Gość Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 Jako, że akurat rozgrywam sobie Dziki Gon... a właściwie już Krew i Wino... Spoiler To śledziłem z zaciekawieniem doniesienia o serialu Netflixa ostatnimi czasy. Jakimś wielkim fanem prozy Sapkowskiego nigdy nie byłem (bo nie uważam, żeby była specjalnie dobra...), ale wszystkie trzy gry od CDPu weszły mi całkiem nieźle, Jedynkę przeszedłem kilka razy, dwójkę również, z Dzikim (z)Gonem też się jeszcze zapewne nie raz spotkamy. Przy okazji Comic Conu pojawił się pierwszy zwiastun serialu i... co sądzicie? Ja czytałem już utyskiwania na zbyt wymuskaną Yennefer, która też mi jakoś specjalnie nie przypadła do gustu. Lokalny Geralt to mix cierpiącego Legolasa z domieszką (po eliksirach) mrocznych elfów z Elder Scrollsów. O Ciri się nawet nie wypowiadam... Ale generalnie nie jest tak źle jak sądziłem, że będzie. Te kilka odcinków przeleci jak poranna kawa, a mam dziwne wrażenie, że na jednym sezonie się nie skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Krótki i pociachany to za dużo nie widać, ale bardziej tego spier...dzielić niż zrobili to nasi to się raczej nie da Więc jestem raczej optymistycznie nastawiony. Geralt chyba, aż za bardzo przypakowany. Co do ilości sezonów to już parę miechów temu były przecieki, że drugi sezon niby pewniak. A parę dni temu znowu pojawiały się newsy, że całość mają niby rozpisaną na 3 sezony. W sumie jakby zająć się "opowiadaniami" to można ciągnąć w nieskończoność odcinki wymyślać z normalną wiedźmińską robotą. Chyba, że się pójdzie w "sagę" i jeden wątek główny to jednak wolałbym, żeby na tych 3 sezonach się wtedy skończyło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Jak @tom3kb słusznie zauważył - bardziej niz rodzima twórczość kinowa - nie da sie juz tego spierniczyć ( no chyba że sie mylimy obydwaj ). Moim problemem w odbiorze plastycznym Wiedzmina jest to, że czytając opowiadania i cykl książek wyrobiłem sobie obraz głównych bohaterów troche kierując sie własną wyobraznią , a trochę - bodajże- Polchem , który słowo pisane Sapkowskiego w swoim czasie ilustrował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Wiedźmin i twórczość Sapkowskiego dla mnie osobiście opierała się na kulturze słowiańskiej, legendach o wiedźmach, stworach które krążyły wśród prostego ludu. To odebrałem czytając książki. Polacy skaszanili film, gra natomiast to perełka. Pora na film zrobiony przez zachodnich producentów. Nie kupuje, dla mnie mało jest słowiańskości. Więcej połączenia władcy pierścieni i Harrego Pottera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 @czernobyl10 Netflix to amerykański gigant, to raz. Nie ma co oczekiwać, że zrobią serial dla - z ich punktu widzenia - garstki ludzi. Dwa, że Wiedźmin owszem - opierał się na "słowiańskości", ale jak dla mnie to sam w sobie specjalnie słowiański nie był... Ale to może tylko moje odczucia. @boberm Jak czytałem po raz pierwszy, to dla mnie Geralt miał krótkie włosy. Przy tej kaszanie z Żebrowskim mi to przeszkadzało jak cholera, potem gry dołożyły od siebie, ale już się w zasadzie przyzwyczaiłem, choć ciągle nie jest to "mój" Geralt. Na próbę nawet spróbowałem go ostrzyc nieco krócej i jakoś tak... stracił urok. Ale lwia część tego uroku budowana jest przez Rozenka, a tutaj widzę przesadnie wygładzonego, nakoksowanego Supermana. To zupełnie nie to. Przemyślałem tę Yennefer i nawet zajrzałem do książki. I doszedłem do wniosku, że ciało to może i miała 20-latki, ale reszta na pewno nie była tak wymuskana jak aktorka z serialu. Triss, która stała się surową ciotką... Nie, nawet nie komentuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 @Sierioża - długie włosy to bodajże licentia poetica Polcha. Z gier nie korzystałem ( mimo iż Młody ma całą kolekcję ) - jakos nie dociera do mnie Wiedzmin a la rębajło. Teraz wypada poczekać aż pojawi sie cały sezon , a potem hurtowo - nie oglądając sie na recenzje - obejrzeć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 W stanach też mieli legendy o różnych potworach, a biorąc pod uwagę jaka tam była zbieranina ludów to i dla każdego coś się znajdzie co będzie podobne do naszych. To jak by chcieli to nie problem zrobić coś co przypasuje wszystkim. W sumie w każdej kulturze były potwory od podobnych rzeczy. Tej słowiańskości może nam trochę braknąć w scenografiach, wygląd wiosek i strojów. Co prawda zdjęcia kręcili w europie to może po jakichś skansenach trochę polatali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 @boberm A ja tam polecam, bo o ile faktycznie walka to podstawa, tak fabularnie nie jest wcale gorzej Pojawi się pewnie w ostatnim kwartale, spekulacje są takie, że w grudniu. A że to Netflix, to od razu będzie cały sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Tak jeszcze w kwestii przypakowanego Gerwanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Tu wersja poprawiona i zupełnie inny odbiór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 24 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2019 Ciekawe czy w serialu wpadną na pomysł żeby zrobić taki soundtrack, na całym świecie muza z giery się podobała to już by mieli +1 do oceny serialu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Nawet ok na pierwszy rzut oka ale już wiem co robił smok Daenerys gdy odleciał w ostatnim odcinku Gry o Tron, poleciał stopić zbroje rycerzom Nilfgardu. Ps. Rozwaliło mnie porównanie, że te zbroje. To zbroje skórzane, wykonane ze skóry z moszny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2019 Showrunerka serialu. Cytat Zaplanowałam historię na 7 sezonów. W tej chwili skupiam się na tym, jak przygotować historię, która utrzyma przy sobie widzów przez taki czas. Najgorsze, co moglibyśmy zrobić, to włożyć całą energię tylko w pierwszy sezon i nie zastanawiać się, w jaki sposób te postaci mogą się rozwinąć. Mam nadzieję, że jak świetny by ten serial nie wyszedł to Netflix nie zrobi z tego takiego tasiemca. Mi by 3 sezony styknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 W oczekiwaniu na premierę trailer Gerarda z Rudy dla Ślązaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Tom - nie rób jaj, flaga całego Ślaska jest złoto - czarna. On nie jest ze Ślęgu/Śląska i nie nawija po Śląsku lecz w jakimś dziwnym narzeczu przyjezdnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Ja tam na heraldyce i weksylologi za bardzo się nie znam. http://www.slownikslaski.pl/flagislaskie.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Efekty wyglądają całkiem ok. Kilka scen z prezentacji Geralta (walka z potworkiem, działanie Aard). Premiera 20 grudnia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 @tom3kb Jedyna rzecz jaka tak naprawdę mi się nie podoba, to morda głównego bohatera. Znaczy - on NIE PASUJE mi na Geralta, za "śliczny" jest. No i ta beznamiętna mina twardziela w każdej scenie... A reszta obsady... No... Tego... Ale co tam, zostało półtora tygodnia, będą trzy wersje językowe (napisy, lektor i dubbing; w roli Geralta - Żebrowski) i nie obejrzeć chociaż z ciekawości to byłaby głupota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 @Sierioża Wg mnie mógłby być trochę mniej dopakowany. Na jego "śliczność" tak za bardzo nie zwracam uwagi. Nie jestem dziewczyną Dobrze, że nie wygląda jak jakiś Legolas. Mnie wciąż strasznie kłuje w oczy wygląd Nilfgardzkich pancerzy, podobno w serialu mają wyglądać lepiej No i możliwe, że w drugim sezonie zostaną przerobione na "normalniejsze". Ja wybiorę lektora albo napisy, dubbingu nie znoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2019 Finalny trailer przed premierą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 Emhyr var Emreis chyba sięgnął do skarbca i jego armia w drugim sezonie Wiedźmina nie będzie musiała paradować w skórzanych pancerzach wykonanych z moszny pokonanych wrogów ;) Było tak: Będzie tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Dziki Gon z planu drugiego sezonu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 29 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 Drugi sezon 17 grudnia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 26 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 30 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Henry Cavill po 3 sezonie przestaje grać Wiedźmina, od 4 sezonu zastąpi go Liam Hemswort: KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi