vidkunsen Opublikowano 10 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2019 Tytuł oryginalny: Рассвет Чернобыля Platforma: Cień Czarnobyla 1.0006 Data premiery: 10.11.2019 r. Autor: ShavelNew OPIS: Spoiler Podstawowym celem moda jest stworzenie żywej i unikalnej Zony. Wprowadza wiele nowych aspektów, poczynając od zmienionej oprawy graficznej, a kończąc na ukrytym wątku fabularnym. Główne zmiany: ukryty wątek fabularny z najemnikiem Szramą w roli głównej, nowe tekstury oraz zmieniona grafika, nowa pogoda, nowe kombinezony oraz broń, nowe dźwięki, nowe postaci, zmieniony interfejs. GALERIA: Spoiler INSTALACJA: Spoiler Poprawna kolejność instalacji: 1. Cień Czarnobyla 1.0006 2. Do głównego katalogu gry kopia folderów modyfikacji: gamedata, bin (ze zgodą na zamianę oprócz pliku XR_3DA), mods i JSGME (nie zapominamy zrobić wcześniej kopii bezpieczeństwa naszych folderów bin i mods). 3. Kopia folderu rus z przemianowaniem na pol. 4. Do gamedata/config kopia pliku: localization.ltx 5. Z gamedata/config/weapons usuwamy folder WePack i zastępujemy go:WePack.7z z paczki. 6. Tworzymy skrót na pulpicie naszego XR_3DA (z niego odpalamy moda). LINKI DO POBRANIA: Spoiler 1. Mod https://yadi.sk/d/7sybGuxo4QoZPQ Źródło: synthria.ru 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Рассвет - literalnie przetłumaczony oznacza m.in. jutrzenką, świt i wszystkie określenia związane z początkiem dnia. Ale również całkiem dobrze może być zrozumiany i przetłumaczony w sensie literackim, jako narodziny, początek, powstanie i inne określenia dotyczące jakiegoś początku. I tak chyba powinno być przy tłumaczeniu nazwy tego Moda. Czyli Narodziny Czarnobyla. Czarnobyla, a nie Piołunu, bo nazw i nazwisk odprzedmiotowych się nie tłumaczy. Ksywki już tak. Bo tak jak w tym przypadku, tytuł został wypaczony i stał się niezrozumiały. Polska nazwa Czarnobyla, to Czernobyl. Czernobylem nazywano na Ukrainie roślinę znaną nam jako piołun. Rośliny narkotycznej, na bazie której robiono absynt, po którym następował odlot. Czarno przed oczami. Ale z innej beczki. Opis moda jest zachęcający, jednak dopiero gra może go zweryfikować. Pobiorę i zobaczę. DODANO. Przy próbie uruchomienia moda, antywirus wniósł bardzo poważne zastrzeżenie do nowego silnika moda, pisząc że to bardzo "ciekawy okaz" i że został wysłany do analizy. A po chwili przyszła druga informacja, że po przeanalizowaniu go, okazał się bezpiecznym. Tak więc, jeśli komuś przy próbie uruchomienia, antywir wrzaśnie o niebezpieczeństwie, można zezwolić na uruchomienie. Jednocześnie rodzi się pytanie, co oni w tym silniku nagrzebali, że aż takie zastrzeżenia wyskoczyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 PODBICIE TEMATU. Jest to bardzo istotna informacja. Ci, którzy mają Widowsa nie potrafiącego rozpoznać grażdanki - a ja do takich należę - w moda nie pograją. Nawet przy postawieniu na rosyjskiej podstawce. Katalogi znajdujące się pod adresem gamedata\config\weapons\WePack\ i zawarte w nich pliki broni są opisane grażdanką. Skutkuje to niemożnością uruchomienia moda. Oczywiście, można na podstawie loga błędu dokonać zmiany nazwy, ale tego jest sporo pozycji. To robota na wiele godzin, bo po każdej zmianie należy na nowo wystartować moda aby złapać następny wylot ( będzie ich prawie 40 ) i opis w logu. Robota która przy nie znajomości wartości moda, może okazać się daremną. No i też nie wiadomo, czy w innych katalogach również nie ma takich niespodzianek. @vidkunsen Jeśli jesteś u nich zarejestrowany, to zapytaj, czy mają ten katalog WePack w wydaniu bez grażdanki. Poproś o podrzucenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3OM6AKAH Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 5 godzin temu, kondotier napisał: Ci, którzy mają Widowsa nie potrafiącego rozpoznać grażdanki - a ja do takich należę - w moda nie pograją. Pograją ci, którzy potrafią korzystać z panelu sterowania systemu. Zaczynamy na Kordonie, w plecaku list od Szramy z naprowadzeniem na kolejną notatkę - aby wyjaśnić, co stało się ze Szramą musimy odnaleźć wszystkie. U Sidora pełny sklepik - kombinezony i giwery do wyboru, do koloru. Ponadto losowo spawnują się teleporty na inne lokacje. Zapowiada się raczej freeplay + szukanie schowków/dokumentów. Ano, zobaczymy... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @3OM6AKAH No to nie bądź taki tajemniczy i podpowiedz jak ten problem obejść. Gdzie w co w tym panelu sterowania kliknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Kto chce ten zagra a kto leniwy to zalecam inne mody. Na forum jest tylu poszukiwaczy nowości o kolorze innym niż zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3OM6AKAH Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @kondotier Pisałem o tym nie dalej jak 2 tyg. temu, ale wpis "zniknął" razem z całym tematem. No to jeszcze raz: Panel sterowania > Region i język > Administracyjne > Zmień ustawienia regionalne systemu > Rosyjski (Rosja) > restart systemu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Zombakan - jest takie powiedzenie: w wojsku jak w kinie, światło gaśnie, wszystko ginie. Edytowane 13 Listopada 2019 przez vidkunsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @vidkunsen, ale poważnie dałeś to Рассвет Чернобыля - Brzask/Jutrzenka Piołunu? Czy to jakiś żart? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Zmiana ustawień regionalnych pomogła na tyle, że nie ma wrzasku o liternictwo. Ale i tak go nie mogę uruchomić, bo wylatuję z nowym logiem. Expression : assertion failed Function : CEngineAPI::Initialize File : E:\stalker\sources\trunk\xr_3da\EngineAPI.cpp Line : 58 Description : hRender A tę informację o konieczności zmiany ustawień regionalnych, to trzeba dać do #1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3OM6AKAH Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 U mnie próba uruchomienia Stalker-SOC.exe kończyła się tym samym wylotem lub gra nie uruchamiała się wcale. Ruszyła dopiero ze skrótu do XR_3DA.exe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 @3OM6AKAH Już to sam wypraktykowałem i moda uruchomiłem. Tę informację też musi @vidkunsen dać do #1 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Smox - mod to mod, gdzie tu miejsce na żart. Zombakan - U mnie próba uruchomienia Stalker-SOC.exe kończyła się tym samym wylotem lub gra nie uruchamiała się wcale. Ruszyła dopiero ze skrótu do XR_3DA.exe. Nie mam technicznych możliwości na dodanie tego zdania które jest istotne. Z funkcji dostępnych mam tylko: cytuj, oraz do góry i nad tematem ukryj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 I z grania nic nie wyszło. Każda próba wejścia do dialogu z NPCami kończy się bezlogowym wylotem. Szukając w opisach wylotów jakiejś wzmianki o tym, nic nie znalazłem. Za to znalazłem informację, aby robić zapisy przy ogniskach, ale tych z drewna. Ogniska z kośćmi, lub tylko żarzące się nie spełniają warunków i zapisy przy nich, jak i te robione w "szczerym polu" mogą się źle zapisywać. Jest też rada, że ze względu na powstawanie po bezlogowym wylocie uszkodzonych zapisów, należy ich robić jak najwięcej. Może również nie dać się użyć śpiwór. I takich niedoróbek jest jeszcze wymienionych sporo. @vidkunsen Jeśli chcesz, mogę te informacje o zmianach językowych i skrócie pulpitowym wsadzić do #1. Ale chcę Twojej zgody "na piśmie". A to dlatego, że ostatnio masz do mnie jakieś ansy i bywasz złośliwy. Nie chcę być znów posądzony o wtrącanie się w Twoje wpisy. DODANO. Usunąłem wcześniejsze zapisy, rozpocząłem nową grę. problem z dialogami nie ustąpił. Pobiegałem po wiosce szukając schowków. Te z podstawki istnieją, ale są bogato wyposażone. Np. na strychu jest Egza. Mimo opisu że jest uszkodzona, była pełnosprawna. Zaatakowało wojsko i z trupów mogłem zabrać dobre pełnosprawne pancerze i broń. Mimo wyświetlanego udźwigu 50 kg, nie zostałem zablokowany udźwigiem znalezionego. Sprawdziłem w actor i tam GG jest zmieniony na ciężarówkę 10t. Kilka innych parametrów również jest "ponad normę". GG ma tak ustawioną opcję "mocy", że jest w stanie przesuwać stojących NPCów, a nawet przestawiać, przewracać i znów stawiać na koła jeżdżącego UAZa. Kiedy byłem na dachach, GG musiał być w stałym ruchu, bo inaczej zjeżdżał z niego i spadał. Dodając do tego te źle działające ikonki uruchamiania i kilka innych opcji dla których na razie nie znalazłem uzasadnienia, oraz ilość sytuacji wylotowych oraz zgłoszonych nieprawidłowości stwierdziłem, że jest to bardzo wczesna beta. Dla nas, graczy nie mogących brać udziału w jego usprawnianiu, na zajęcie się nim jest jeszcze sporo za wcześnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 8 godzin temu, kondotier napisał: Każda próba wejścia do dialogu z NPCami kończy się bezlogowym wylotem. Miałem trochę więcej szczęścia. Pobrałem z ciekawości i postanowiłem sprawdzić, jak to wygląda. Spoiler Instalacja na polską platformę: 1. Stalker SOC 1.0006 2. Do głównego katalogu gry kopia folderów modyfikacji: gamedata, bin (ze zgodą na zamianę oprócz pliku XR_3DA), mods i JSGME (nie zapominamy zrobić wcześniej kopii bezpieczeństwa naszych folderów bin i mods). 3. Kopia folderu rus z przemianowaniem na pol. 4. Do gamedata/config kopia pliku: localization.ltx 5. Z gamedata/config/weapons usuwamy folder WePack i zastępujemy go: WePack.7z z paczki. 6. Tworzymy skrót na pulpicie naszego XR_3DA (z niego odpalamy moda). 7. Można grać. Parę screenów: Spoiler 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 @gawron Ja stawiałem na rus podstawce, licząc na to, że na niej problemów nie będzie. Spróbuję postawić na polskiej, choć to co napisałem jako dodane do poprzedniego wpisu, trochę mnie powstrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Rozumiem, na razie tylko odpaliłem więc trudno mi coś na temat samej rozgrywki. Pierwsze wrażenie pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 14 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Kondotier - napisałem kiedyś, że nie mam żadnych obiekcji dot. wstawek które maja pomóc graczom, nic się nie zmieniło w tej materii. Do wszystkich - dodawajcie wszystko co pomaga w rozgrywce, to jest forum dot. gier typu Stalker i temu ma służyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 @gawron Dawno nie używałem polskiej podstawki i mam niemiłe zaskoczenie. Nie chce mi się uruchomić, bo nie widzi fsgame.ltx Tak, że na niej moda nie sprawdzę. Chyba czeka mnie reinstalka. Masz chyba uprawnienia do modernizacji cudzych wpisów, to dodaj tę instalację polską podstawkę do #1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Na to wygląda, skoro plik jest w głównym katalogu gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 No i sprawa z problemami się wyjaśniła. Coś, co jedno leczy, inne psuje. Nie byłem w stanie uruchomić żadnej podstawki, ani innych modów które mam. Zastanowiłem się i jedyną zmianą systemową jaką zrobiłem, było ta w opcjach językowych, jaką trochę wyżej zaproponował @3OM6AKAH . Wycofałem tę zmianę i wszystko wróciło do normy. Podstawki i mody działają, a w tym modzie nie wylatuję przy dialogach. Wniosek z tego prosty. Nie dokonywać tych zmian regionalnych, bo tylko same kłopoty. Sprawdziłem czy egza jest na stałe, czy losowo. Była. A Sidor otworzył hurtownię. No to teraz się trochę pobawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3OM6AKAH Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 8 minut temu, kondotier napisał: Wniosek z tego prosty. Nie dokonywać tych zmian regionalnych, bo tylko same kłopoty. Używam tej konfiguracji od kilku lat i nie narzekam, działają mody i podstawki pol, rus i ang. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 @3OM6AKAH Zgodzę się z Tobą, ale może instalowałeś je już po zmianach. Ale chyba nie jest Ci obcym, że windows lubi wyczyniać różne sztuczki, w zależności od wklejonych do niego poprawek i łatek. U jednego hula, u drugiego robi kawały. Też byłbym sceptykiem takiego czegoś, ale odczułem to na własnej skórze. A możesz to inaczej wytłumaczyć? Dopuściłem grażdankę i nawet na rus podstawce nie działał. Podstawka tak. Usunąłem i problem z polskimi grami zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3OM6AKAH Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 @kondotier Oczywiście - Windows to Windows, i nie ma sensu robić z tego zagadnienia, bo tak jak napisałeś - u jednego hula, u drugiego dupa. Powodów może być wiele - system (ja np. mam angielski Win7), konfiguracja, wersje podstawek, wilgotność skarpet użytkownika itd. U mnie gada, u Ciebie nie, ale najważniejsze, że ogarnąłeś temat. Co do samego moda, to dotarłem na Wysypisko i jak na razie poza szukaniem i zbieraniem listów nie miałem nic do roboty - taki trochę bieda-CoC, czyli szukaj papierów i przy okazji przynieś stopę snorka. No chyba, że coś przegapiłem... Balans gry wygląda tak, że z dwururką, Makarowem i w kurteczce na grzbiecie zdobyłem na początku gry posterunek broniony przez kilkunastu wojaków, a kasa za ich fanty (pancerze!) wystarczyła na konkretne zakupy u Sidorowicza . 9 godzin temu, kondotier napisał: GG ma tak ustawioną opcję "mocy", że jest w stanie przesuwać stojących NPCów, a nawet przestawiać, przewracać i znów stawiać na koła jeżdżącego UAZa. W Wiosce Kotów stał UAZ, a za nim jakiś stalker. Chciałem pogadać, ale podchodząc niechcący przywaliłem w samochód, ten przywalił w stalkera i... miałem pierwszy chabar w grze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Połaziłem trochę po kordonie. Na posterunek nie musiałem iść, bo wojsko przyszło do wioski i wspólnie ze stalkami żeśmy ich załatwili. Zginęła połowa mieszkańców wioski, to z nich i żołnierzy nazbierałem i u Sidora dostałem 80 kawałków. Z samochodem miałem to samo, potrącony zabił nowicjusza, ale bez skutków, stracił drzwi i przeleciał przez płot. Później poszedłem likwidować mutanty. Problem w tym, że ich w wyznaczonym miejscu nie ma. Trafił się jakiś biedny kontroler. Biedny, bo trzy ładunki śrutowe go załatwiły. Nie będę na modzie wieszał psów, za to dam obrazek jaki widzimy przy rozpoczynaniu gry, wstawiony przez autorów moda. Przetłumaczyłem to co na nim pisze. Grafika jest taka. W dzień. i w nocy Ale grafika w inwentarzu spieprzona na amen. Spuściłem na dół plecaka AK z "Tłumikiem" i Abakana z celownikiem optycznym i podlufowym. Trudno użyć dobrych egzo zdjętych z trupów, których leży sporo, bo się wylatuje z informacją o braku tekstury, choć w pliku teksturowym są. Przestał mi działać śpiwór, ale o tym wcześniej wyczytałem w opisie bugów. Wytrzymałość GG jest tak na razie ustawiona, aby testujący moda wytrzymali testowanie, przy tej ilości różnych innych wylotów jakie są możliwe. Do moda dodany jest spawner ( Główne menu +F1 ) którym od pierwszego momentu gry możemy mieć tyle ile oferuje Sidor. Może, jak go przetestują, wywalą 3/4 odmian tego samego pancerza czy broni i nie dadzą od pierwszego kroku takiej możliwości wyposażania, to coś z tego będzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi