Skocz do zawartości

Adventure Z.O.N.E

Gość Diegtiariow

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diegtiariow

adventure_zone-cover_by_meta.jpg

Tytuł oryginalny: Adventure Z.O.N.E Build 0.2
Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006
Data Premiery: 07.09.2020 r.
Autor: Nikolay Timoshenko

OPIS:

Pokaż ukrytą zawartość

GALERIA:

Pokaż ukrytą zawartość

INSTALACJA:

Pokaż ukrytą zawartość

LINKI DO POBRANIA:

Źródła: VK  AP-PRO.RU

@Zwinny U mnie ten mod nawet nie startuje tj pojawia się małe logo i konsola, potem wszystko znika i nic się nie dzieje więc ciekawe czy on w ogóle działa :P A to nie mój pierwszy mod więc na pewno wszystko dobrze wrzuciłem itp itd. Także jak komuś się jakimś cudem uda to uruchomić to pogratuluję :P

@Anton Gorodecki Tak na rosyjską... nie wiem czy powinienem tu mówić o takich rzeczach, ale do zabawy z jakimiś modami, których się nie stawia na polską podstawkę mam wersję z "pewnych internetowych źródeł" bo jak coś źle postawię to usuwam, wypakowuję od nowa i gotowe, a oryginalną trylogię mam na Steam i zanim usunę, ściągnę od nowa, wrzucę coś na nią to tracę czas. Poza tym wiadomo, że czasem wystarczy jeden plik źle podmienić lub coś się nie wrzuci albo jakiś dodatek podmieni ten sam plik z którego korzysta mod i przy próbie uruchomienia nagle wszystko leży więc metoda, którą opisałem jest dla mnie szybsza i łatwiejsza bo jak coś się zepsuje to mniej roboty choć z drugiej strony czasami przez to mogą niektóre modyfikacje nie startować teoretycznie :P

Edytowane przez Szczepan9205
  • Dodatnia 1

Ciekawa sprawa, postawiłem jeszcze raz na rosyjskiej podstawce i teraz ruszył, wrzuciłem spolszczenie Cienia na to i o dziwo...

Pokaż ukrytą zawartość

Pogrzebałem troszkę i udało mi się uzyskać mniej więcej pełne spolszczenie, ale: 

-jest kilka rzeczy, do których tekstu nie mogłem nigdzie znaleźć

-jakieś notatki są dodane do zbierania, ale mod wyświetla je w "krzaczkach" choć skąd bierze ich tekst to nie mam pojęcia bo przejrzałem wszystkie pliki xml i nawet w skryptach szukałem, ale nic nie znalazłem

- AK-74 jest zepsuty, tzn po wyjęciu broni widzimy tylko końcówkę jej lufy, po przybliżeniu nie ma w ogóle animacji celowania

- te całe dodane bronie to tylko AKS-74, zmodyfikowany PMM i AK-105 i amunicja 7.62x39mm

- a te niby nowe frazy od NPC to jedno zadanie od Wilka na znalezienie dynamitu na ATP...

Ogółem ten mod to taka kolejna wariacja Cienia tylko dodano animacje z Zewu Prypeci, możliwość posiadania hełmu i chyba rendery, żeby trochę lepiej to wyglądało, poza tym zmieniono teksturamy trawy i chyba nieba, ale szczerze to wyglądają jak oryginalne, a poza tym to tak w 100% szczerze to wygląda trochę jak OGSE.

To już Stalker FM z dodatkami @gawron wyglądał o niebo lepiej, a też tak jak ten mod korzysta z Cienia jako podstawki. Także, jak mam być szczery...nie warto zawracać sobie nim głowy i zagrać po prostu w vanillowy Cień Czarnobyla, albo w Autumn Aurorę ;) No chyba, że to mod w fazie WIP, ale nigdzie w opisach nie znalazłem takiego info więc...

Edytowane przez Szczepan9205
  • Dodatnia 3

@Anton Gorodecki Aaa :p nie czytałem na VK o nim bo nie wiem czemu, ale załadowanie VK zawsze trwa u mnie tyle, że odechciewa mi się czekać :D No to to by wyjaśniało trochę rzeczy, ale na przyszłość już wiemy, że roboty nad nim dużo nie będzie jeśli ktoś chciał by się bawić w tłumaczenie...

Ech szkoda, że póki co nikt nie zrobił podobnie jak autor od Call of Clear Sky i nie przeniósł tak samo Cienia na Zew tylko z wykorzystaniem lokacji z Anomaly i takich bajerków graficznych jakie było można w CoCS spotkać... No ale wiadomo, trzeba pamiętać, że nie każdy ma sprzęt z kosmosu więc rozumiem podejście autora tego moda he he.

• Dodatnia 1

W_vpt8KIhQE.jpg
Troszkę sobie poczytałem na temat tego moda. 
Filmik od HugTV. Ludzie w komentarzach nie są zbyt wyrozumiali i wprost piszą, że mod ma wiele błędów, jest niedopracowany itd. 

Autor jednak twierdzi ( na VK ), że mod jest w fazie rozwoju. Prace trwają nad optymalizacją, grafiką, komponentem broni. 
Aż sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie, obecnie nie sądzę, żeby był to dobry kandydat do spolszczenia. 

Jeżeli jednak okazałoby się, że mod po pewnym czasie stanie się w pełni grywalny i pozbawiony większej ilości błędów to mógłby być niezłą pozycją dla niedzielnych graczy. 

• Super 1
  • Dodatnia 4

• 1 miesiąc temu...
Gość Diegtiariow

Build 0.2:

Spis zmian wersji 0.2:

Pokaż ukrytą zawartość

Instalacja:

Pokaż ukrytą zawartość

Link do pobrania builda 0.2:

Pokaż ukrytą zawartość

Źródło: [KLIK]

• 1 miesiąc temu...
Gość Diegtiariow

19 października - ewolucja Azone:

Pokaż ukrytą zawartość

24 października - jeden z twórców podzielił się pracą ze schowkami na lokacji. Z różną zawartością oczywiście. Schowki nie będą zaznaczane na lokacjach, ale będą podpowiedzi:

Pokaż ukrytą zawartość

28 października - twórca reanimuje Azone na CCz, przeniesie go na silnik OGSR. Możliwe, że zostanie zrealizowana stara fabuła, która była planowana - wrodzy stalkerzy na ATP, tylko dialogi będą już pisać inni ludzie, zostaną wprowadzone nowe animacje NPC, ulepszone AI i wszystko, co było w Azone. Nic nie jest jasne z Azone na silniku hybrydowym, podobnie jak z paczką na ZP, więc pozostaje tylko czekać.

29 października - nawet styl z poprzedniego Azone na CCz nie powrócił, podobnie jak i ficzery. Dodano nowe animacje NPC i zamieniono ikonki jedzenia i medykamentów + postawiono ulepszony AI:

Pokaż ukrytą zawartość

Parę screenów na zimowej paczce od Audrona, które robił dawno temu dla Azone. Postawiono AEW 1.2, gdzie pojawiły się nowe efekty i cząsteczki. Jest również częściowo używany w A.Z.O.N.E. Redux, a tutaj całkowicie ujawnia swój potencjał, co można zobaczyć na screenach:

Pokaż ukrytą zawartość

31 października - zamieniono niektóre animacje standardowej broni z NLC 7 i dodano nowe:

Pokaż ukrytą zawartość

31 października - i jeszcze parę screenów:

Pokaż ukrytą zawartość

1 listopada - jeszcze parę screenów. Podstawą będzie teraz jesień a nie lato. Lato będzie opcjonalne:

Pokaż ukrytą zawartość

2 listopada - 3 bronie z OGSR. Trzeba by było nad interfejsem popracować:

Pokaż ukrytą zawartość

Jako że premiera moda odbyła się 7 września, to postanowiłem lekko edytować #1 post i przenieść temat do innego działu.

Informacje o postępie prac, które znajdowały się we wstawce od @kamil190:

27 Czerwca:

Pokaż ukrytą zawartość

Jak autor powiedział, prace nad modem trwają...

4 Lipca: 

Pokaż ukrytą zawartość

• Dodatnia 2

• 1 miesiąc temu...
Gość Diegtiariow

4 grudzień:

Pokaż ukrytą zawartość

5 grudzień - twórcy dodają broń (nie wszystkie sztuki) z Drogi Przeklętych:

Pokaż ukrytą zawartość

6 grudzień - kałasze:

Pokaż ukrytą zawartość

7 grudzień - AKM, AK 104 Alfa:

Pokaż ukrytą zawartość

11 grudzień - zamieniono wszystkie ambienty i dźwięki na lokacjach:

Pokaż ukrytą zawartość

12 grudzień - tekstury dla TOZ i Colta, parę screenów z MW:

Pokaż ukrytą zawartość

15 grudzień:

Pokaż ukrytą zawartość

• 1 miesiąc temu...
Gość Diegtiariow

5o6gCWZLzOI.jpg?size=1280x720&quality=96

18 stycznia - parę świeżych screenów:

Pokaż ukrytą zawartość

21 stycznia - kolejne screeny, tym razem od subskrybenta moda:

Pokaż ukrytą zawartość

29 stycznia - dodano TOZ-106 w dwóch wariantach:

Pokaż ukrytą zawartość

Gość Diegtiariow

Newsy dla osób, które czekają na AZONE: Redux (CCz na silniku ZP). Pojawiło się sporo błędów, które zakłócają grę. Chęć pracy nad modem całkowicie przepada. Twórca nie naprawił tych błędów i opublikował najnowszą wersję z wszystkimi zmianami. Redux nie będzie tworzony.

Link do pobrania ostatniego builda: https://yadi.sk/d/RFLfAnxSCwSOww

Screeny:

Pokaż ukrytą zawartość

Autor postanowił kontynuować prace nad A.Z.O.N.E: Redux, ale na silniku Prosectors Project 1.5. Platforma (jak mówią twórcy tego moda) przeprojektowała silnik tak, że mod będzie działał na żelazku, co jest naturalne + do optymalizacji. Mod dobrze akceptuje modele broni z ZP\CN, co można zobaczyć na screenie - PM z EFT WP. Mod jednak nie umarł, ale przeszedł proces reinkarnacji. Przeniesienie wszystkiego, co było zrobione do Prosectors Project + w modzie są nowe lokacje i zadania, z czego będzie jeszcze ciekawiej. Mod na daną chwilę jest jeszcze trudniejszy niż Misery czy NLC 7.

Twórca przeniósł już niektóre bronie z EFT WP (nie wszystkie jeszcze) i adaptował roślinność z AA2.

Pokaż ukrytą zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość Diegtiariow

Nowe screeny:

Pokaż ukrytą zawartość

W Azone Redux będzie teraz Lato, które zjada mniej FPS. Dla bardziej lepszych komputerów będzie mroczna paczka tekstur + podziękowania dla Kirila Lewszina (Кирилл Левшин) za ghillie suit:

Pokaż ukrytą zawartość

Zmieniono ekran wczytywania i zdjęcie przy włączeniu gry (podziękowania dla Aleksandra Szerstnewa (Александр Шерстнев)):

Pokaż ukrytą zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Gość Diegtiariow

74PYCiayBwc.jpg?size=1280x720&quality=96

Reinkarnacja A.Z.O.N.E:OGSR w nowej formie, teraz ze wsparciem modeli ZP. Pierwsze zrzuty ekranu z nowym interfejsem. Twórca równolegle pracuje nad A.Z.O.N.E - Prosectors i H.A.Z.E.

Pokaż ukrytą zawartość