tom3kb Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia @mirzal a to w stalkerze w ogóle robiło się coś na klawiaturze numerycznej? W Cieniu chyba hud się chowało/włączało -/+ i to tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirzal Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 28 minut temu, tom3kb napisał(a): @mirzal a to w stalkerze w ogóle robiło się coś na klawiaturze numerycznej? W Cieniu chyba hud się chowało/włączało -/+ i to tyle? w stalkerze jest możliwość przypisania do całej (każdego klawisza) klawiatury numerycznej dowolnej funkcji, a nie tylko chowania lub włączania HUD-a.; ja bez tego jak bez - przysłowiowej - ręki 😟 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia @mirzal wygląda na to, że w tej grze niektóre klawisze są przypisane na sztywno i nie da się przebindować. 🤣 Widzę, że leworęczni ludzie narzekają, że nie można ustawiać klawiszy na numerycznej klawiaturze, np tutaj: https://steamcommunity.com/app/1643320/discussions/0/4626980689722523896/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirzal Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 12 minut temu, tom3kb napisał(a): wygląda na to, że w tej grze niektóre klawisze są przypisane na sztywno i nie da się przebindować. 🤣 Leworęczny co prawda nie jestem ale - jak mawiali starożytni - consuetudo est altera natura więc poczekam jeszcze kolejnych (mam nadzieję, że TYLKO) kilka miesięcy, aż to poprawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja Witam tak sobie to czytam o tych leworęcznych, ale jak się nie da, przecież normalnie ustawiasz i działa, o co kaman? Właśnie to poprzestawiałem na numeryczną i wszysko działa, kucanie, w lewo, do przodu itp. Nie rozumieć ja dlaczego się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja @suchy1280 a może po patchach już się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 8 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja (edytowane) Witam no pewnie że się da, normalnie ustawiłem na numerycznej bez problemu. Napiszę przy okazji, dla zainteresowanych, że testuję ten Dlss 4 na serii 40 i robi robotę, chociaż na serii 30 też działa. Wystarczy pobrać nową bibliotekę 310.2.1.0. i wgrać do gry. Działa też na starszych grach, Metro czy Ghost Recon, bo na tych sprawdzałem i działa git, (spora różnica w jakości, ostrości, płynność, obrazu itd ) ale słyszałem, że działa na wszystkich, bądź 90 kilku % gier. 😁 Pozdrawiam. Ps. Świetne światło. O wiele lepsze niż w wersji 3. Edytowane 8 Maja przez suchy1280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja Witam po szturmie na Dugę nie mogę uciec , szturm się zakończył stoimy w strefie helikopter krąży i nic się nie dzieje z godzinę . Jak próbuję odejść od strefy jest komunikat , że zauważono dezertera i pada strzał chyba i ginę . Co jest nie tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy1280 Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja (edytowane) Witać tutaj to dużo składowych. Proponuję się cofnąć z zapisem i sprawdzać pda podczas akcji bo tam są też podzadania, których może nie zrobiłeś. Tam się dzieje. Szybki przebieg akcji do przodu, do przodu. Może coś pominąłeś albo za szybko poszedłeś do przodu albo za bardzo zostałeś w tyle. I normalnie powinieneś mieć przerywnik z Faustem. To tez zależy którą linią idziesz. Jeszcze tak mi się nasunęło na myśl, być może mody coś mącą, bo też tak bywa. Jak używasz. Pozdro. Edytowane 10 Maja przez suchy1280 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja (edytowane) @suchy1280 Dzięki sprawa rozwiązana w strażnicy przed spaniem nie pogadałem z dowódcą . Edytowane 11 Maja przez kanon1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawnyokgora Opublikowano Sobota o 04:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 04:48 Witam Stalkerowych wyjadaczy, jako że do tej pory nigdzie nie trafiłem na potwierdzenie czy ktoś trafił na tą dodatkową misję w Zaton. W żadnym poradniku nie ma jej. Gram w wersji podstawowej na Xbox... Mianowicie : Po misji w Ikarusie z Ward Badge i Tras Senkevych, ( wróciłem z powrotem do dowódcy bazy Ikara) odnowiłem dialog z kpt. Senkevych, stoi teraz na pierwszym piętrze na górze schodów i miałem możliwość dodatkowej pomocy. Opiera się ona na podejrzeniu, że sierżant Chotejew, handlarz, sprzedaje sprzęt bandytom. Robimy rozeznanie i możemy wykonać zadanie na kilka sposobów, np. Nie wydać handlarza. A spotkanie z bandytami podczas przekazywania towarów ma różne ciekawe rozwiązania. Zobacz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas040 Opublikowano Sobota o 17:48 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:48 Witam czy mógł by mi ktoś pomóc mam dobry komp kupiłem stalkera 2 wszystko działało do momentu aktualizacji 1.4 teraz nie mogę odpalić .. przychodzi mi taki raport ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano Sobota o 17:56 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 17:56 @vojtas040Pierwsza i najważniejsza kwestia - masz jakieś mody (nawet te co mają poprawiać wydajność gry)? Jeśli masz to zrób zrzut ekranu folderu z modami, żeby było można zobaczyć jakie masz. Ewentualnie jeśli instalujesz mody przez Votrex'a, a nie ręcznie to mogą być zrzuty z Vortex'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano Sobota o 18:00 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:00 @vojtas040 googlaj ten błąd bo podobno ludzie narzekają na różne bugi i wyloty po tym patchu, w tym przy mocnych nowych kompach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas040 Opublikowano Sobota o 18:51 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Sobota o 18:51 Modów żadnych nie mam ale mam Spawnera ruskiego v 6.4.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano wczoraj o 06:38 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:38 @vojtas040 To wywal spawner i sprawdź czy wtedy ruszy (może być tak, że spawner też musi zostać zaktualizowany pod nową łatkę, żeby działał). Z drugiej strony ja tam bym ruskim spawnerom nie ufał - lepiej ten sobie pobierz: https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/450 Jak gra nadal nie rusza mimo wywalenia spawnera to odinstaluj ją i zainstaluj od nowa. Co prawda będzie się musiała pobrać od nowa, ale wierz mi, warto - mnie po jednej z łatek przestały się zapisy wczytywać bo po premierach łatek klikałem tylko aktualizuj i w końcu coś się w plikach skiepściło. Zainstalowałem grę od nowa i śmiga do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtas040 Opublikowano wczoraj o 10:12 Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:12 Dzięki @Szczepan9205 już działa jak wywaliłem spawnera i sorry za wprowadzenie was w błąd , gra odpalała tylko nie wczytywała zapisów jak u ciebie , dzięki wam za zaangażowanie i pozdrawiam.. pobiorę sobie spawnera z nexusmods... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu (edytowane) Spoiler Witam u mnie po zainstalowaniu ostatniej aktualizacji gra zaczyna się ładować , ale napisy są po rusku , nie dochodzi nawet do menu i wylot . Tak pisze na samym początku uruchamiania gry . Edytowane 20 godzin temu przez kanon1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 19 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu @kanon1022No to reinstall zrób i to powinno załatwić sprawę. I ta sama kwestia o którą pytałem wyżej Vojtasa - masz jakieś mody? Jeśli masz to może być tak, że któryś powoduje problem bo musi być zaktualizowany przez autora do najnowszej łatki i dopóki to się nie wydarzy i nie podmienisz go na zaktualizowaną wersję to będzie Ci się tak działo. Aczkolwiek biorąc pod uwagę to "Shader warmup failed" to prędzej bym powiedział, że jakiś mod co ingeruje w grafikę może coś kiepścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu (edytowane) @Szczepan9205Nie mam żadnych modów , coś wgrywałem w inne miejsce niż ~mods ale już nie pamiętam gdzie . Po reinstalacji gra od nowa , czy da się na starych zapisach i gdzie je znaleść szukałem i nic nie znalazłem . Chyba te pliki dodawałem , ale nie jestem pewien . Nie ładują się shadery na tym ekranie się wyłącza . Spoiler pakchunk99-Windows.utocpakchunk99-Windows.ucaspakchunk99-Windows.pakpakchunk55-Windows.utocpakchunk55-Windows.ucaspakchunk55-Windows.pak pakchunk55-Windows.ucas pakchunk55-Windows.utoc pakchunk99-Windows.pak pakchunk99-Windows.ucas pakchunk99-Windows.utoc Edytowane 17 godzin temu przez kanon1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu @kanon1022Próbowałem rozkminić od czego to jest tym programem, którym sobie wyciągam pliki tekstowe, ale ich nic mi zawartość nie mówi. Jedyne co mi się trochę rzuciło w oczy to, że tam są pliki jakiś czcionek. Nie wgrywałeś kiedyś moda na jakieś inne czcionki czy coś? Pytam bo ja tych pakchunk'ów 55 i 99 w swojej grze nie mam, a mam wersję Steamową (no chyba, że to są jakieś pliki tych bardziej bogatszych edycji gry - ja mam limitowaną, więc nie mam tego co w edycjach Collector's i Ultimate) także co do tych plików to najlepiej niech się wypowie ktoś kto ma edycję Collector's, albo Ultimate. No chyba, masz edycję standardową, albo limitowaną jak ja to wtedy tych plików nie powinno być. W każdym razie - możesz spróbować je wywalić i sprawdzić czy coś to da choć nie sądzę. Natomiast jeśli wgrywałeś coś co nie było oryginalnie dołączone do gry to po odinstalowaniu gry te pliki zawsze tam zostaną - musiałbyś jeszcze raz odinstalować grę, wejść tam gdzie miałeś ją zainstalowaną i jeśli nadal będziesz miał folder S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl, a w nim jakieś pojedyncze pliki to najlepiej usunąć ręcznie ten folder i dopiero wtedy zainstalować od nowa bo bardzo możliwe, że po poprzednim usunięciu i reinstalacji zostały w folderze jakieś pliki, które nie są częścią gry, a jeśli usuniesz pozostałości ręcznie i zainstalujesz grę od nowa to będziesz miał 100% pewności, że masz czystą wersję gry. Zapisy natomiast masz w folderze: C:\Users\TWOJA NAZWA KONTA NA KOMPUTERZE\AppData\Local\Stalker2\Saved Co nie zmienia faktu, że jak odpalisz grę to powinieneś mieć możliwość wczytania zapisów - pamiętaj tylko, że w oknie z zapisami masz 3 sloty z zapisami - jeśli zaczniesz nową grę to automatycznie gra potem będzie domyślnie otwierała zapisy z tego slotu, w którym zapisy są najnowsze i będzie je podkreślała kreską (zajrzyj w spoiler - wrzuciłem tam przykładowy obrazek z obrazów google): Spoiler Jak masz podświetlony Slot 2, to kliknij Q, żeby cofnąć się do Slotu 1 i heja - tam powinny być Twoje stare zapisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) @Szczepan9205 Pliki 55 , 99 są od spawnera , konsoli które dodałem do gry , wgrywałem też pliki engine i z końcówkami ini i cfg . Tylko już nie wiem jakie i jak ich odszukać aby usunąć ręcznie . W folderze z zapisami nic chyba nie mam . Nie mam możliwości wybrania zapisów bo wogóle nie mam menu takiego jak Ty podajesz w spoilerze, gra zaczyna się wczytywać napisy są po rusku i w momencie kiedy powinny wczytywać się shadery grę wywala tak jakby ich wogóle nie było. Taki mam folder saved. Nie mam nic takiego do tego momentu gra się nie wczytuje . Na tym co w spolierze się zatrzymuje i wylot . Spoiler Edytowane 3 godziny temu przez kanon1022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu @kanon1022 Aaa ok. Źle Cię zrozumiałem - myślałem, że możesz wejść w menu ładowania zapisów, a Tobie już grę wywala przed ładowaniem shaderów No to najprostsze rozwiązanie chyba będzie takie: odinstaluj grę i całkowicie wyczyść ten folder w którym była. Potem wejdź w C:\Users\TWOJA NAZWA KONTA WINDOWS (np. Kanon1022)\AppData\Local\Stalker2\Saved (folder AppData jest domyślnie ukryty więc musisz zaznaczyć w Wyświetl->Pokaż opcję Ukryte elementy) i z tego folderu Stalker2\Saved wytnij foldery: Spoiler Weź tylko pod uwagę, że nie musisz mieć u siebie wszystkich folderów, które zaznaczyłem - ja mogę mieć więcej no bo grę przeszedłem raz, a potem kilkanaście razy zaczynałem od nowa, żeby poprawki do spolszczenia sprawdzać. W każdym razie najważniejsze będą te foldery z nazwą Backups w nazwie, folder SaveGames i STEAM (jeśli masz Stalkera 2 na Steamie) - wytnij wszystkie te foldery i wrzuć sobie tymczasowo do jakiegoś folderu na pulpicie, żebyś ich nie zgubił). Jak już je wytniesz to wtedy usuń wszystko co zostało w tym folderze Stalker2 (tylko musisz się liczyć z tym, że przez to później będziesz musiał wszystko od nowa ustawić - czyli grafikę, sterowanie i inne opcje, ale kompa masz bardzo mocnego, więc pewnie grafiki nie musisz ustawiać bo gra Ci działa na maksymalnych ustawieniach). Ja aż tak się nie znam jeszcze na strukturze plików i folderów Stalkera 2, żeby Ci podpowiedzieć, które konkretnie pliki odpowiadają za ustawienia grafiki i sterowania, więc przepadnie Ci to. niestety Obstawiałbym, że pliki w folderze Config za to odpowiadają, ale któryś z nich może też powodować u Ciebie problem z tymi shaderami. Reasumując - jak wytniesz co należy, a później opróżnisz folder Stalker2 to wtedy dopiero zainstaluj grę od nowa, po tym jak się zainstaluje to ją uruchom i zobacz czy skompilują Ci się shadery i dojdziesz do głównego menu - jeśli tak to wtedy wrzuć to co wyciąłeś z powrotem do folderu Stalker2, uruchom od nowa grę i zobacz czy wyszukuje Ci zapisy i jeśli tak to ustaw sobie sterowanie, grafikę i spróbuj wczytać jakiś zapis - jeśli się wczyta no to naprawione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanon1022 Opublikowano 25 minut temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 minut temu @Szczepan9205Dzięki , ale wywalyłem te pliki 55 , 99 , 222 które odpowiadały za spawnera , consolę i jakimś cudem ruszyło tylko trochę w niektórych sytuacjach się przycina np. przy rozmowie z handlarzem na Jantarze działa jak w reaplyu . Teraz po Twoich poradach nie wiem co mam robić reinstal czy grać dalej , ale skoro się zacina to mogło coś jeszcze zostać w grze z poprzednich modów . Jakie mody byś polecał do gry pod ten patch 1.4 , graficzne chyba nie . Wyżej polecałeś jakiś spawner ale u mnie nie chciał działać mody muszą być dedykowane tylko pod patch 1.4 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi