ZapomnialemLoginu Opublikowano 14 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) https://store.steampowered.com/app/2427410/STALKER_Shadow_of_Chornobyl__Enhanced_Edition/ Dołożono efektów graficznych, lepsze tekstury, poprawiono stare błędy, dodano system osiągnięć oraz wsparcie padów (głównie tych do Xbox, ale może też inne?). Ciekawi mnie jak zmieniono postacie w grach i czy będą przez to mniej kukiełkowate? Pod tym względem mocno odstawały nawet od starszych od Cienia gier... Wydanie te będzie dostępne za darmo dla posiadaczy oryginałów zarówno na Steamie jak i GOGu. https://www.stalker-game.com/en/faq Cytat When exactly will S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition be available on Steam, PlayStation, and Xbox? S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition will be available May 20, 2025 on Xbox, PlayStation, and PC on GOG, Epic Games Store, and Steam. All owners of the game will receive a separate edition of S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition in their Steam and GOG libraries, which will be available for download immediately. If you do not have the complete collection, you will receive the updated version only for the games you have in your library. If you don't have any classic S.T.A.L.K.E.R. games in your library and if you want to buy the games or the collection, you'll get the classic three games for free when you purchase S.T.A.L.K.E.R.: Legends of the Zone Trilogy Enhanced Edition. Edytowane 14 Maja przez ZapomnialemLoginu informacja dla posiadaczy starych, oryginalnych wersji 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 14 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja I od razu podstawki podrożały. Czyste Niebo nie jest już najtańsze. xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja Dobrze, że wydając tą wersję Enhanced zostawili na rynku też oryginalne gry bo tak to by było bye bye "20 lat" modów do gier z serii Stalker. ☺️ A możliwości modowania Legend of the Zone to jest śmiech na sali, wystarczy zobaczyć co jest dostępne na mod.io i co modderzy mogą modować w tej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
titanum44 Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja No cóż można rzec, GSC nie dowozi i raczej już nie dowiezie nic dobrego. Wg mnie jedyne co może uratować klimatyczną lecz nudną S2 to chyba mody(zależy czy topowi modderzy się tym wgl zajmą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja Dalej nie kumam zapotrzebowania na kupno kota/powietrza w worku jakim jest steam. Można kupić oryginał i ściągnąc go oraz wypalić ale nie z tzw. chmury. Potem chmura zniknie i twoja kasa oraz zapisane gry także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano Wtorek o 07:21 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 07:21 Porównanie grafiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano Wtorek o 09:57 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 09:57 Jak się włącza to menu? Trochę słabo: Spoiler Nie da się zmieniać nazw zapisów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano Wtorek o 16:52 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 16:52 (edytowane) Pograłem jeszcze trochę. Szczerze mówiąc, to taka okrojona edycja. Brakuje swobodnej kamery (demo_record), nie da się rzucać granatów na dalsze odległości (przytrzymując prawy przycisk myszy), a grafika jest gorsza (poza nielicznymi wyjątkami). Na tę chwilę gra jest gorsza od oryginału. Mam nadzieję, że kiedyś ją poprawią, bo aż szkoda. Sam z chęcią pograłbym nawet w trochę lepszego Stalkera. Ciekawe, jak to wygląda w przypadku Zewu Prypeci i Czystego Nieba. Edytowane Wtorek o 16:54 przez LisKot taka sama cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yascarr Opublikowano Wtorek o 19:27 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:27 Fajne te enhanced edition, takie nie za enhanced... Teksturne mody działają. Tyle na razie zdążyłem sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano Wtorek o 19:45 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 19:45 Znalazłem 4 schowki, których nie da się przeszukać. Wszystkie w Dolinie. 3 w magazynie Bandytów. Kurde nawet schowek Dzika nie działa. Niewidzialne ciała Poltergeistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano Wtorek o 21:11 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 21:11 2 godziny temu, yascarr napisał(a): Fajne te enhanced edition, takie nie za enhanced... Teksturne mody działają. Tyle na razie zdążyłem sprawdzić. Akurat jeżeli chodzi o wszelkie mody, które normalnie by działały w Oryginalnej trylogii to cały niestety smutny pic tych wersji Enhanced polega na tym, że według tego co GSC podaje - żadne mody ingerujące mocno w CCz, CzN czy ZP (czyli np. w fabułę, zadania, lokacje, broń itd.), które wyszły do Oryginalnej trylogii nie będą działały z wersjami Enhanced. Jedyne mody, które będą kompatybilne to będą te, które się pojawią na mod.io, albo w Warsztacie Steama, więc będzie identycznie jak z Legends of The Zone, które wyszły w tamtym roku bodajże na konsole - w Enhanced Edition będą działać tylko najprostsze mody, które konsolowcy już mają i ewentualne, które wyjdą do wersji PC-towych w przyszłości, czyli np. zmienione animacje. dźwięki, modele (tu nie podali czy chodzi o modele NPC-ów, mutantów czy o modele broni), cutscenki/pliki wideo, tekstury i shadery (tu tylko w wersji na PC). Także w takiego Priboja, Złotą kulę, Tajne Ścieżki czy nawet Radiophobię 3 jeśli chodzi o Cień lub Misery czy True Stalkera jeśli chodzi o Zew Prypeci na tych wersjach nie zagramy... No chyba, że modderzy zrobią z wersjami EE to samo co zrobili z oryginałami i za jakiś czas tak zmodują te porty, że będzie się dało przenieść na nie klasyczne mody, ale póki co to GSC trochę pokazało wszystkim fanom oryginałów środkowy palec moim zdaniem Ok, jeśli chodzi o kwestie wizualne to jest lepiej, ale poza tym? Powiedziałbym, że jest tak samo lub nawet gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZapomnialemLoginu Opublikowano Wtorek o 22:44 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 22:44 Ocena każdej gry słaba bo usunięto głosy rosyjskie... ale czy przypadkiem polska wersja takich nie posiada? A tak przedstawia(ła?) się to na Steamie bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano Wtorek o 23:05 Zgłoś Udostępnij Opublikowano Wtorek o 23:05 19 minut temu, ZapomnialemLoginu napisał(a): ale czy przypadkiem polska wersja takich nie posiada? Tylko fragmenty z naszym lektorem są po rosyjsku (w tle), cała reszta jest po ukraińsku. 21 minut temu, ZapomnialemLoginu napisał(a): Ocena każdej gry słaba bo usunięto głosy rosyjskie Głosy to najmniejszy problem (dla mnie żaden), ale reszta... Dziś miałem po raz pierwszy w życiu zielonego żuka na niemodowanej podstawce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano wczoraj o 06:33 Zgłoś Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:33 Tak Liskot, zamiast czastnyj czy bojec lub riadowoj (fonetycznie) słyszysz striłciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) Występuje dziwny błąd z dźwiękiem. Gdy gra się zetnie, wszystkie dźwięki cichną, do nowego ich odtworzenia. Np. dźwięk anomalii lub muzyka w menu głównym. + Często rozmowy przy ognisku brzmią jakby były w jakimś tunelu. @Szczepan9205 W Czystym Niebie też tak jest?: Edytowane 22 godziny temu przez LisKot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepan9205 Opublikowano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu @LisKot Niee. Wiadomo - w Czystym Niebie jest inny interfejs, ale jeśli o menu zapisów chodzi to w CzN jest git: Tylko że ja już w sumie spolszczenia do Czystego Nieba i Zewu Prypeci odgruzowałem, więc możliwe że coś naprawiłem Cienia natomiast w ogóle jeszcze nie odpalałem, ale tam podejrzewam też jest wesoło 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LisKot Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu Jest i 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi