adam9797 Posted January 18, 2021 Report Share Posted January 18, 2021 WITAM MAM PYTANIE ZAINSTALOWAŁE STALKER OP2.1 WRZUCIŁEM SPOLSZCZENIE GRA IDZIE PO RUS JAK ZMIENIC NA PL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted January 18, 2021 Report Share Posted January 18, 2021 @adam9797 a zajrzyj do opcji gry, tam powinieneś mieć wybór języka. Przeczytaj też 1y post dotyczący instalacji, możliwe, że będziesz musiał zmienić jeszcze w opcjach czcionkę i kodowanie na centralny europejski żeby mod wyświetlał polskie znaki typu ą,ę itd. Ps. Mamy dział z OP 2.1 to tam pytaj jeśli będą problemy, zaraz temat przerzucę. PS2. Nie musisz krzyczeć nie trzeba pisać wszystkiego wielkimi literami, jeszcze jako tako ludzie tu widzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam9797 Posted January 18, 2021 Author Report Share Posted January 18, 2021 Sorki dzieki wielki miałem caps loca jakos tak poszło witam zmieniłem na centralna europe nic nie dało jakies arapskie znaki wyszły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted January 18, 2021 Report Share Posted January 18, 2021 2 godziny temu, adam9797 napisał: witam zmieniłem na centralna europe nic nie dało jakies arapskie znaki wyszły W menu głównym gry znajdź okienko gdzie zmieniasz język, wybierz polski (Polish), dodatkowo zmieniasz kodowanie i czcionkę na Central European. Potem wychodzisz z gry do windowsa i uruchamiasz ją jeszcze raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam9797 Posted January 18, 2021 Author Report Share Posted January 18, 2021 Witam zrobiłem tak jak pan napisał nic z tego znowu zmienia sie na jakies dziwne znaki arabskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 20, 2021 Report Share Posted February 20, 2021 Witajcie . zainstalowałem moda zgodnie z instrukcją bez żadnych dodatków . Niestety imiona NPC wyświetlają się po rosyjsku . Tak ma być czy coś jest nie tak z instalacją? Pomocy!!!! Idę narazie do pieczary więc nie muszę gadać z mutantami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted February 20, 2021 Report Share Posted February 20, 2021 Powinny po polsku. Bo rozumiem, że masz w cyrylicy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 Tak niestety. Gdzie powinien być dodany patch do spolszczenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 Jak dla mnie to wina patcha. Tak jakbyś go nie pobrał w całości i dlatego coś fixuje. Pobierz go jeszcze raz i zainstaluj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 @pietrenko o ile pamiętam to wrzucasz bezpośrednio do głównego folderu moda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 2 godziny temu, tom3kb napisał: @pietrenko o ile pamiętam to wrzucasz bezpośrednio do głównego folderu moda. Tak zrobiłem. Spróbuję jeszcze raz. Mógłby ktoś sprawdzić ile waży ten path Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 Ponowne pobranie i wrzucenie do katalogu z modem patcha spolszczenia nic nie daje. Dziś się przyjrzałem i nazwy npc to nie jest cyrylica tylko jakieś dziwne nazwy . Dialogi , określenie frakcji , ranking npc , opisy przedmiotów są w języku polskim. W opcjach ustawione kodowanie i trzcionkę na europę central. Może mógłby ktoś podesłać tego patcha albo powiedzieć co z tym zrobić, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ignachinio Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 Z tego co pamiętam, to niektóre nazwy NPC były właśnie w tym stylu zrobione i nic z tym nie zrobisz. Ile tego masz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted February 21, 2021 Report Share Posted February 21, 2021 @pietrenko Opis tego "błędu" to rozmowa ze ślepym o kolorach. Wstaw tu zrzuty ekranu, dwóch, trzech takich nazw. Po ich wyglądzie łatwiej będzie ustalić przyczynę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 Dopiero teraz miałem chwilę czasu żeby odpalić moda wychodzi coś takiego. Rozmowa z Wilkiem i screeny z opcji i menu głównego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 @pietrenko ale to odpalałeś jakiegoś starego save-a po wrzuceniu tych spolszczeń? A weź zacznij nową grę i zobacz czy masz ksywy stalkerów normalne czy w krzaczkach. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 @tom3kb moda pobierałem i instalowałem około piątku. Rozpocząłem właśnie nową grę i Astronom wyświetla się ok. Kurde nie wiem o co chodzi. Dzięki za radę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom3kb Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 @pietrenko bo tak to działa w stalkerze. Jeśli nawet dobrze zainstalowałeś spolszczenie, a wczytałeś stary zapis gdy miałeś krzaczki to te postaci by miały takie popsute nicki do końca gry. Dopiero rozmowy z nowymi npcami wyświetlały by prawidłowe nazwy. Ale przy rozpoczęciu nowej gry wszystko powinno działać już prawidłowo. Bo zaczynasz od zera z prawidłową instalacją spolszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 Ale w piątek zacząłem nową grę po instalacji i były te krzaczki a dziś przy nowej grze jest ok . No nic ważne że się naprawiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted February 22, 2021 Report Share Posted February 22, 2021 @pietrenko Przypuszczam, że po postawieniu moda, przed dodaniem spolszczenia go uruchomiłeś i on sobie zapamiętał ksywki w grażdance. Następnie dodałeś spolszczenie i znów moda uruchomiłeś, a on Ci odpowiedział tym co poprzednio zapamiętał. Ale to już nieważne, masz tak jak powinno być, więc powodzenia w grze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietrenko Posted February 23, 2021 Report Share Posted February 23, 2021 Teraz tak myślę że ustawienie czcionki i kodowania na central europe mogło być zrobione po rozpoczęciu nowej gry i dlatego tak się stało. Jeszcze raz piękne dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dezerter06 Posted April 18, 2021 Report Share Posted April 18, 2021 Czesc. Wrzuci ktos poradnik instalacji> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondotier Posted April 18, 2021 Report Share Posted April 18, 2021 @Dezerter06 A to co jest w #1 moda, w spojlerze INSTALACJA to za mało? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wariat Posted April 18, 2021 Report Share Posted April 18, 2021 @Dezerter06 Wszystko jest w 1 poście, jak wspomniał @kondotier, W spojlerze z linkami masz linki do potrzebnych patchy. No chyba że podczas instalacji miałeś jakieś problemy, to powiedz nam dokładniej o co chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dezerter06 Posted April 19, 2021 Report Share Posted April 19, 2021 problem jest taki ze mam grę po rosyjsku, mimo zainstalowania patcha/spolsczenia, ustawienia gry równiez sie nie zachowuja(rozdzielczość, ustyawieni jakosci itp) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts