Yossarian Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Technologia coraz bardziej zaburza nasz sen. Według najnowszych badań, internet jest jedną z głównych przyczyn problemów związanych z zasypianiem. Internet może zaburzać sen użytkowników Osoby, które posiadają dostęp do szerokopasmowego internetu mogą mieć regularne problemy z zasypianiem - badacze szacują, iż jeden użytkownik korzystający codziennie z sieci może spać krócej nawet o 25 minut w ciągu doby. Wpływ sztucznego światła oraz specyficznego pobudzania mózgu ma być najbardziej szkodliwym elementem związanym z wykorzystaniem technologii. Co ciekawe, to starsze osoby w wieku od 30 do 59 lat tracą najwięcej czasu na zasypianie po całym dniu korzystania z urządzeń elektronicznych z dostępem do internetu. Nastolatki są w stanie szybciej zrekompensować sobie całą tę sytuację. Najwięksi giganci technologiczni szukają sposobu na to, jak sprawić, aby użytkownicy odpoczywali więcej i rzadziej sięgali po smartfony czy siadali do komputera. W pomocy z uzależnieniem, a finalnie deprywacją snu oraz innymi przykrymi dolegliwościami mają pomóc wbudowane w oprogramowanie specjalne ograniczenia. Źródło: https://nt.interia.pl/news-internet-powodem-deprywacji-snu,nId,2616927 Ode mnie: "Szczerze" mnie wzruszyła troska, z jaką najwięksi giganci technologiczni pochylili się nad naszym właściwym snem Oczywiście ten problem rozwiąże kolejny soft Mała dygresja - @Sierioża proszę się zacząć wysypiać, zamiast przesiadywać po nocach na necie. W przeciwnym wypadku zajmą się tobą "giganci" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Najlepszą metodą na przeciwdziałanie powyżej opisanym skutkom styczności z internetem, jest przed pójściem spać wypicie 50g. dobrego, mocnego alkoholu . Jeśli po 15 min. nie zaśniemy, wtedy kolejny łyk, ale już tylko 25g.. I tak kolejno. Jeśli w ogóle nie zaśniemy, to przynajmniej przyjemnie spędzimy noc. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Chlebczarow i Kondotier - odpowiedzią na w/w problemy jest termin jaki "wykuli" psychiatrzy w latach 50-ych w USA - "Choroba Telewizyjna". Komputer i pochodne - objawy takie same jak w chorobie w/w ale bardziej rozbudowane. Najpierw był film czeski gdzie dostał korby od telewizora a potem taki sam hiszpański, polecam: https://www.filmweb.pl/film/Straszne+skutki+awarii+telewizora-1969-190512 p.s. nerwica natręctw - poobserwujcie swoje otoczenie a potem oni was i podsumujcie wnioski. Przy cukrzycy Kondotier dopiero 5 lub 6 setka pomaga zasnąć. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FairFight Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Już ja znam dobrą metodę na wszelkie możliwe zaburzenia snu. Trzeba w końcu wyjść z piwnicy i znaleźć sobie dziewczynę, która będzie dzielić z nami łoże :) Wtedy żadne choroby telewizyjne nam nie grożą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 FairFight - zaś pomyłka - my w starsi m.in. w/w mamy problem jak znaleźć trochę samotności od nadopiekuńczości kobiety/kobiet. Insomnia przychodzi z wiekiem i przeżyciami i nie potrzeba do tego telewizora i pochodnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FairFight Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Godzinę temu, vidkunsen napisał: FairFight - zaś pomyłka - my w starsi m.in. w/w mamy problem jak znaleźć trochę samotności od nadopiekuńczości kobiety/kobiet. Insomnia przychodzi z wiekiem i przeżyciami i nie potrzeba do tego telewizora i pochodnych Być może w przypadku nadopiekuńczości da się jakoś tę wadę przekuć w zaletę? Albo trzeba im znaleźć hobby, ogródek, spacery, skoki ze spadochronem. Jest wiele opcji żeby wybrnąć z tej sytuacji. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez FairFight Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Skoki już mam za sobą, co do hobby to mam i ma ono duże niebieskie oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Miałem ten sam problem i pewnego pięknego dnia odpiąłem ładowarkę spod nocnej szafki, a następnie przetransportowałem ją do salonu. Telefon odłożyłem jak najdalej, a przed samym spaniem aplikuję około 20-30 minut czytania. Po kilku dniach wyrobiłem sobie nawyk i jakość snu poprawiła się znacząco. Komputer, pisanie, telefon etc etc to już tylko tak do godziny 19-20... później po prostu drobne rytuały szykujące do snu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2018 (edytowane) Komputer - filmy których nie ma w tv (bez reklam!). Edytowane 15 Sierpnia 2018 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi