toldi Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Kurde pamiętam jak miałem taką rurke i strzelałem z kolegami z dzikiego bzu takich kuleczek i nic nam nie było https://mamdziecko.interia.pl/zdrowie/news-uwazaj-na-barszcz-sosnowskiego,nId,2602950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 @toldi Przypuszczam, że i rurkę miałeś z dzikiego bzu. Jego grubsze gałęzie po wyciągnięciu takiej jakby waty są rurkami. A owoce, czarne kulki akurat do nich pasują. Tak kwiatowe baldachy bzu, jak i później owoce są jadalne. Baldachy w cieście naleśnikowym, to rarytas w rejonie Cieszyna. A Barszcz Sosnowskiego to całkiem inna para kaloszy. Może na zdjęciu jego baldachy trochę przypominają baldachy dzikiego bzu, ale już w rzeczywistości trudno obie rośliny pomylić. W gorące dni, barszcz można nawet wyczuć zapachem, czego nikomu nie życzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z barszczu na 100 proc a kulki były z dzikiego bzu,mieszkam na wiosce u nas jest taki pałac i za tym pałacem jest tego od groma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Jesion - razem z Barszczem Sosnowskiego do Polski z Rosji (PRL - ZSRR) dostała się hybryda/mutacja Jesionu Wyniosłego która miała dawać drewno na meble i być tania w eksploatacji - szybko rosnąć. Rozplenia się to jak pokrzywy, drzewo jest bardziej kruche niż orzech włoski, nawet do kominka się nie nadaje. Rolnicy i sadownicy plują (i niszczą jego sadzonki) na niego tak samo jak na barszcz, jedyny plus - nieszkodliwy dla fauny i ludzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 43 minuty temu, toldi napisał: Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z barszczu To byście mieli "gęby" poparzone jak nic, barszczu nawet nie trzeba dotykać, jego opary są groźne. A jak ty mówisz, że robiliście z niego dmuchawki, to prawdopodobnie oparzenia dróg oddechowych byłyby gotowe. także na bank strzelaliście z innej rośliny, a takich z grubymi pustymi łodygami nadającymi się na dmuchawki jest całkiem sporo i to podobnych do barszczu, do tej ze zdjęcia z artykułu. @vidkunsen o jesionów to też się co roku pędów nawycinam, a szybko rośnie skubany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czujny Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 50 minut temu, toldi napisał: Ja ci mówie kondotier że rurke robili my z barszczu na 100 Zapewne pomyliłeś rośliny. Podejrzewam, że zrywaliście najzwyczajniej Koper, którego wygląd może łatwo zmylić. Ty widziałeś chociaż jak wyglądają oparzenia po zetknięciu się z barszczem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Są w sieci różne stronki z podobnymi roślinami do Barszczu sosnowskiego to sobie można pooglądać, a różnice na pierwszy rzut oka nie są za duże, np: http://barszcz.edu.pl/tag/rosliny-podobne-do-barszczu-sosnowskiego/ http://barszcz.edu.pl/jak-odroznic-barszcz-sosnowskiego-od-innych-roslin/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Być może sie pomyliłem przejde sie tam i cykne zdjęcie to wam chłopaki pokaże,bo może to ten pospolity barszcz(niewykluczone) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 6 minut temu, toldi napisał: bo może to ten pospolity barszcz(niewykluczone) I całe szczęście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Trochę się spóźniłem, bo szukałem obrazków, ale skoro nie wyglądaliście jak na tym zdjęciu to był to barszcz zwyczajny. A pomylić je jest bardzo łatwo. Barszcz Sosnowskiego Barszcz zyczajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toldi Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Narazie leje także musze poczekać z zdjęciem tego barszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 A tymczasem za miedzą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 @vidkunsen za miedzą, czyli że u Ciebie taki? Ja u siebie się z nim się borykam już od zeszłego roku, opryskałem porządnie i jakieś 70% zginęło, teraz znowu opryskam i jak coś zostanie to wykopie korzenie, wysusze i spale, bo to jedyna opcja. Jak korzeń wykopać i wyrzucić to znowu będzie rósł. A korzeń to ma gruby jak chrzan i niełatwo się go pozbyć. Rozpoznać go łatwo - czuć woń siana, i ma ogromne postrzępione, ciemnozielone liście. Ale kwitnie podobnie jak koper polny, więc łatwo pomylić. Tyle że barszcz rośnie naprawdę ogromny w porównaniu do kopru polnego. Gdyby ktoś miał "przyjemność" to spotkać, to za nic nie radze się zbliżać. Szczególnie w słoneczne, upalne dni, gdyż wtedy wydziela z siebie najwięcej toksyn i można się poparzyć nawet go nie dotykając. A ten gość z filmiku? No, koper tak wysoki nie rośnie, więc prawdopodobne że barszcz. Ale trzeba mieć coś z głowa, bo normalny człowiek by nie podszedł. Moim zdaniem lepiej stosować się do środków ostrożności a nie wzorować na cwaniakach z YT, których informacje nie zawsze mają coś wspólnego z prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Ty dbasz o to by się nie rozplenił tam nie, brak kasy i władza nie dba o bolączki prowincji, w stolicy nie rośnie więc nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Nie wiem jak jest tam, faktycznie, ale moje prezesłanie kierowałem do tych którzy nie wiedzą jak w takiej sytuacji zachować. Może komuś mój wpis pomoże a jakby ktoś chciał zapytać to odpowiem, Tobie też, @vidkunsen. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Miałem z tym do czynienia i unikam wszelkiego kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Rozmieszczenie Barszczu Sosnowskiego w Polsce, może komuś się przyda: http://mapa.barszcz.edu.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi