Skocz do zawartości

Początek gry?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na forum jestem nowy więc proszę o zrozumenie jeśli zły dział czy jest już taki poradnik. To tak, w SoCa grałem jakiś miesiąc po wydaniu i nic już z niego nie pamiętam, a ostatnio znalazłem płytkę z grą i od razu zainstalowałem. Zagrałem początek, czyli spotkanie z Sidorowiczem, misja od Wilka i potem się zagubiłem uciekałem przed dzikami a potem wpadłem pod ogień wojskowych stalkerów (z tego co pamiętam to oni strzelają bez ostrzeżenia) bądź wojska. Więc tutaj moje pytanie: jak zacząć grę? Chodzi mi o jakieś podpowiedzi dotyczące staru, jak wykonać pierwsze misje, jakieś przydatne znajdźki, bronie czy naboje, pójść do kogoś? Pomocne ciekawostki które sprawią że będę mógł spokojnie grać i wiedzieć co robić. Z góry dziękuję.

Witaj, ja zawsze zaczynam od misji Odbicia ATP od bandytów tam zbierasz trochę broni i sprzedajesz Sidorowi. Następnie idziesz gdzie już fabuła każe, sprawdzaj każdego trupa nieraz dają namiary na niezłe schowki, i sam chodź i szukaj artefaktów najczęściej jest ich od groma w miejscach gdzie jest dużo anomalii z dala od ludzi.

Na początku najlepiej używać strzelb na śrut i broni takich jak Viper-5 ponieważ amunicja jest dosyć tania i łatwo zbierać ją z bandytów, potem już w miarę upływu fabuły będziesz miał już dostęp do lepszych pukawek takich jak IL 86 , GP37, AS WAL , WINTOREZ itd. Pancerz to już musisz sam decydować albo idziesz w ochronę od anomalii albo od pocisków wybuchów itp.

• Dodatnia 1

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze pytanie: ma tą misję mam iść sam czy z tymi stalkerami? Czy da się pójść samemu i zrobić to po cichu? I jeszcze jedno: z tego co pamiętam w tej wiosce stalkerów na początku to był jakiś dobry pancerz. Tam jakoś się wchodziło po drabinie tam zaraz za Wilkiem i jakoś szło się na prawo i po dachu i wskakiwało się na dach następnego domu i tam była dziura w dachu chyba i tam był ten pancerz. Nie sprawdzałem tego bo zapomniałem. I jak dobrze pamiętam to nie na wszystkich patchach jest. Mam patch 1.006.

Cytat

Mam jeszcze pytanie: ma tą misję mam iść sam czy z tymi stalkerami? Czy da się pójść samemu i zrobić to po cichu?

Z tego co pamiętam to możesz to zrobić po cichu po prostu iść od tyłu Wilk płaci za wykonanie roboty czyli za zlikwidowanie wszystkich bandytów wybór jest twój.

Cytat

I jeszcze jedno: z tego co pamiętam w tej wiosce stalkerów na początku to był jakiś dobry pancerz. Tam jakoś się wchodziło po drabinie tam zaraz za Wilkiem i jakoś szło się na prawo i po dachu i wskakiwało się na dach następnego domu i tam była dziura w dachu chyba i tam był ten pancerz. Nie sprawdzałem tego bo zapomniałem. I jak dobrze pamiętam to nie na wszystkich patchach jest. Mam patch 1.006.

Możliwe nie spamiętam tych wszystkich schowków ale warto sprawdzać strychy i piwnice domów :)  

mustefaga - na Kordonie, mod prowadzi Cię za rączkę ( w dalszy graniu też). Zadania masz w PDA, a bieżące jest podkolorowane. Możesz je brać i w międzyczasie szukać po strychach i piwnicach. Po wzięciu zadania konieczny zapis! Jak coś nie pójdzie jak należy, zawsze masz od czego zacząć.

Idąc na ATP, zrób sobie zapis przed rozmową ze stalkerami. I teraz wybierz opcję działania samodzielnego skończ i zapisz. Wróć do zapisu sprzed rozmowy i zagraj z ich pomocą. Zapisz!

Po zakończeniu obu rozegrań, dalszą grę poprowadź z zapisu rozegrania, które przyniósł Ci lepszy efekt. Tak możesz robić każde zadanie o dwu, lub więcej możliwościach.

Pytaj stalkerów o pracę, ale zawsze przed taką rozmową zrób zapis. Jak Ci się robota nie spodoba, zawsze do zrobionego zapisu możesz wrócić.

I dlaczego, od razu chcesz dodawać mody pogodowo - teksturowe? Ich zalety poznać można, dopiero po grze na czystej podstawce. Tym bardziej, że jak sam piszesz, z gry w SoC niewiele pamiętasz.

Jeżeli chodzi o ten pancerz na dachu, to za Wilkiem jest drabina na strych, trzeba wejść na górę i tak kombinować żeby po "parapecie" od okna strychu przejść w prawo aż do momentu w którym można wskoczyć na dach. Te akrobacje robisz "nad głową" Wilka.  Z dachu przeskoczyć na kolejny dom i szukać w jego dachu dziur. O ile pamiętam są dwie. W którejś powinny być skrzynie a po rozwaleniu wypaść kombinezon. Lub nie xD

W dniu 12.06.2014 o 19:33, kondotier napisał(a):

mustefaga - na Kordonie, mod prowadzi Cię za rączkę ( w dalszy graniu też). Zadania masz w PDA, a bieżące jest podkolorowane. Możesz je brać i w międzyczasie szukać po strychach i piwnicach. Po wzięciu zadania konieczny zapis! Jak coś nie pójdzie jak należy, zawsze masz od czego zacząć.

Idąc na ATP, zrób sobie zapis przed rozmową ze stalkerami. I teraz wybierz opcję działania samodzielnego skończ i zapisz. Wróć do zapisu sprzed rozmowy i zagraj z ich pomocą. Zapisz!

Po zakończeniu obu rozegrań, dalszą grę poprowadź z zapisu rozegrania, które przyniósł Ci lepszy efekt. Tak możesz robić każde zadanie o dwu, lub więcej możliwościach.

Pytaj stalkerów o pracę, ale zawsze przed taką rozmową zrób zapis. Jak Ci się robota nie spodoba, zawsze do zrobionego zapisu możesz wrócić.

I dlaczego, od razu chcesz dodawać mody pogodowo - teksturowe? Ich zalety poznać można, dopiero po grze na czystej podstawce. Tym bardziej, że jak sam piszesz, z gry w SoC niewiele pamiętasz.

Okej, tego nie zapamiętam ale sobie skopiuję do notatnika czy coś. Dzięki wielkie.

W dniu 13.06.2014 o 07:34, MiedzianeJaja napisał(a):

Jeżeli chodzi o ten pancerz na dachu, to za Wilkiem jest drabina na strych, trzeba wejść na górę i tak kombinować żeby po "parapecie" od okna strychu przejść w prawo aż do momentu w którym można wskoczyć na dach. Te akrobacje robisz "nad głową" Wilka.  Z dachu przeskoczyć na kolejny dom i szukać w jego dachu dziur. O ile pamiętam są dwie. W którejś powinny być skrzynie a po rozwaleniu wypaść kombinezon. Lub nie xD

Tak, wiem ten pancerz już mam.

W dniu 13.06.2014 o 12:27, tom3kb napisał(a):

Moim zdaniem nie ma co cudować. Jako "początkujący" stalker powinniśmy chwytać się każdej roboty dodatkowo jak najwiecej szwędać się po lokacjach i wszystko się pięknie nam rozwiąże.

Nie wiem, spróbuję i tak muszę zacząć od nowa bo totalnie wypadłem z wprawy gier rpg i fps, po prostu zapomniałem zapisywać i zwaliłem całą grę gdy doszedłem na wysypisko na spotkanie z jakimś gościem już sam nie wiem kim.

• Gość zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając z tej strony, zgadzasz się na nasze Warunki użytkowania.