Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Witam serdecznie Męczę się od kilku dni z pewnym problemem dotyczącym Stalkera Cień Czarnobyla. Oryginalny stalker, w którego już kilka razy grałem. Jednak teraz magicznie nie mogę. Wyskakuje mi komunikat "A required security module can not be activated. This program can not be executed." Widziałem już posty z tym problemem lecz żadne z rozwiązań nie pomaga. Może jakimś cudem ktoś znalazł nowe rozwiązanie problemu. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Win7 64bit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Teraz, kiedy ta gra jest udostępniana w wersji cyfrowej, jest nowy system aktywacji. Może to on Ci ją blokuje. Zapytaj na Steamie czy nie blokuje Ci klucza aktywacji. Inne wyjście, to podmiana silnika gry na ten który kiedyś był cziterski i pozwalał uruchamiać grę bez płyty. Skoro masz oryginalną grę, to nie będzie piraceniem. Na forum jest temat z adresami do pobrania tych silników i wyjaśnienia który pobrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 A patrzyłeś w ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) tom3kb Tak tak, patrzyłem Żadnych wirtualnych napędów nie mam itd. Aktywacja sterownika też nie działa a systemu nie chcę przeinstalowywać. Chciałem te repacki ogarnąć ale już ich niestety nie można pobrać Ciekawostka Na laptopie brata działa bez problemu a ma ten sam system. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Wotan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbiNeKhorn Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan a czy na jego lapku jest ta sama wersja co Ty zainstalowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Kondotier Podmieniłem silnik i działa, także wielkie dzięki! Niestety pojawił mi się kolejny problem Rozdzielczość mojego monitora to 1280x1024. Gra uruchamia mi się w jakieś dużej rozdzielczości i wyskakuje mi powiadomienie, że monitor nie obsługuje tej rozdzielczości. Okej fair enough, więc chciałem zmienić to w plikach gry i nie ma nigdzie pliku odpowiadającego za ustawienia graficzne (typu user.ltx) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan Pytanie @AbiNeKhorn bardzo uzasadnione. Tej samej podstawki nie uruchomisz na dwóch różnych komputerach, bo jest przypisana do kompa pierwszego ustawienia. Przecież rozdzielczość monitora masz Opcjach ustawień. Tak się wyświetla po pierwszym uruchomieniu. Chyba tyle już wiesz, że musisz to dopracować do siebie. Ten silnik eliminuje tylko konieczność uruchamiania moda z płytą i zwiększa ilość wykorzystywanego RAM. Radzę też zrobić zmiany w fsgame.ltx aby katalog z zapisami znalazł się w kat głównym gry, a nie w Moich dokumentach jak masz teraz. Trzeba zrobić nową grę i nowe ustawienia. Jak skończysz grać w grę, to tę podstawkę potraktuj jak świętą krowę. Do postawienia moda rób jej kopię, nazwę zmień na nazwę moda i zrób nowy skrót pulpitowy. Wszystko szczegółowo jest opisane na forum, w dziale dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan a nie masz jakiejś bida grafiki z Intela, gra ci się włącza w ogóle, wchodzisz do menu czy szary ekran. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @kondotier @tom3kb Gra mi się uruchamia, ale nie ma ekranu. Wyskakuje mi takie cuś Normalnie dźwięk jest. Spróbowałem we właściwościach uruchomić w rozdzielczości 640x480 i też nic W folderze z zainstalowaną grą nie ma pliku typu config czy user Nawet otwierałem większość plików notatnikiem i nie mogłem znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @tom3kb Z jego profilu wynika że ma GTX970 i dobry procesor. Chyba dopiero startuje w stalkerzeniu, stąd ta nieporadność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @kondotier W stalkera gram od kilku lat, ale nigdy nie miałem takich problemów z grą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan a zajrzyj do Moich Dokumentów i folderu Stalkera i zobacz plik user.ltx i czy tam nie zmienisz rozdziałki. Ja mam na wsi kompa z badziewaną integrą i mam podobne problemy jak gra ma ustawioną jakąś swoją rozdzielczość startową i jest ona inna niż natywna monitora, u mnie np 1024x768. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan W podstawkach stalkera katalog z zapisami jest w Moich dokumentach. Tam masz logi i user.ltx. Skoro grasz tak długo, to powinieneś to wiedzieć. Dlatego dałem propozycję zmiany w pliku fsgame.ltx. Pierwszą linię z takiej: $app_data_root$=true|false|C:\|Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\ zmień na taką: $app_data_root$=true|false| $fs_root$|ZAPISY\ W katalogu głównym gry dostaniesz nowy kat ZAPISY a w nim logi zapisy i screeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 User.ltx -> fullscreen off. Odpal, zobacz w jakiej rozdzielczości wystartuje, zmień na taką, jaką chcesz, włącz pełny ekran i po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Może latka/path no DVD pomoże. https://www.gamecopyworld.com/games/pc_stalker_shadow_of_chernobyl.shtml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Zrobiłem jak wspomniał @kondotier i @Sierioża Gra normalnie się uruchomiła i działa. Musiałem jeszcze refresh_60hz ustawić na on. Niestety każde wejście w opcje gry powoduje crasha, także pogram sobie chyba na standardowych ustawieniach Łatka spowodowała, że gra się nie uruchomiała. Na szczęście zrobiłem backupa Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Wotan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Niekoniecznie na standardowych - w user.ltx możesz je zmienić. Jeśli korzystasz z kijowej przejściówki DSUB-DVI tak jak ja, to się zdarzają takie przeboje. Innym winowajcą może być właśnie odświeżanie ekranu. Polskiej wersji opisu co do czego i dlaczego tutaj wstawić nie mogę, niemniej - jeśli radzisz sobie z angielskim, to tu masz opis poszczególnych ustawień: http://www.tweakguides.com/STALKER_7.html 37 minut temu, Wotan napisał: każde wejście w opcje gry powoduje crasha Z ciekawości: z jakim logiem...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Sierioża Uuu a to się przyda Z angielskim sobie radzę bez problemu więc sobie to ogarnę Crashe były bez żadnego komunikatu Coś przed chwilą pozmieniałem w opcjach i teraz mam zamiast crasha brak odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Teraz, Wotan napisał: Crashe były bez żadnego komunikatu Do pulpitu? Jeśli tak, to zaraz po wylocie otwórz notatnik i ctrl+v, następnie wklej to tu. Lub zerknij do folderu w którym masz user.ltx, wejdź do kolejnego - logs, a następnie otwórz notatnikiem plik .log. I pochwal się jego zawartością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Tzn. crashy już nie ma Zamiast tego jest brak odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 @Wotan Mówi się trudno, za dużo było już w grze grzebane, to może szaleć. Jedyne wyjście to reinstalacja i od razu ten silnik bez płyty. Jeszcze można zrobić taką kombinację. Skopiować grę brata na pendrajwa i u siebie wkleić na dysk lub partycję niesystemową. Przed kopiowaniem gry, można zrobić ustawienia dla Twojego kompa. Zmienić nazwę katalogu na jakąś swoją i wgrać nowy silnik, zmiana w fsgame.ltx, nowy skrót pulpitowy. Sądzę, że takie coś powinno zadziałać prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Chyba zdecyduję się na kupienie stalkera na gogu za 8zł Bo generalnie mam go na płytce. A na platformie raczej będzie działać bez problemu. Ale słyszałem, że stalker na platformach ma problemy z modami, dlatego się jeszcze zastanawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 @Wotan Poczytaj jak to jest z downgrade Stalkera na wersji GoG bo jeśli są problemy z zmianą patcha na starszy to w większość modów nie pograsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Well Zakupiłem stalkera na gogu Działa bez problemu, a jeśli chodzi o mody to na razie testuję autumn aurora i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Na razie testujesz AA, ale również "na razie" nie narzekasz Ale trzymam kciuki, może problemy Cię nie dosięgną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi