smox Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Szukam elektryka, lub kogoś znającego się na elektryce. Chodzi mi konkretnie o oświetlenie klawiatury paskiem diod LED. Pasek mam zamiar przykleić do blatu od dołu i ma to oświetlać klawiaturę. Myślę o czymś takim - http://allegro.pl/panel-led-modul-listwa-pasek-ledowy-12v-dioda-smd-i6739646306.html ale jestem otwarty na inne propozycje. Pytanie - co dalej? Jak zrobić, by to świeciło. Co jeszcze kupić i jak to podłączyć? Miałem do tej pory podświetlaną klawiaturę, ale się popsuła. Sporo siedzę po nocach, a nie chcę używać lampki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LVutner Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Napewno będziesz musiał zakupić 12 voltowy zasilacz. Troszkę kabli też będzie mile widziane. Przyda się także lutownica aby móc przylutować przewody wychodzące z zasilacza (12v) do wyznaczonych miejsc na danym pasku led. Jest także ewentualność że pasek który podałeś ma wtyczkę poprostu, to wystarczy szukać odpowiedniego zasilacza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 12 V zasilanie stary sprawdzony sposób z początku lat 90-ych, dobierz końcówkę ładującą/zasilającą lub dobierz przejściówkę by pasowała do panelu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 5 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Ja bym Ci polecił kupno klawiatury z podświetleniem https://www.morele.net/klawiatura-tracer-gaming-hellway-trakla44969-753998/?gclid=CK7u06f3v9ICFQbcGQodCicCCw&gclsrc=aw.ds Ta jest bardzo wygodna według mnie i tania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Masz rację @Allen. Za dużo kombinacji z z tymi zasilaczami, transformatorami, kabelkami. Pewnie bym sobie poradził, ale łatwiej znowu kupić podświetlaną klawiaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Panel led jest całkiem przydatny do podświetlenia nie tylko klawiatury, masz @smox przy okazji podświetlenie całej półki pod klawiaturę. Tu masz zasilacz do tego panelu http://allegro.pl/zasilacz-led-12v-6w-meblowy-montazowy-mini-i5715346742.html. Moc wystarczająca bo panel bierze 2,2 wata a zasilacz ma 6 wat, z opisu listwa led ma już wyprowadzony kabel o długości 1.5 metra, zasilacz ma złączki śrubowe i nie potrzebujesz żadnej lutownicy do połączenia całego zestawu i jest łatwy do przymocowania w półeczce. Koszt całości to 23 zł. plus przesyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 @mkk7, a jak to podłączyć do prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) @smox zaciski N,L sieć zwykłym kabelkiem z wtyczka, +,- kabelek od listwy ( zazwyczaj czerwony to plus, czarny lub ciemnoniebieski minus ). Edytowane 6 Marca 2017 przez mkk7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Dzięki @mkk7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 @smox i na co się zdecydowałeś, nowa klawiatura czy listwa led ? Pamiętaj że kolor biały zimny to takie dość ostre światło ( dobre do czytania ), bardziej przyjazny i neutralny jest biały ciepły ( zbliżony do światła słonecznego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Zdecydowałem się na oświetlenie LED. Tanie klawiatury z podświetleniem są niskiej jakości. Szybko rozmazują się litery, zwłaszcza te często używane W,S,A,D. Miałem taką, szybko się popsuła - http://www.komputronik.pl/product/154187/modecom-mc-9006-czarna.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo Natomiast moja pierwsza klawiatura tracer działa po przyniesieniu ze strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 6 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Smox, pójdź do sklepu i zobacz na żywo jakie światło jest dobre dla twoich oczu, weź poprawkę na godziny nocne i zmęczenie i wtedy się zdecyduj, snajperem całe życie nie będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi