vidkunsen Posted March 31, 2020 Report Share Posted March 31, 2020 Gram bo: 1/ siedzę w chacie bo nie ma gdzie i po co pójść. 2/ jeszcze jest internet, prąd, ochota 3/ jeszcze pracuje i mogę opłacić internet* * niedługo komornicy i ich kundle będą ścigac za rachunki za internet i inne media tak samo jak kiedyś ścigali za telefony i abonament za nie. A u was jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hans Krause Posted March 31, 2020 Report Share Posted March 31, 2020 Gram,ponieważ Zona odcisnęła na mnie swoje piętno i ilekroć bym jej nie opuszczał zawsze będę wracał,zobaczyć ten świat po raz kolejny takim,jakim naprawdę jest.Zawalczyć o życie,ten jeden jedyny raz więcej.Wypełnić kontrakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted March 31, 2020 Author Report Share Posted March 31, 2020 (Jawohl Hans! spiel ist spiel! Der Kontrakt ist der wichtigste!) Tak jest Janek, gra jest grą! Kontrakt jest najważniejszy! Już wkrótce świat Stalkera będzie piękniejszy i bezpieczniejszy niż ten za oknem a ludzie milsi. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 (edited) Zasadniczo gram , bo to jedyna okazja aby bez konsekwencji utłuc trochę Kufajmanów - diablo wciągające. Ale to jest zbyt niepoprawne politycznie, zbyt rasistowskie , nacjonalistyczne , rozrachunkowe , etc.... więc umówmy się ze tego nie napisałem. Edited April 1, 2020 by boberm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 @boberm a "kufajman" to nie jest Rosjanin? A w stalkerze to chyba Ukraińcy? Czy kufajman to wszystko na wschód od nas? W sumie chyba nie znałem tego określenia to się dopytam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 Gram, bo podoba mi się system rozgrywki. Żadne kliknij i opuść, czy granie zza pleców GB. Tak, że wywoływanie opcji z drugiej czy trzeciej postaci ( jak mod daje taką możliwość ), czy też podglądanie swobodną kamerą, jest u mnie rzadkością. No i ten fantastyczny świat Strefy wkomponowany w realistyczny, daje odczucie bycia w nim, możliwość zaistnienia tam. I te próby pokazania przez autorów modów, co naprawdę spowodowało powstanie Strefy na terenach objętych czarnobylską kwarantanną. Można razem z nimi pogłówkować, a jednocześnie oderwać się od szaro-burej rzeczywistości. A jak ma się codziennie niedzielę, to coś z nadmiarem wolnego czasu też trzeba zrobić, aby całkiem nie zgnuśnieć i stępieć. Niech i szare komórki mają lekką gimnastykę. A może i na koronawirusa znajdą w Strefie jakiś likwidujący go artefakt? I pójdziemy go zdobyć, aby uratować świat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 1, 2020 Author Report Share Posted April 1, 2020 Tom3kb - kufajka jako taka to pochodzi z Chin i mamy ją tak samo jak makaron i pierogi dzięki Mogołom* zwanymi Tatarami. 8 prawidłowa nazwa - Mogoł nie Mongoł, są plemiona Mogolskie nie Mongolskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 (edited) 2 godziny temu, tom3kb napisał: @boberm a "kufajman" to nie jest Rosjanin? A w stalkerze to chyba Ukraińcy? Czy kufajman to wszystko na wschód od nas? W sumie chyba nie znałem tego określenia to się dopytam A co za róznica - przedstawiciele tego samego konstruktu . A pisząc powazniej - okreslenie to ma swoje korzenie w Ił-ku .Grupy rosyjskojezyczne to byli kufajmani , niemieckojezyczne -"ubermensche" etc.. BTW : generalnie nie miało to pejoratywnego wydzwieku. @vidkunsen - a ja "gupi" myslałem ze jak taki rycerz -ciura zdjał kolczuge , to aby goło nie chodzic paradował w kufajce( przeszywanicy). I jeszcze jedno - co ma ją Mogołowie do Mongołów - jedni to Indie , a drudzy to stepy Mongolii. Tatarstan to jeszcze inna bajka. Edited April 1, 2020 by boberm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 1, 2020 Author Report Share Posted April 1, 2020 (edited) Boberm - w Ojrackim (oficjalny język w Mongolii) fonetycznie nazwa kraju brzmi: Mogoł Szułdan - po Polsku to Republika Mongolii. Edited April 1, 2020 by vidkunsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 (edited) 1 godzinę temu, vidkunsen napisał: Boberm - w Ojrackim (oficjalny język w Mongolii) fonetycznie nazwa kraju brzmi: Mogoł Szułdan - po Polsku to Republika Mongolii. Generalnie walimy off topa jak się patrzy , i zaraz nas ktoś prześwięci . Jak Cię lubię , tak nie chce sie z Toba kłócic o pierdoły ale .... nazwa narodowa Mongolii to ... Mongol Uls ᠮᠤᠩᠭᠤᠯ ᠤᠯᠤᠰ ( chociazby tak rzecze Wiki ). Jezyk ojracki jest jednym z grup języków używanych przez niewielką liczbę ludności w prowincjach chinskich i obrzeżach zachodniej mongolii - ot taki slang jak nasze języki regionalne. A językiem oficjalnym Mongolii jest - uwaga bo to ciekawe- język mongolski. A ten cały "Mogol(ł) Szułdan" to nazwa - nomen omen - rosyjskiego zespołu hardrockowego . Więc ten-tego ...cuś mi tu trąci pierwszym kwietnia . A tak w ogóle to chciałem ciut rozruszac Towarzystwo tym odstrzałem ruskich , a nikt mi nie wierzy. Eee tam .Załamany jestem , nawet trolling mi nie wychodzi. Edited April 1, 2020 by boberm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 1, 2020 Author Report Share Posted April 1, 2020 W XIII wieku tzw. naszej ery Chan Chanów Temuczin podbił i zjednoczył plemiona w tym Ojratów, których oszczędził bo mieli atuty: mieli pismo, było ich bardzo mało (zwłaszcza po "przyłączeniu" do Ordy Temuczina) i stosował ich pismo do korespondencji z wojskami - coś jak tzw. wiatromówcy w armii USA na I i Ii wojnie światowej. Dalej ich jest mało i inne języki wzięły górę w tym w Mongolii ale oni i ich pismo byli pierwsi w obszarze m.in. dzisiejszej Mongolii. p.s. tak nazywam efekt nałożenia spolszczenia na rus mod - pismo ojrackie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 @vidkunsen - nie baw sie w prima aprilis . To pismo powstało jakies 4 wieki pózniej . 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 @boberm @vidkunsen dostosowałem tytuł tematu 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 @tom3kb - jak ja cie lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 1, 2020 Author Report Share Posted April 1, 2020 Może być, czemu nie, w końcu 01.04 jest tylko raz w roku. p.s. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boberm Posted April 1, 2020 Report Share Posted April 1, 2020 (edited) No widzisz - jak chcesz to potrafisz . Przeczytasz , zasymilujesz wiedzę , poukładasz sobie - i przestaniesz wypisywac jakieś brednie. Sugeruję jeszcze to: i tę kobyłkę pana Bazylowa: ......jakby co - info na priva -podzielę sie tomami. Edited April 1, 2020 by boberm 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted April 1, 2020 Author Report Share Posted April 1, 2020 (edited) Bazylowa przerabiałem, nie tylko w/w , to miłe, że nie tylko ja się z tego uczyłem, teraz w szkołach już w/w książek nie polecają bo się studenci za bardzo przemęczą w myśl J.A. Zajdel "Limes inferior" parafrazując: ... jeśli student nie daje rady z materiałem należy materiał przystosować do studenta. Edited April 1, 2020 by vidkunsen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts