smox Posted December 4, 2020 Report Share Posted December 4, 2020 Od kilku lat toczę wojnę z kretami na moim podwórku. Stosowałem wiele sposobów polecanych w internecie - wszystko na nic. Krety miały to wszystko w... głębokim poważaniu i radośnie kopały te swoje kopce. Sytuacja uległa zmianie po zastosowaniu karbidu. Kilka kawałków w świeży odkopany tunel, trochę wody i szybkie zasypanie działa cuda. Wygrałem już kilka bitew, czy wygram wojnę? Mam taką nadzieję - karbidu w sklepach nie brakuję Takie miłe zwierzątko, a napsuło mi sporo nerwów (nie wiadomo ile jeszcze napsuje). 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted December 4, 2020 Report Share Posted December 4, 2020 @smox Widziałem nawet jedną z twych pierwszych potyczek Ps: pod koniec filmiku proponuję spojrzeć na dolny lewy róg ekranu (chodnik) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gawron Posted December 5, 2020 Report Share Posted December 5, 2020 Rozmawiałem z facetem, który wpuszczał propan butan do tuneli, tylko bez podpalania gazu. Podobno faktycznie skuteczna metoda na pozbycie się kreta. Powyższy filmik to chyba raczej instruktaż, jak szybko przekopać trawnik bez użycia szpadla. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mnieciu Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 @smox jak przeczytałem początek twojego posta to chciałem właśnie pisać o karbidzie. Proste a skuteczne. @gawron @tom3kb są świetne filmy jak kolesie wrzucają pety do studzienek stojąc na nich. Jeden taki palacz poleciał na dobre 3 metry na klapie jak na desce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Znam sprawę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted December 7, 2020 Report Share Posted December 7, 2020 Nauka w służbie wojny - bierzesz KMnO4 - nadmanganian potasu, mieszasz ze sproszkowanym aluminium, dodajesz sproszkowaną siarkę i sypiesz do dziury. Następnie poprzez utworzona ścieżkę niczym z czarnego prochu jak na filmach podpalasz i czekasz na efekty. Z KMnO4 z Al masz reakcję egzotermiczną a z siarki trujący gaz. p.s. w młodości nie takie cuda się robiło na podwórku w Śródmieściu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smox Posted December 9, 2020 Author Report Share Posted December 9, 2020 @vidkunsen, zrobienie takiej mieszanki nie byłoby problemem. Jednak z natury jestem leniwy i dążę do celu po możliwie najmniejszej linii oporu. Za 19 zł mam 1 kg karbidu, który "robi robotę" bez zbytniego wysiłku z mojej strony. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vidkunsen Posted December 9, 2020 Report Share Posted December 9, 2020 Najlepszy wynalazek i najbardziej poszukiwany "towar" młodości - karbid i puszka po kawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts