vidkunsen Opublikowano 22 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 Filmik z 22.07.2021: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawisza Opublikowano 22 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Czekam na to ale nie liczę na nic pod moje pojęcie obrazu. Franka " Diunę" za małolata przeczytałem, dwa razy w życiu wróciłem do tematu ale zawsze pierwszych tomów bo na piątej wodzie po kondzieli zacinałem się. Dwa pierwsze tomy, świetne. Ostatnio w filmach za mało wybitnych mord pokroju Jacka Nicholsona czy Hopkinsa, etc. Ładne buzie, wyreżyserowana mimika i wielki ch....j w scenariuszu. Edytowane 22 Lipca 2021 przez Zawisza Mam problem z poprawnym pisaniem i pilnuję się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 24 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Premiera była 16.09.2021, w Polsce dopiero 22.10.2021: https://www.filmweb.pl/film/Diuna-2021-469476 p.s. dla zainteresowanych podkopsam link do filmu w wersji rosyjskiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Jedną klasykę gatunku czyli "Fundację" "zrąbali" totalnie , zobaczymy co przyniesie nam wizja Villeneuve'a. Co prawda u "kufajmanów" film już jest dostepny , ale jakośc "ceglana". Poczekam. A moze będę mile zakoczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 15 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Zalezy z jakiego linka oglądasz film u "kufajmanów". U "dżemojadów" nie ma wcale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Godzinę temu, vidkunsen napisał: U "dżemojadów" nie ma wcale. 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 19 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Obejrzałem, sama lipa, no może trochę sosny - efekty. 2/10 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 16 minut temu, vidkunsen napisał: Obejrzałem, sama lipa, no może trochę sosny - efekty. 2/10 A jak tam w kwestii książka -scenariusz? Trzyma się linii , czy tak jak w Fundacja - pozostały nazwy i nazwiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 20 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Luźno (i to bardzo) trzyma sie wszystkich 7 części Diuny. Pustynia - taka tam sobie błędowska 2 + skład piasku rzecznego. Na raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 @vidkunsen - obejrzałem . I trzyma klimat. Niestety wymaga znajomości ksiązki aby zrozumiec co sie dzieje na ekranie. Sugeruje przeczytać. Ze zrozumieniem. Szaddam , Atrydzi , Harkonnenowie, Bene Gesserit , Matka Wielebna , Jihad Butleriańska i Mentaci , Gildia i przyprawa geriatryczna - wszstkie zaleznoci między tymi Graczami są wytłumaczone w książce . W I cześci filmu nie ma tych informacji , lub są bardzo szczątkowe. Zapowiedziano cześć drugą . Logiczne bo zasadniczo film konczy się na pierwszym tomie. Nie ma co porównywac do Fundacji . Subiektywnie -z pełna świadomością polecam! BTW: o co Ci chodzi z pozostałymi cześciam Universum? One nie przystają do "Diuny"- sa tylko jej kontynuacją . 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Powiem wam szczerze, że nie mam żadnych oczekiwań co do tego filmu. Nie będę porównywał klasy aktorów i teraźniejszych produkcyjnych możliwości technicznych. Zamierzam raz jeszcze udać się na "dobrze przyprawioną" pustynną planetę Araksis i po prostu dobrze się bawić. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Wybieram się w sobotę do kina na Diunę i mam zamiar "dobrze bawić". Jakieś tam opinie nie popsują mi zabawy i zostawię swoją ocenę dla samego siebie. Przeczytałem w młodości Diunę a teraz zobaczę jej ekranizację. Czy będzie to "skwarek"? Czy kawałek dobrego kina, się okaże. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Ja książek nie czytałem, widzę, że troche ich jest jak przez mgłę kojarzę wersję filmową Lyncha? Jedyne co mi się ze słowem Diuna kojarzy to wielkie glizdy Jak popatrzyłem na te nowe trailery to jestem pozytywnie nastawiony. Niby przebąkują coś, że drugi film powstanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 Godzinę temu, tom3kb napisał: wielkie glizdy ....... jakież to obrazoburcze...... .Zacytuję znaną , pieprznietą młodą kudłatą-" shame on You"..@tom3kb ... "shame on Yoy......😜 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Ech komercja, jak tanie komiksy z lat trzydziestych, główny bohater to postać taka jakby rozmyta, niemrawa a i zakończenie takie nijakie, takie żeby widz czekał na kolejną część przygód. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3kb Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Największą wadą takich filmów jest to, że za dużo jest tych książek w serii. I stawiam orzechy przeciwko złotówkom, że skończy się na dwóch filmach i po ptakach. A takie pytanko dla tych co czytali książki. Np do @boberm Ten film to, że tak powiem chociaż całość pierwszej książki, czy tylko jej część? A może na odwrót ścisneli tu wydarzenia z paru tomów? A może wszyscy zawsze tak mówią o Diunie bo kolejne części to już nic takiego? I jak filmować to tylko tą pierwszą się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 22 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 @vidkunsen - jak Cie lubie tak musze stwierdzic jasno i wyraznie - jakieś kocopały wypisujesz. 12 minut temu, tom3kb napisał: Największą wadą takich filmów jest to, że za dużo jest tych książek w serii. I stawiam orzechy przeciwko złotówkom, że skończy się na dwóch filmach i po ptakach. A takie pytanko dla tych co czytali książki. Ten film to, że tak powiem chociaż całość pierwszej książki, czy tylko jej część? A może na odwrót ścisneli tu wydarzenia z paru tomów? Film w jest w miare poprawną ( na tyle na ile medium filmowe jest w stanie oddac niuanse) ekranizacja książki. Wydarzenia pzredstawione na ekranie to zasadniczo istotna część I tomu. Jak pisałem poprzednio- nie czytając książki mozesz być ciut zagubiony , bo nie wszystko zostało zaakcentowane. Ale główna myśl pzrewodnia ( tak własciwie jest ich kilka )- tak. Vide -mój poprzedni post. @vidkunsen- jak zwykle wypisuje jakies dyrdymały - śmiem twierdzic że nie wie o czym mówi :-)))Nie czytał ksiązki. Diuna w dwóch tomach to zamknieta całość . Reszta książek to taka siódma woda po kisielu która powstała na fali zainteresowania tematem. Co przyznał sam auto rw którymś z wywiadów. Takie eksplorowanie nośnego tematu do granic. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 22 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2021 Dla mnie film taki jakiś nijaki, może dlatego, że mam przed oczami starą produkcję. Zobaczę 2 część to ocenie całość, na razie szału nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smox Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Zamierzam zaryzykować i pójść do kina na ten film, chociaż nie lubię chodzić do kina. Byłem kiedyś na filmie Pacyfic Rim i wyszedłem w połowie. Nie dlatego, że film kiepski, tylko było tak głośno, że nie szło wytrzymać. Podejrzewam, że robią to specjalnie, by przygłuchawa od tych słuchawek na uszach młodzież mogła coś usłyszeć🙂 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Także Smox omijam szerokim łukiem kina wszelkiej maści i rodzaju. Głośno, smród żarcia i spoconych z emocji "kinomaniaków" ;), amalgamat chlewu z paśnikiem, słychać tylko odgłosy żarcia i rycia niczym dziki w samarach (torbach) z chrupkami wszelkiego rodzaju, siorbanie i mlaskanie spragnionych "pijawek" kinowych. A nad wszystkim niczym ozon unosi się fetor kebabu, gyrosa czy tureckiego placka z azteckim sosem - tzw. pizza z ketchupem. Tak było dawno temu gdy byłem z dzieciakami w kinie na filmie o psie Piorunie, obejrzeliśmy go ponownie w domu, na kompie i nie miałem przeswiadczenia, że jestem w sali konsumpcynej na jakiejś czereśniackiej potupajce. Diuna - ponad 2 godziny w klimacie z kamerą wśród zwierzęcych pobratymców. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 No cóz . Każdy ma swoje bajki do oglądania . Jedni wybieraja - kolokwializując- "bajki " w rodzaju Diuna lub Blade Runner , a inni wolą 22 Panfiłowców i Podolskich Kursantów. Kwestia wyboru . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacjent1972 Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Temat zrobił taką reklamę "Diunie" że każdy pójdzie do kina jak w dym, często w ciemno nie wiedząc z czym to się je. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boberm Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 @pacjent1972 - eeeee tam . Nie każdy :-))) Ten film - jak wiekszośc adaptacji filmowych - tych dobrych - jest raczej trudny w odbiorze gdy widz nie wie, w czym do końca uzcestniczy. W jakie Universum sie zapuszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anton Gorodecki Opublikowano 23 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 1 godzinę temu, pacjent1972 napisał: Temat zrobił taką reklamę "Diunie" że każdy pójdzie do kina jak w dym, często w ciemno nie wiedząc z czym to się je. Ilu ludzi, tyle będzie opinii na dany temat. I dobrze, po to są dyskusje. Niestety, kiedy czytam takie posty W dniu 19.10.2021 o 20:23, vidkunsen napisał: Obejrzałem, sama lipa, no może trochę sosny - efekty. 2/10 to przeważnie rezygnuję z dalszej dyskusji, ponieważ nie dokarmiam trolli. Dziecko z podstawówki napisałoby bardziej rzetelną opinię na dany temat. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 23 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2021 Rzetelna opinia byłby skrótowy opis tego co obejrzałem ale unikam tego bo to jest nadinterpretacja zwana takze "spojlerem". Ja obejrzałem i nie jest to w moim guscie widowisko warte obejrzenia niz jeden raz tak żebym wiedział o czym jest jakakolwiek dyskusja w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi