Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Hallo, ich bin mittlerweile mit der Mainstory fertig, habe jetzt aber eine neue Frage.

Spoiler

Ich habe die Dokumente von „ZNOY13“ dem Barkeeper gegeben und wart jetzt auf dessen Rückmeldung, bezüglich der Wissenschaftler, die dorthin gehen sollten. Ich habe jetzt schon lange weiter gespielt, aber weiß nicht, wie es jetzt weitergeht. Kann mir irgendwer dabei helfen und sagen, was ich nun tun soll?

Ich habe diesbezüglich noch keine Videos gefunden.

Edytowane przez Scroncher
Aktualisierung

• 2 tygodnie później...
53 minuty temu, tom3kb napisał(a):

@deerstalker zapraszam do 1ego postu.

Dziękuję, zupełnie nie zauważyłem.

"Dodatek przywracający oryginalny ambient" to przywraca stare dźwięki z oryginalnej gry? Czy spolszczenie zmieniło dźwięki z radiophobii? 

Do czego służy plik "dialogs.rar" w paczce z lektorem? W tym archiwum są prawie wszystkie pliki, które już są w folderze dialogs.

W dniu 3.02.2025 o 11:56, Szczepan9205 napisał(a):

Dla ewentualnych zainteresowanych - zaktualizowałem wczoraj wieczorem link do spolszczenia do 1.18 - teraz nie trzeba już pobierać spolszczenia do 1.17 i wrzucać na nie łatki aktualizującej do 1.18 tylko jest jeden link i pełne spolszczenie.

Nowa wersja poprawia to co wychwycił @LisKot i jeszcze to co sam znalazłem podczas gry i uznałem, że warto poprawić bo widać po części tekstów które tłumaczyłem na potrzeby R3, że robiłem to parę lat temu :P 

Fabularnie doszedłem bez żadnych problemów do CzEJ gadając m.in. z Krukiem i zbierając części Złotej kuli także nie powinno być problemów z nową wersją spolszczenia, a gdyby jakieś były to piszcie i się je poprawi :041:

Opcjonalnie dorzuciłem też dodatek, który przywraca oryginalny ambient na lokacjach, ale użyłem plików z Czystego Nieba, a nie z CCz aczkolwiek na większości lokacji i w CCz i w CzN ten sam ambient przygrywał w tle więc... :P

Było ;)

20 minut temu, tom3kb napisał(a):

@deerstalker a to pewnie wszystko ci wytłumaczy dokładnie @Szczepan9205 jak zajrzy na forum później bo ja w Radiophobie nie grałem to nawet nie zgaduję.

Na samym początku gry, kiedy powinien być samouczek ("traktuj mnie jak kota...") to w ogóle nie pokazuje się PDA. Oczywiście to bzdurka, ale czy to może przez jakiś brakujący plik, albo coś podobnego, a w dalszej grze ujawnią się kolejne problemy?

@deerstalker Dodatek przywracający oryginalny ambient przywraca ambient muzyczny czyli tą muzyczkę co leci w tle na lokacjach w czasie gdy Ty eksplorujesz - nie każdemu siada nowy ambient dodany przez autora Radiophobii, więc uznałem, że skoro da się w prosty sposób przywrócić oryginalny to dam to jako dodatek.

A co do tego dialogs.rar to moje niedopatrzenie 😛 To są te same pliki audio co w zwykłym folderze .rar tylko zapomniałem tego usunąć przed spakowaniem.

• Super 1

Czy w pliku fsgame.ltx trzeba coś zmienić?

$app_data_root$		= true|		false|	$fs_root$|		_appdata_\
$game_data$   		= false|	true|	$fs_root$|		gamedata\
$game_ai$    		= true|		false|	$game_data$|		ai\
$game_spawn$    	= true|		false|	$game_data$|		spawns\
$game_anims$   		= true|		true|	$game_data$|		anims\
$game_levels$   	= true|		false|	$game_data$|		levels\
$game_meshes$    	= true|		true|	$game_data$|		meshes\
$game_dm$    		= true|		true|	$game_data$|		meshes\
$game_shaders$    	= true|		true|	$game_data$|		shaders\
$game_sounds$    	= true|		true|	$game_data$|		sounds\
$game_textures$    	= true|		true|	$game_data$|		textures\
$game_scripts$    	= true|		false|	$game_data$|		scripts\
$game_config$    	= true|		false|	$game_data$|		config\
$game_weathers$		= true|		false|	$game_config$|		environment\weathers
$game_weather_effects$ = true| false| $game_config$| environment\weather_effects
$level$      		= false|	false|	$game_levels$
$game_saves$    	= true|		false|	$app_data_root$|	savedgames\
$logs$      		= true|		false|	$app_data_root$|	logs\
$screenshots$    	= true|		false|	$app_data_root$|	screenshots\
$mod_dir$ 		= false|	false|	$fs_root$|		mods\

@deerstalkerNieee, po prostu pobierasz mod, rozpakowujesz, wrzucasz łatkę 1.19, hotfixa do łatki i na to wrzucasz spolszczenie i gotowe - te tzw. repacki modów mają to do siebie, że nie trzeba nigdzie nic zmieniać, wystarczy wypakować i działa bo to cała gra + mod już ze zmodyfikowanym fsgame.ltx. 

Co do samouczka to już wiem o co chodzi (tak się składa, że zostawiłem sobie R3 na dysku).
PDA nie pojawia się z tego względu, że w oryginalnym Cieniu Czarnobyla PDA było dwuwymiarowe, a w Radiophobii 3 jest trójwymiarowe - autor by musiał nowe animacje pewnie stworzyć specjalnie pod samouczek i jakoś wymusić na grze odtworzenie animacji wyjęcia PDA w momencie jak Sidor zaczyna objaśniać jego funkcje i dlatego pojawiają się tylko napisy...

No i nie czarujmy się, do Radiophobii raczej przysiadają gracze obcykani w Stalkera, więc mało kto wybiera opcję "Traktuj mnie jak kota"  - pewnie z tego względu właśnie autor stwierdził, że wystarczy dać w tym momencie same napisy :P 

• Dzięki! 1

2 godziny temu, Szczepan9205 napisał(a):

@deerstalker

No i nie czarujmy się, do Radiophobii raczej przysiadają gracze obcykani w Stalkera, więc mało kto wybiera opcję "Traktuj mnie jak kota"  - pewnie z tego względu właśnie autor stwierdził, że wystarczy dać w tym momencie same napisy :P 

Zazwyczaj pewnie tak ;) 

Ja pograłem tylko chwilę w podstawową grę i gdzieś mi śmignęło, że z modyfikacji to Radiophobia (i OGSR Gunslinger) naprawiają niemal wszystko co było zepsute i dobrze nadają się dla nowych graczy, do rozegrania kampanii, historii. 

A czy mógłbyś polecić coś od siebie? Podstawowa gra i ZRP?

@deerstalker Powiem Ci, że średnio bo jeśli o Cień Czarnobyla to zazwyczaj grałem w jakieś mody, które poprawiały głównie grafikę, typu Autumn Aurora 2 czy właśnie Radiophobia 2 i 3, albo ewentualnie Cień Czarnobyla + Gunslinger, żeby mieć detektory i kilka innych mechanik, których normalnie w Cieniu nie ma... A tak to głównie grywałem jeszcze w mody fabularne typu Tajne Ścieżki 2, Złota Kula itd...

Także o mody, które naprawiają i poprawiają oryginał, zachowując przy tym jego fabułę i nie ingerują zbytnio w inne aspekty gry to musiałbyś już pytać innych ;)