Agrael Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Platforma: Cień Czarnobyla 1.0004 Data premiery: 27.12.2022 r. Autor: Kiriłł Lewszyn Autor spolszczenia: @irobo OPIS: Spoiler Akcja gry ma miejsce w 2011 roku równolegle do wydarzeń z "Czystego nieba" i przedstawia historię naukowca o pseudonimie Zob. Zgodnie z fabułą, podczas powrotu z kolejnej ekspedycji do bunkra nad Jantarem, śmigłowiec z protagonistą na pokładzie zostaje zmuszony do nieplanowanego lądowania na terenie fabryki Rostok... Modyfikacja to spin-off i zarazem prequel serii Hibernation Evil. Mody i autorzy, których prace zostały wykorzystane: Spoiler DarkSnowder, Last Day, Vodila, rnm_016, GRALL19, Legend Rerurns, Станция №131, Złe towarzystwo 2, KPLab, Guns & Rider_J, Echo Czarnobyla 2, Lost World Origin, Zaurus' crew, Strefa klęski 2, NLC, LiteWin28, Капрал Хикс, VHS GUY, Rolan, Paradise Lost, ЧПкМ, Spectrum Project, Kadar, kuprin, Travel-team, СВ3, mr.VStalker, The Nick of Time, STROGOV, a_r_m, Vodila25, Me4eniy_II, Gosuke, OGSE, Егор Гарбисик Specjalne podziękowania: Spoiler Melya - za wszechstronną pomoc przy tworzeniu moda; Ajoura - za kompozycję; volk2442, Слесар 6 разряда i Шкрек - za aktorstwo głosowe (dodatkowe podziękowania dla pewnego Anonima); Zarya - za okładkę i testowanie. GALERIA: Spoiler INSTALACJA: Spoiler Kolejność instalacji: Cień Czarnobyla 1.0004. Pobrane, a następnie rozpakowane archiwum z modem, fixem oraz spolszczeniem należy umieścić w głównym katalogu gry. Dla chętnych zmodyfikowany HUD. Instalacja tak jak wyżej. LINKI DO POBRANIA: Spoiler Mod: Google Drive - [KLIK] Fix: Google Drive - [KLIK] Spolszczenie: Google Drive - [KLIK] Nasz serwer - [KLIK] Zmodyfikowany HUD: Inny HUD do PreHibernation.7z Źródło: Edytowane 9 Maja przez Meta Okładka, poprawa błędów itd. 4 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vidkunsen Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Fiks: https://drive.google.com/file/d/1UE4sF0O6t6Xrxqb9BK9Jc7nUBwQE7chu/view 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 27 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Na razie odpaliłem z ciekawości, pogram w wolnej chwili. Nie ma fajerwerków, właściwie graficznie to Cień Czarnobyla z większym zachmurzeniem, ale jest czego posłuchać, na przykład w chacie u połamańca... Instalacja na polską podstawkę: Spoiler Cień Czarnobyla 1.0004. Pobrane, a następnie rozpakowane archiwum z modem należy umieścić w głównym katalogu gry. Kopia plików fixa do gamedaty moda. Kopia folderu rus z przemianowaniem na pol. Do gamedata/config - kopia pliku: localization.ltx Do gamedata/config/text/pol - kopia pliku: string_table_includes.xml Można grać. Parę screenów: Spoiler 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 Pojawił się kolejny fix. Tym razem związany z błędem w laboratorium. Został dodany do #1 postu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek48 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Tego moda nie można pobrać z Google,a fixy że nie istnieją.Czy można coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 27 minut temu, jurek48 napisał(a): Tego moda nie można pobrać z Google,a fixy że nie istnieją. Jeśli mamy przeglądarkę Google, to pobiera się bez problemu. Nowy link do patcha: klik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek48 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 Mam przeglądarkę Google i mam komunikat,że wyczerpałem limit i dopiero za 24 godz. mogę spróbować jeszcze raz.Jeśli chodzi o fixy to też jest komunikat,że ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondotier Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 @jurek48 Tak bywa przy nowych modach, na które jest wielki popyt. Trzeba niestety odczekać, aż ilość pobierających się zmniejszy. Niekoniecznie 24godz., bo przy łucie szczęścia może to być nawet za godzinę, czy dwie. Najlepiej pobierać wtedy, jak na Wielkiej Ziemi śpią. A idą spać 2godz. wcześniej niż my. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2022 2 godziny temu, jurek48 napisał(a): Jeśli chodzi o fixy to też jest komunikat,że ich nie ma. Teraz wystarczy tylko jeden patch. Spoiler Aktualnie mogę pobrać moda i na Firefoxe i na Google Chrome. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Mod to krótkometrażówka, ale na tyle mi przypadła do gustu, że zrobiłem polską wersję. Gdyby ktoś miał ochotę przetestować - byłoby fajnie. Zabawy raptem na jeden wieczór, ale warto. Polonizacja. https://drive.google.com/file/d/1R69sAyMmHBFSyTDZB-2UyFzLFdsRkR4Z/view?usp=sharing Instalacja: skopiować z rozpakowanego katalogu folder "gamedata" do katalogu głównego gry - ewentualnie w razie problemów z odpaleniem dodane pliki: user.ltx i fsgame. Polonizacja na wersję: Stalker SoC word-wide ("polska podstawka") Bez klauzuli na wyłączność. Kto chce - robi co chce. Bez ograniczeń zamieszczania i publikacji tej polonizacji - wystarczy podać autora. ............................................................................................................................................................................................................................................................................. Opcjonalny (nieco zmodyfikowany) HUD. Inny HUD do PreHibernation.7z Instalacja hud - skopiować z rozpakowanego katalogu folder "gamedata" do kat. gł. gry. Spoiler 1 4 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Dzięki @irobo Pierwszy post został zaktualizowany. W wolnej chwili na pewno zagram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Raczej nie jest to mod dla początkujących, bardziej dla tych, co już znają mapy i specyfikę STALKERA (a właściwie CCz i modyfikacji do niego). Nie wiem, czy zostało to zamierzone, ale odniosłem wrażeni, że autor, tworząc Pre-Hibernation mocno liczył na spostrzegawczość, intuicję i stalkerskiego nosa graczy. W paru momentach gry brak jasnych wskazówek lub jakichkolwiek podpowiedzi, sprawia, że gra wcale nie jest taka łatwa i może zająć nieco więcej niż jeden wieczór, ale moim zdaniem warto się potrudzić. Spoiler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 24 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Po "x-razach" testowania i poprawek to mi mod wydaje się być szybką opowieścią z zacięciem filmowym. Fajna dynamika. Ta moja wersja powinna być trochę łatwiejsza w przejściu i odbiorze, ale mogę być tu nieobiektywny. Jest tu w scenariuszu taka rujnująca zdrowie psychiczne sytuacja: i dla "niecierpliwych" do polonizacji (osobny katalog) jest dodany zapis ratujący klawiaturę i otoczenie ;-) - z momentu tuż po, ale w pełnym zdrowiu... irobo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 25 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Jeden z dziwniejszych modów, w jakie dane mi było zagrać. Jest to moja pierwsza styczność z serią Hibernation Evil, ale co nieco czytałem o niej, więc z przymrużeniem oka poznawałem historię tego groteskowego tworu. Fabuła wydaje się pogmatwana, nie wiemy za bardzo, kim dokładnie jest protagonista (z wyjątkiem tego, że naukowcem), jest też sporo pytań bez odpowiedzi, a co więcej mod nie prowadzi gracza za rączkę, więc jednym słowem... Zgaduj-zgadula. Trzeba się domyślić, co zrobić, aby popchnąć fabułę. Znajdzie się kilka wskazówek, ale moim zdaniem autor mógł to zrealizować w znacznie lepszy sposób, bo chociażby w formie prowadzonego dziennika przez Zoba w PDA. Nie twierdzę, że Pre-Hibernation to zły mod i nie warto w niego zagrać - nic z tych rzeczy, ale po prostu dało się to wszystko zrobić lepiej. Na pewno plus za próbę dodania elementów horroru i połamańca. Plus też dla @irobo nie tylko za spolszczenie, ale też dodanie zapisu gry, bo w pewnym momencie faktycznie można utknąć bądź też nieziemsko się wnerwić. Ja jakoś sobie poradziłem, choć musiałem wiele razy wczytywać grę. Jeszcze na koniec mała drobnostka. Techniczna drobnostka. W pewnym momencie będziemy musieli dotknąć pewnego czerepu i przeniesie nas na inną lokację. Niestety ja w tym momencie miałem wylot. Więc otwieramy folder gamedata i w textures-castle odnajdujemy winowajcę: Pierwszą literkę zamieniamy na "ń". Za szybką pomoc podziękowania należą się @Meta. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Przepraszam za utrudnienia. Uploadowałem poprawioną wersję z obydwoma wersjami tego "castle_m02_2.dds". https://drive.google.com/file/d/1qJjgMJFSNWLqAASTPV0jzeVBOVCLRSFd/view?usp=sharing A co do zagadkowości "co dalej" to już tylko kwestia gustu. Początkowo popełniłem taką wersję duuużo łatwiejszą, ale grało się w to jak we wszystkie te modyfikacje, które trzymają się przyzwyczajeń większości graczy. Dziwolągów albo thrash-modów nikt nie polonizuje. Trochę tu widzę dziurę do zasypania. I zasypuję. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez irobo edytowane po rozkmince propsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meta Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 @irobo Pewnie już to wiesz, ale opiszę sprawę dokładnie. To jest to co zawsze, kiedy w jakiejś nazwie dają cyrylicę - problem z kodowaniem. Reszta tekstur w folderze textures\castle ma nazwy z przedrostkiem takim jak nazwa folderu, czyli "castle", ale w tej jednej twórca (specjalnie lub nie) podał rosyjskie "с" (s), które wygląda jak nasze "c"(ce). Gra tego nie wczyta i wywala z logiem, że nie znaleziono tekstury, tak się dzieje chyba ze względu na kodowanie systemu (można by to sprawdzić zmieniając region na rosyjski albo odpalając emulatorem, tak to pewności nie mam). Tak czy inaczej, trzeba cyrylicę zastąpić odpowiednikiem z kodowania 1251 ⇒ 1250. Dla "с" jest to "ń", więc tekstura musi się nazywać "ńastle_m04_2.dds", a Ty z tego, co widzę, podałeś hiszpańskie "ñ" z tyldą. Dla takiego "pełnego" poprawienia można by zmienić nazwę tekstury zastępując cyrylicę i analogicznie ścieżkę w modelu, ale tutaj to niestety wygląda na "przyspawany" element poziomu i to raczej nie takie łatwe jak np. przy modelach NPC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 @Meta Dzięki z szybką reakcję. Faktycznie odpowiedź trochę nadmiarowa. To i ja pozwolę sobie nadmiarowo, lady. Sprawa tego pliku to jest efekt mojego przeoczenia i to jest poprawiony сastle_m04_2.dds (ruskie tu с dałem 😉 ), a u mnie "poprawione" wygląda właśnie tak "O'le" - które nie jest zarezerwowane chyba tylko dla hiszpańskiego..? Respekt za orientację w temacie i dziękuję jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irobo Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Tutaj to też ten opis 'nie ocień' taki. Instalacja po kolei: pierwszy mod, potem fix do moda, dalej spolszczenie i opcjonalnie ten 'inny HUD', można grać na oryginalnym. Korzystając z okazji mała porada - ułatwienie. Tak naprawdę mod jest prosty, ale jak komuś nie idą domysły - to wystarczy patrzeć na mapę, ale tą dużą w PDA, szczególnie po 'zaciemnieniach' ekranu i przychodzących wiadomościach. Znaczniki przepadają jednak po przeładowaniu gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agrael Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 @irobo Aktualny opis instalacji nie jest jasny? Tutaj w sumie nie ma filozofii: Pobrane, a następnie rozpakowane archiwum z modem, fixem oraz spolszczeniem należy umieścić w głównym katalogu gry. Jeżeli chodzi o Los Monolitu Rebuild, to dopisałem, że modyfikację należy uruchamiać za pomocą pliku 'xrEngine.exe' w katalogu \bin_x64. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi