trurl3 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Jeśli chciałbyś mieć możliwość grania na zmianę w podstawową wersję Soc, Soljankę, Zew Monolitu albo jeszcze innego moda, ta porada powie ci jak to zrobić. Wystarczy zastosować się do przepisu i podmienić w grze jeden plik. A oto przepis: Instalujesz Stalkera, jeśli to konieczne patchujesz na v 1.004 i w ten sposób otrzymujesz 'podstawkę' do modów działających na SoC. Potem cały katalog ze Stalkerem-podstawką kopiujesz obok i zmieniasz mu nazwę na nazwę moda np. Soljanka, Zew Monolitu czy co tam masz zamiar instalować, następnie do nowo stworzonego katalogu instalujesz moda (zazwyczaj wystarczy skopiować katalog /gamedata moda, potem kopiujesz tam również podany poniżej plik fsgame.ltx z zamianą plików. Teraz przy uruchomieniu moda powstanie profil z sejwami, screenshotami, plikiem user i logiem nie na dysku C:, ale tutaj, w katalogu gry. To umożliwia posiadanie kilku niezależnych gier na dysku które w żaden sposób na siebie nie wpływają. Bez zamiany pliku fsgame.ltx też jest to możliwe, ale wtedy na dysku C: będzie jeden wspólny profil dla wszystkich zainstalowanych gier i w razie zmiany gry trzeba zmieniać nazwę katalogu /savedgames. Utwórz w notatniku nowy plik tekstowy i nadaj mu nazwę fsgame.ltx. Następnie skopiuj do tego pliku zawartość ramki poniżej i volla! - masz już swój plik $app_data_root$ = true| false| $fs_root$| save\ $game_data$ = false| true| $fs_root$| gamedata\ $game_ai$ = true| false| $game_data$| ai\ $game_spawn$ = true| false| $game_data$| spawns\ $game_anims$ = true| true| $game_data$| anims\ $game_levels$ = true| false| $game_data$| levels\ $game_meshes$ = true| true| $game_data$| meshes\ $game_dm$ = true| true| $game_data$| meshes\ $game_shaders$ = true| true| $game_data$| shaders\ $game_sounds$ = true| true| $game_data$| sounds\ $game_textures$ = true| true| $game_data$| textures\ $game_scripts$ = true| false| $game_data$| scripts\ $game_config$ = true| false| $game_data$| config\ $level$ = false| false| $game_levels$ $game_saves$ = true| false| $app_data_root$| savedgames\ $logs$ = true| false| $app_data_root$| logs\ $screenshots$ = true| false| $app_data_root$| screenshots\ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Dzięki wielkie.Swietna sprawa nie raz mnie to bolało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 30 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Ja sobie radziłem w ten sposób, że kopiowałem podstawkę do innego foldera i na nią instalowałem grę. Tez działało, ale folder z profilem był wspólny dla wszystkich gier i trzeba było przed zmiana gry zmieniać ręcznie nazwę foldera z sejwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobal Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2010 Ja zawsze przenosiłem całe gamedaty i kopiowałem folder z sejwami ale to uciążliwe i czasami się myli.Po za tym gra też jakoś tego nie lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Co z płytą i z jakiego skrutu uruchomie gre? Ten plik to ten sam co w dodatkach do soljanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Jak to co z płytą - z płyty instalujesz SoC jako podstawkę. Ale musisz się potem postarać o No Disc - żeby gra nie wołała o płytę w napędzie. Chociaż właściwie to nie ma większego znaczenia. Jeśli chcesz mieć 3 instancje Stalkera, robisz 3 katalogi. do każdego kopiujesz zawartość katalogu z zainstalowanym SoC. W ten sposób masz przygotowane 3 'podstawki' do modów. Do każdego katalogu z podstawka kopiujesz z zamianą przygotowany według przepisu plik fsgame.ltx Teraz do każdego katalogu wgrywasz sobie innego moda np. Soljanka, Zew Monolitu i Priboj Story. Na pulpit wyprowadzasz skróty od tych gier a przy uruchomieniu każdej z nich, powstaną w każdym katalogu własne profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czernobyl10 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Dobra to kopiuje trzy razy i nazywam soljanka, priboj,zew. Mam wgrane mody to które skruty wyciągam na pulpit bo nie wiem? A link do pliku gdzie jest bo go nie ma w poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trurl3 Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Grę uruchamia plik XR3DA.exe w podkatalogu /bin gry - to do tych plików trzeba zrobić linki na pulpicie. LInku nie ma - wstawianie na hosting pliku tekstowego o wielkości 1kB wydało mi się śmieszne.. Jeśli zrobisz tak jak jest napisane to sam stworzysz sobie ten plik - w opisie masz podane jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ponieważ zawartość pliku fsgama.ltx z pierwszego posta, zrobionego na bazie SoC, mocno rożni się od zawartości takiego pliku w CoP i CS, mam pytanie. Czy czysta podmiana jest dopuszczalna, a jeśli nie, to czy zmiana treści linii odpowiedzialnej za miejsce zapisu będzie wystarczająca? Lub co jeszcze zrobić, aby zapisy były w katalogu gry. Pytanie istotne stąd, że coraz więcej modów jest na inne podstawki niż SoC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Кристофер (Kpuc) Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Tak, zmieniasz tylko linijkę/ścieżkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Dzięki, ale trurl3 obciął jeszcze trochę na dole. To wpływu mieć nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi