OldMan Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Skoro tak to jak możesz wstaw jeszcze wiatrak 120mm na górę obudowy. Powinno (ale nie musi) być tak, że ilość wtłaczanego powietrza i wypychanego powinna być taka sama. Czyli u Ciebie wtłaczają dwa wentylatory z przodu i jeden z dołu a wypycha tylko dwa z tyłu i na górze. Moim zdaniem warto dołożyć jeszcze jeden na górze ale diecezja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 2 godziny temu, OldMan napisał: Czyli u Ciebie wtłaczają dwa wentylatory z przodu i jeden z dołu a wypycha tylko dwa z tyłu i na górze. Tak właśnie jest. 3 wentylatory (z filtrami) wtłaczają zimne powietrze do obudowy, a 2 wyciągają ciepłe powietrze na zewnątrz. Jest to Pozytywny obieg powietrza i cechuje się tym, że nadmiar wtłoczonego powietrza wyłazi wszystkimi dziurami w obudowie na zewnątrz. Jest to przeciwieństwo Negatywnego obiegu, gdzie więcej wentylatorów wyciąga powietrze niż wtłacza, i wtedy powietrze jest zasysane (razem z kurzem) do obudowy. Ty proponujesz mi Obieg Neutralny, gdzie tyle samo wentylatorów wtłacza i wyciąga powietrze. Próbowałem go, ale lepiej jest tak jak mam teraz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2018 Moje "autorskie" przeróbki obudowy za pomocą brzeszczotu, kombinerek, przecinaka i młotka zdały egzamin w upałach. I tak oto zaoszczędziłem trochę kasy na kupnie nowej obudowy Grając dzisiaj w Powrót Szramy, karta graficzna osiągnęła max. temperaturę 52 stopnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 No, wreszcie znalazłem odpowiednią obudowę To chyba nowość, bo wcześniej jej nie widziałem, a szukałem dokładnie. Idealna nie jest, ale za takie pieniądze nie ma co przepierdywać https://allegro.pl/ibox-chiron-93-duza-obudowa-gaming-dla-graczy-led-i7417958727.html?fromVariant=7078219170#thumb/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnieciu Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zerknij jeszcze na tą nowinkę: https://www.silentiumpc.com/pl/products/armis-ar3-tg/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 26 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Dzięki @Mnieciu, ale już kupiłem. Za dużo jest tych obudów do wyboru i jak zacznę się zastanawiać, to do jesieni nie kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Poczytałem obejrzałem powiedziałem Ci moje zdanie. Firma iBOX nie kojarzy mi się z obudowami ale widać, że tym razem chłopaki się postarali Gdyby coś pomogę przekładać sprzęt ale to już wiesz. Gratuluję decyzji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Kilka słów o mojej nowej obudowie iBOX CHIRON 93. No cóż, nie jestem z niej do końca zadowolony. Fakt, wygląda świetnie, jest duża (karta graficzna mieści się bez problemu) i dobrze pomyślana, jakość wykonania jest dobra, jest przewiewna (temperatury mam mniejsze niż w starej obudowie, gdzie miałem więcej wentylatorów) i ma miejsce na napęd DVD. Jednak wentylatory LED są jak dla mnie zbyt głośne. Są wyraźnie słyszalne, co w starej obudowie nie miało miejsca. Jest takie powiedzenie - "Co tanie to drogie". Święte słowa, teraz muszę dokupić regulator obrotów i @OldMan postara się to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 1 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 19 minut temu, smox napisał: Jest takie powiedzenie - "Co tanie to drogie". Święte słowa, teraz muszę dokupić regulator obrotów i @OldMan postara się to ogarnąć. Święte słowa ! Myślę, że temat ogarniemy i dopiero wtedy będziesz zadowolony na 100% 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 No i w końcu obudowa spełnia moje wymagania. Został dodany regulator obrotów sterujący 3 podświetlonymi wentylatorami z przodu, uszczelki pod szybę, wymieniłem wentylator no name z tyłu obudowy na be quiet i dodałem 2 wentylatory tej samej firmy 140 mm na górę. Jest cicho, a jednocześnie temperatura nie wzrosła Nie zrobił bym tego bez pomocy @OldMana, któremu chciałbym tutaj bardzo podziękować. Kolory - jest ich 7 i można regulować intensywność świecenia. Służy do tego pilot. Jest też 12 opcji automatycznej zmiany oświetlenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 No no @smox ślicznie to wygląda Ciesze się, że mogłem pomóc a jeszcze bardziej z tego, że jesteś zadowolony z obudowy. p.s. Oprócz oświetlenia podoba mi się, że obudowa co wyraźnie widać jest bardzo przestronna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 Dzięki @OldMan Zapomniałem dopisać, że kartę graficzną też mam podświetlaną z całą paletą kolorów. Można dopasować do wentylatorów. Co prawda mało z tego korzystam, ale jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OldMan Opublikowano 14 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 @smox Pamiętaj, że patent na sterowanie wiatrakami jest mój i jakby coś zdradzamy go za kaskę i dzielimy 50/50 bo testy przeszły u Ciebie A tak na poważnie tak sobie pomyślałem, że warto by było trochę rozświetlić Twoją obudowę taśmą LED RGB. Można by zamontować u Ciebie taką taśmę pionowo na wysokości wiatraków z przodu obudowy tylko wewnątrz pod szybą. Zaznaczyłem to czerwonymi kreskami. Można też dodać taką taśmę jak na zdjęciu. Na sterowniku oświetlenia masz jeszcze jedno wolne gniazdo RGB. Koszt 50 cm taśmy RGB 30/50 to 17,50 zł w dobrym sklepie i to wszystkie koszty. Wiem co dalej gdyby coś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 14 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2018 41 minut temu, OldMan napisał: tak sobie pomyślałem, że warto by było trochę rozświetlić Twoją obudowę Dzięki za propozycję, ale jak dla mnie, to to co jest w zupełności wystarczy. Mam już 30 cm pasek LED, który był z zestawie. Dałem go na górę i starczy, i tak jasność świecenia mam na minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 21 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Mała zmiana. Zasilacz z OCZ StealthXtreme 600W na be quiet! SYSTEM POWER 9 700W Obudowa z iBOX CHIRON 93 na be quiet! Pure Base 600 Window Orange To na razie koniec zmian 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Czyli że teraz trzeba zmienić nazwę tematu, bo to co powstało już staruszkiem nie jest . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Może podtytuł roboczy: "Staruszek Smox* a jego sprzęt". * jest ode mnie starszy o 4 lata! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 22 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Macie rację To już nie jest "staruszek". Teraz to dziarski "młodzieniec" ze średniej półki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Na jednym forum o tematyce komputerowej wziąłem udział w dyskusji o zasilaczach i dowiedziałem się, że wiele znanych firm nie produkuje tych zasilaczy. Wszystkie ich zasilacze są projektowane i produkowane przez chińskich producentów takich jak Sirfa czy FSP. Oni tylko dają na to swoją naklejkę i marketing. Do takich firm należy - be quiet!, Corsair, SilentiumPC, Thermaltake, Antec, EVGA, XFX itd. Przyznaję, że to dla mnie szok! Kupując zasilacz - be quiet! SYSTEM POWER 9 700W myślałem, że kupuję dobry, niemiecki zasilacz, a okazało się, że kupiłem całkowicie chiński produkt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Niestety to fakt - aczkolwiek FSP jako takie jest solidne. Co do przyszłych zakupów to zawsze polecam sprawdzić stronę jonnyguru - jest to portal w zasadzie poświęcony tylko zasilaczom, a twój wypada dobrze: http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story6&reid=476 S! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Dzięki @R4KET za zainteresowanie i słowa otuchy odnośnie tego zasilacza Niestety nie znam angielskiego, więc sobie nie poczytam, a szkoda. Jakie zasilacze mają najwyższe oceny na tym forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4KET Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Notowanie chyba z końcówki 2017 roku - w zasilaczach zasadzie już nie ma większych innowacji, więc lista aktualna: edit:// Co do notowań ze strony jonnyguru, to jako takiego raczej nie ma rankingu - ale w zasadzie konstrukcje bazujące na rozwiązaniach od Seasonic czy Super Flower przeżyją kilka komputerów. Edytowane 15 Października 2018 przez R4KET 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 15 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Dzięki @R4KET. W przyszłym roku będę składał nowego kompa i kupię zasilacz Seasonic. Zasilacze tej firmy polecane są też na innym forum komputerowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkk7 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Tak zupełnie na boku powiedzenie "chińszczyzna" powoli odchodzi do lamusa , produkują coraz lepsze rzeczy i wysokiej jakości. Wystarczy śledzić rozwój i popularność ich smartfonów, większość to markowe produkty. Podobnie wygląda z inną elektroniką, oczywiście zdarzają się jeszcze bublowate produkty produkowane na skalę masową za przysłowiowy grosz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yossarian Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Tutaj w pełni się zgodzę z @mkk7 . Pracowałem swojego czasu w znanej marce elektronicznej. W Chinach zaczęli podobną produkcję, ale na początku było to takie badziewie, że mieli problem to sprzedać na własnym rynku. Jednak z czasem coraz bardziej podnosili jakość swoich wyrobów, które w końcu dorównywały produktowi europejskiemu. Przy cenach jakie proponowali, nie muszę tłumaczyć czym to się skończyło. Najpierw wygryźli konkurencję z rodzimego rynku, a później zaczęli ekspansję na skalę światową. Doprowadziło to do zamknięcia kilku zakładów tejże marki na terenie Europy, z powodu odpływu odbiorców. Poza tym tak na logikę, żadna szanująca się firma nie zgodzi się na otwarcie produkcji gdzieś, gdzie nie będą przestrzegane jej restrykcyjne normy. Tak więc nie ma się co obawiać chińskiego wykonawstwa, jeżeli chodzi o znane marki. Do lamusa odchodzi też pojęcie "niemieckiej jakości". Nie tak dawne afery w ich branży motoryzacyjnej wyraźnie o tym świadczą. I na zakończenie powiem największą herezję pod komputerowym słońcem. Tylko RAZ miałem markowy zasilacz. Pozostałe które użytkowałem i użytkuję aktualnie, trudno tak nazwać. Nic mi nie eksplodowało, nic się nie spaliło i nie pociągnęło za sobą reszty. Wiem, miałem szczęście Nie znaczy to, że chcę zniechęcać do kupna markowych zasilaczy. Ale jak każda rzecz one też się psują, tyle że jest to mniej prawdopodobne w określonym czasie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi