcją "Flicker Free" który kupiłem jakoś w październiku 2013 roku używałem przez 2 lata przed obecnym, który do dziś używa mój syn i żadnych problemów nie było. Naprawdę polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Lijama sobie odpuszczę zbyt egzotyczny jeszcze nie zdobył zaufania. A ten Benq to prawie to samo co LG chyba LG bym wolał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirai Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 o BenQ słyszałem dobre opinie. LG którego linkowałeś moim zdaniem ma średni design , ale jestem dziwakiem więc nie sugeruj się tym Co do samej firmy to miałem 2 telewizory LG (pierwszy był mocno średni) i dwa monitory (jeden z tunerem). Mogę śmiało powiedzieć, że firma jest całkiem niezła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Nie polecę Ci nic czego nie używałem i z czego jestem, byłem zadowolony - tak czy tak twój wybór, jak to było w Mortal Kombat "CHOOSE YOUR DESTINY" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 @LordDino co do oszczędności to na pewno te z podświetleniem Led są bardzo energooszczędne. Przeciętnie coś koło dwudziestu kilku watów w porównaniu do kineskopowych CRT ( coś koło 80 watów ) a taki zapewne masz obecnie, LCD są bardziej przyjazne dla wzroku czyli oszczędność na okuliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Ja z kineskopowej 15, 17 w 2008 przesiadłem się na płaską iiyame ProLite E2409HDS. 24 cale, leci jej już 9 rok użytkowania i żadnych najmniejszych problemów przez ten okres. Także nie tylko LG i Samsungi, można poczytać też o innych trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Jeśli do grania to proponuję LG 24GM77-B, ale jest to TN-ka więc trzeba się liczyć ze słabym odwzorowaniem kolorów. Reszta to same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordDino Opublikowano 8 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Wszyscy mówią żeby brać IPS ten LG i Benq mają dobrą cenę i IPS jak pokażecie ciekawego Iliama to obiecuję, że zalukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlopapa Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Bierz BenQ nie pożałujesz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi